Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiYeni Apple Watch’un kalp atış hızı monitörü nasıl çalışıyor?

    Yeni Apple Watch’un kalp atış hızı monitörü nasıl çalışıyor?

    Apple’ın geçtiğimiz haftalardaki lansmanında tanıttığı 4. nesil Apple Watch markanın takipçilerini son zamanlarda en fazla heyecanlandıran ürünlerden biri olarak dikkat çekiyor. Cihaz yüzde 30 daha geniş yeni ekranı, sert düşüşleri algılayabilen yeni ivmeölçer gibi özelliklerinin yanı sıra sağlık özellikle de kalp atış hızı konusunda yeni geliştirmelerle geliyor. Bu haftaki yazımda Apple Watch’un lansman sonrasında çok fazla konuşulan kalp atış hızı monitörü teknolojisinin nasıl çalıştığının detaylarına baktım.

    Kalp atışlarını izleyen neredeyse her akıllı saat benzer teknolojileri kullanıyor. Apple Watch için de durum farklı değil. Bilindiği üzere kan yeşil ışığı emer ve kırmızıyı yansıtır. Bu yüzden kırmızı renkte görünür. Apple Watch da bu sayede ışığa duyarlı fotodiyotlarla eşlenmiş yeşil LED ışıklarını kullanarak belirli bir anda bileğinizdeki kan akışı miktarını algılayıp, ölçebiliyor. Arka planda çalışan teknoloji tam olarak böyle işliyor. Diğer yandan şu bilgiler önemli: Kalp atışı sırasında bileğinizdeki kan akışı ve yeşil ışık emilimi daha fazladır, dinlenme aralarında emilim daha azdır ve oran düşer. Apple Watch, LED ışıklarını saniyede yüzlerce kez yakıp söndürerek kalbin dakikada kaç kez attığını (kalp atış hızınızı) hesaplayabilir. Hem LED parlaklığını hem de örnekleme hızını artırarak düşük sinyal düzeylerini telafi edecek şekilde tasarlanmış cihazın kalp atış hızı sensörü dakikada 30-210 kalp atışı aralığını destekler. Bununla birlikte cihaz yalnızca egzersiz sırasında değil, yürüme ortalamasını ve Kalp Atış Hızı Değişkenliği’ni (KHD) hesaplamak için de yeşil LED ışıklar kullanıyor, ölçüm yaparak tehlikeli bir durumda uyarı veriyor.

    EKG işlevi ne işe yarıyor?
    Yeni Apple Watch’da kalp atış hızı ölçümü ile ilgili farklı geliştirmeler de söz konusu. Cihaz EKG (Elektrokardiyogram) çekebilme yeteneğine sahip. EKG ölçümü için uygulamayı açmanız ve parmağınızla 30 saniye boyunca dokunmanız yeterli. Saat bunu Digital Crown’a yerleştirilmiş elektrotlardan ve arkadaki kristalde bulunan yeni elektriksel kalp sensöründen yararlanarak gerçekleştiriyor. Uygulama ölçümü yaparak kalp atışlarınızın normal olup olmadığını söylüyor. Apple Watch’u bileğinize taktığınızda yaptığınız egzersiz boyunca kalp atış hızınızı takip edebiliyor ve egzersiz tamamlandığında ortalama kalp atış hızınızı görebiliyorsunuz. En nihayetinde tüm kayıtlar, ilgili sınıflandırmalar ve varsa, semptomlar Sağlık uygulamasında doktorlarla paylaşılabilecek bir PDF dosyasında saklanıyor. 

    Dinlenme anında kalp atış hızı
    Apple Watch ekranında günlük dinlenme ve yürüme sırasındaki kalp atış hızınızını görmeniz de mümkün. Dinlenme anındaki kalp atış hızınız sağlığınız için önemli bir gösterge. Bu ölçümle sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilir, yorgun ve stresli zamanlarınızı görebilirsiniz. Apple Watch metrikleri arka planda ivmeölçer verisi ile eşleştirerek gün içindeki durumu bir grafik halinde sunuyor. Apple Watch ayrıca kalp atışlarını izleyerek sağlıksız bulduğu anlarda uyarı veriyor. Örnegin aktif olmadığınız anlarda kalp atışınız dakikada 120’yi geçerse Apple Watch’dan bir uyarı alacaksınız veya kalp atım hızınız olması gerekenin çok altındaysa yine bir uyarı gelecektir. Apple Watch’daki veriyi tahmin edeceğiniz üzere iPhone ekranında da görmek mümkün. Detaylı bilgi almak için ise Activity uygulamasını kullanabilirsiniz. Kalp atışlarınızla ilgili detaylı grafikler sunan bu uygulama aynı zamanda egzersizlerden sonra 3 dakika içinde kalp atışlarınızın normale döndüğünü de gösterir.

    Doğru ölçüm nasıl olmalı?
    Apple Watch kalp atış hızı ölçümünde pazardaki diğer cihazlardan bir adım önde duruyor gibi. Bu kategoride sunulan diğer cihazlarlar tarafından benzer teknoloji kullanılsa da burada belirleyici olan toplanan verinin yorumlanması. Doğru ölçümlemedeki belirleyici noktalardan bir diğeri ise cihazın bileğinize tam olarak oturuyor olması. Cihaz ne çok sıkı ne çok gevşek olmalı. Bu sayede sensörler doğru bilgi alabileceklerdir. Apple kalp atışlarınızla ilgili oldukça detaylı bir analiz sunuyor. Ancak yine de dilerseniz kullanabileceğiniz uygulamalar da mevcut. Cardiagram ve HeartWatch yararlanabileceğiniz uygulamalardan ikisi.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN