Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiGiyilebilir cihazlara hazır mısınız?

    Giyilebilir cihazlara hazır mısınız?

    Dünyanın giyilebilir teknolojilerle ilk tanışması 1980’li yılların başında çekilen Kara Şimşek (Knight Rider) dizisiyle oldu. Dizinin kahramanı Michael Knight saatiyle arabası Kitt’e bağlanır ve onunla sesli görüşme yapardı. O zamanlar bir hayal olarak baktığımız bu teknoloji artık kolumuzda ve bize hizmet ediyor.

    Michael_Knight

    Bizce giyilebilir teknolojilerin devrim atlaması Google Glass ile oldu. Google, akıllı gözlüğü için tanıtıcı bir film çekti ve mobil dünyada o gün yer yerinden oynadı. Google o reklam filmi ile bize giyilebilir cihazların hem donanım hem de yazılım anlamında artık gerçek hayatta kullanılmaya hazır olduğunu ispatladı. Glass projesi düşünce olarak iyi olsa da özellikle tasarım ve kullanış anlamında kullanıcı dostu bir ürün değildi. Google, tüm bu olumsuzluklardan dolayı Glass projesini rafa kaldırmak zorunda kaldı.

    [video]F_DsUl_vqvo[/video]

    Bu rafa kaldırmadan mobil dünyanın çıkarttığı sonuç ise şu oldu; “giyilebilir bir ürünün gerçek hayatta kullanılabilir olmasının en önemli şartı sadece donanım ve yazılım değildir” oldıu. Akıllı gözlük, akıllı saat, akıllı bileklik hatta basit bir bluetooth kulaklık bile öncelikle tasarım anlamında çok güçlü olmalıdır. İnsanların günlük hayatında bu ürünleri tercih etmesi öncelikle tasarıma bağlıyken; kullanmaya devam etmesi ise donanıma ve yazılıma bağlıdır.

    Google’ın giyilebilir ürünlerle ilgili geliştirdiği işletim sistemi Android Wear geçtiğimiz hafta 2. büyük güncellemesine kavuştu ve bu durum “giyilebilir teknolojiler” tarafında akıllı saatlerin elini güçlendiren bir gelişme oldu. Lakin akıllı saatlerde Android işletim sisteminin kullanılması (ilk nesil Samsung Galaxy Gear) kullanıcı deneyimi açısından büyük bir sorun yaratıyordu. Zaten Samsung daha sonra çıkarttığı giyilebilir ürünlerde Android işletim sisteminden vazgeçecek ve kendi geliştirdiği Tizen işletim sistemini kullanmaya başlayacaktı.

    Şubat ayında yapılan Dünya Mobil Kongresinde en fazla gelişim gösteren teknolojik ürünlerin akıllı saatler ve akıllı bileklikler olduğunu gördük. Akıllı saatler artık hem donanım, hem yazılım, hem de tasarım anlamında günlük modaya daha fazla uyum gösteriyorlar. Bu fuarda akıllı saat tarafında Huawei’nin fiyatıyla adından çok bahsettirdiği Huawei Watch’ı ile LG’nin Watch Urbane LTE’si ve HTC’nin spor yapan kişiler için geliştirdiği akıllı bilekliği HTC Grip’in büyük beğeni kazandığını gördük.

    LG_WATCH_URBANE_LIFESTYLE_03

     

    Akıllı saat konusunda Samsung’un ayrı bir noktada olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle sim kart destekli Gear S akıllı telefon sahibi olmak isteyen kişilerin tüm isteklerine cevap verecek nitelikte bir ürün. Akıllı saat özelliklerini tasarımla mükemmel bir biçimde harmanlayan Samsung’un Gear S için Swarovski ile yaptığı kayış alternatifi ise kadınlar tarafından (kullanılır olup olmadığına dikkat bile edilmeden) yoğun bir ilgiyle karşı karşıya kaldı.

    swarovski-for-samsung-gear-s-1_980x457

    Apple’ın ilk giyilebilir ürünü olan Apple Watch ise bu ay itibariyle satışa başladı ve stoklar ilk günden tükendi. Apple, Apple Watch için çok büyük bir ekip kurdu. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus lansmanında ilk kez gözler önüne çıkan Apple Watch “Spring Forward” etkinliği kapsamındaysa gerçek anlamda tanıtıldı. Apple Watch’ın özellikle kan şekeri ölçme noktasında bir inovasyon yapacağı uzun süre mobil sektörde konuşuldu ama nihai üründe böyle bir özellikle maalesef karşılaşılmadı. Apple, Apple Watch Edition ile giyilebilir cihazların yüksek fiyatlara satılabileceğini ise tüm dünyaya ispatladı. 10 ile 12 bin dolar fiyatla ön siparişe açılan Apple Watch Gold Edition’ın yoğun bir ilgi gördüğünün ve stokların tamamen tükendiğinin de altını çizelim.

    hero_ygold_edition_xlarge

    Giyilebilir teknolojilerin insan sağlığına daha fazla müdahil olduğu bir noktaya ulaştığımızda akıllı saatlerin ve akıllı bilekliklerin “lüksten – ihtiyaca” doğru olan geçişine de hep beraber şahit olacağız diye düşünmekteyiz. Üreticiler giyilebilir ürünlerinin her daim dinamik kalması açısından değişik aksesuarla ürünlerini farklılaştırmaya çalışıyorlar. Özellikle akıllı saatler ve akıllı bilekliklerin farklı kayış alternatifleriyle kullanıcıya sunulduğunu görüyoruz.

    Giyilebilir teknolojilerin şu anda önündeki en büyük engel ise pil güçleri. Akıllı saatlerin kablosuz şarj özelliğine kavuşmaları ise son yıllardaki gelişmelerden sonra artık bir hayal değil. Kablosuz şarj özelliğine kavuşan giyilebilir cihazların özgürlüklerine kavuşmasıyla ve sağlık notasında daha inovatif girişimlerle birlikte önümüzdeki yıllarda öneminin hızla artacağını düşünmekteyiz.

    Peki, siz giyilebilir teknolojilere hazır mısınız?

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN