Günümüz teknolojisinin parlayan yıldızlı drone’lar gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Drone’ların çoğu faydalı veya askeri amaçlar için kullanılsa da, bazı drone’lar kötü amaçlı olarak da kullanılabiliyor. Bu nedenle Drone’larla yapılacak saldırır ve casusluk faaliyetlerini önlemek için anti-drone teknolojileri geliştiriliyor.
Özel hayat ve uçuş güvenliği tehlike altında
Son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan drone’lar, kontrolsüz bir şekilde uçurulduğunda uçuş emniyetini tehlikeye atıyor. Bunun yanı sıra özel hayatın gizliliği ve toplumun güvenliği için de önemli bir tehdit olarak algılanıyor. Bu noktada anti drone teknolojisine duyulan ihtiyacı görmezden gelmek sorumsuz olur. Peki ülkeler için ciddi güvenlik riski haline gelen drone’lara karşı nasıl önlem alabiliriz?
Anti drone piyasası, casus İHA’ları yakalamak için adeta birbiriyle yarışıyor diyebiliriz. Bu çözümler son derece gelişmiş ve teknik beceri açısından üstün diyebileceğimiz çözümler sunuyor. Örneğin, Hollandalı bir şirket olan Guard From Above, drone’ları aşağı çekmek için eğitimli kartallar kullanan başlıklar yaptı. Diğer kinetik yöntemler arasında, bir paraşüt kullanarak güvenli bir şekilde drone’ları yakalayan ve indirilmesini sağlayan OpenWorks Engineering Skywall sistemi bulunuyor.
Fakat belki de en fazla potansiyele sahip anti drone teknolojisi radyo dalgalarının bozulmasıyla drone’ların etkisiz hale getirilmesi yöntemi diyebiliriz. Bu tarz çözümler radyo dalgalarını ve GPS karıştırıcılarını içerebilir. Yazılımsal olarak da exploit gibi sistemi ele geçirmeye yarayan seçenekler kullanılabilir. Bütün bu yöntemler sayesinde izinsiz uçan drone’lar hacklenerek ve etkisiz hale getirilerek, emniyetli bir şekilde yere inmesi sağlanabilir.
Drone karşıtı teknolojiler
Drone’lardan gelebilecek tehditleri önleme konusunda çoğu zaman standart çözümler yetersiz kalabiliyor. Yüksekten uçak veya boyutları küçük micro drone’lar anti drone teknolojilerini saf dışı bırakabiliyor. Peki çözüm ne? Gelin ülkemizde geliştirilen en gelişmiş drone savar sistemlerini inceleyelim…
İHASAVAR: ASELSAN tarafından üretilen ihasavar anti-drone sistemi, sinyal karıştırma ve kesme yaparak havadaki cihazla yönetildiği yer arasındaki iletişimi kesiyor. Bu sayede tehdit oluşturan hava araçları etkisiz hale getirilip, olası bir güvenlik riski bertaraf edilebiliyor.
İHASAVAR, Anti-Drone RF Karıştırma ve Köreltme Sistemi; kritik altyapılar, askeri üstler ve kalabalık kutlamalarda olabilecek saldırıları önleme konusunda başarı ile kullanılıyor. İHASAVAR, drone/mini-İHA uçurulmasının aktif karıştırma uygulaması ile engelleyerek koruma sağlıyor.
İHASAVAR, drone/mini-İHA’ların, uzaktan komuta, GPS/GLONASS uydu seyrüsefer, veri ve görüntü aktarım frekanslarının tamamını aynı anda karıştırarak drone/mini-İHA kullanılarak oluşturulabilecek tehditleri önlüyor.
İHTAR Anti Drone Sistemi: İHTAR, ASELSAN’ın mini ve mikro İHA tehdilerini şehir ve kırsal ortamda etkisiz hale getirmek için geliştirmiş olduğu bir anti drone teknolojisidir. Kritik altyapıların ve tesislerin korunması, casus uçuşların engellenmesi, kalabalık organizasyonların korunması gibi durumlarda kullanılıyor. Taşınabilir radar ile birden fazla İHA’yı tespit ve takip edebiliyor. Ayrıca TV ve termal kameralar kullanılarak, hedefler uzak mesafeden teşhis edilebiliyor. Sürü şeklinde olan İHA’ların sinyallerini bozabilir ve bu şekilde etkisiz hale getirebiliyor.
İHTAR, bilinen bütün mini-İHA ve model uçak saldırılarını etkisiz hale getirmek için özel bir anten yapısıyla şemsiye şeklinde koruma sağlayan GERGEDAN sistemini kullanıyor
GERGEDAN RF Karıştırma Sistemi, bütün frekans bandını kapsıyor ve sadece tek bir hedefe karşı değil sürü şeklinde yapılan saldırılara karşı da kullanılabiliyor.
Meteksan Retinar Drone Savar Sistemi: Kritik tesis ve sınır güvenliği alanında, güncel ve asimetrik bir tehdit olan drone’lara karşı etkin tedbirler geliştirilmesi ihtiyacı, son yıllarda gittikçe artıyor. Meteksan Savunma, özellikle sınır ve kritik tesis güvenliği için geliştirdiği Retinar Çevre Gözetleme Radarları ile olası güvenlik sorunlarını önlemeyi hedefliyor. Retinar Drone Savar çözümünde; Retinar OPUS Tümleşik Radar ve Elektro-Optik Suit, Lazer Karşı Tedbir Sistemi ve RF Karıştırıcı gibi çözümler bulunuyor.
Meteksan Retinar Drone Savar Sistemi’nde; Retinar OPUS bünyesinde bulunan radar, drone’a yönelik yer tespiti yapıyor ve Retinar OPUS’un radarı, drone tespitinde ve takibinde kullanılabiliyor. Tespit edildikten sonra takibe alınan drone, termal/gündüz kameralarıyla kimliklendiriliyor ve daha hassas bir şekilde takip edilebiliyor. Bu sırada Retinar OPUS tarafından sağlanan hedef drone yön ve pozisyon bilgisi, RF karıştırıcı veya lazer sistemine iletiliyor. Ortam koşullarına uygun olarak seçilecek karşı tedbir sistemine göre de RF karıştırıcı veya lazer sistemi ya da her ikisi birden kulanılarak drone etkisiz hale getirilebiliyor. Bu sistem, korunması hedeflenen bölgenin özelliklerine göre yapılandırılabiliyor.
Harp ARGE Drone Savar: Harp ARGE Drone Savar, sunduğu farklı anten seçenekleri ve modüler yapısı ile kolaylıkla kullanılabilen bir drone savar yöntemi. Gelecekte üretilebilecek yeni frekanslı drone sistemlerini bertaraf etmek için geliştirmeye açık bir mimari ile üretilen ürün, yüksek güç gerektirmeden drone’ları etkisiz hale getirebiliyor. Hızlı tarama özelliği sayesinde drone komuta frekanslarına kesintisiz karıştırma yapabiliyor. Drone savar teknolojisi, 3 sn gibi kısa bir sürede drone sistemlerini elektromanyetik saldırıyla körelterek kötü amaçlı drone’ları etkisiz hale getirebiliyor.