Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikHavalimanlarında Yüz Tanıma Teknolojileri Ne Amaçla Kullanılıyor?

    Havalimanlarında Yüz Tanıma Teknolojileri Ne Amaçla Kullanılıyor?

    Günümüzde havalimanlarında Yüz Tanıma Teknolojileri aslında çok amaçlı olarak kullanılan ve yapay zekanın da sisteme entegre edilmesiyle birlikte olası güvenlik açıklarını önlemekte kullanılan yüksek teknoloji içeren bir sistemdir.  Özellikle havalimanlarında yaşanan terör saldırılarından sonra Dünyanın bir çok yerindeki havalimanlarında güvenlik önlemlerinde bir artış eğilimi görülüyor. Bu yüzden Yüz tanıma teknolojilerinin kullanıldığı havalimanlarında kimlik denetimi yapılabildiği için potansiyel suçluları da yapay zeka kullanarak ortaya çıkarmak hızlı ve kolay hale geliyor. Bu yüksek güvenlik teknolojisinin kullanılması elbette yüzde yüz güvenlik sağlamasa bile eylem yapmak isteyen suçluları bir kez daha düşünmeye sevk ediyor.

    Havalimanlarında Yüz Tanıma Teknolojileri Ne Amaçla Kullanılıyor?

    Kimlik Denetimi Amacıyla

    Artık pasaport kontrol sıralarında bekleme olmayacağını hayal edin. Yüz tanıma sistemi devreye girip sizin kimliğinizi yüzünüzden tanıyarak onay verdiğinde yürüyerek pasaport kontrolünden geçebileceksiniz. Sadece bununla da sınırlı kalmayacak. Uçağa binerken, bankoda biletiniz bastırılıp yeriniz belirlenirken veya lounge girişinde yüz tanıma teknolojisinin kullanıldığı çok fazla alan olacak.

    Sahteciliği Önlemek Amacıyla

    havalimanlarında kimlik kontrolü yapılırken pasaportunuzu okuyan cihazlar belgenin üzerindeki güvenlik işaretlerini de tarayarak belgenin gerçek olup olmadığını kontrol ederler. Burada gerçeğe yakın hazırlanmış olan sahte pasaportlar mesela tehlikeli ve aranan bir teröristi başka biriymiş gibi gösterebilir. Sahte bir nüfus cüzdanını veya pasaportu fark etmek hiç de kolay değildir. Ciddi bir tecrübe sahibi olmanız gerekir. Fakat gerçek zamanlı çalışarak kontrol yapabilen yüz tanıma sistemleri kişiyi yüzünden tanıyıp anında size uyarı verecektir. Böylece güvenlik ihlalleri azalacağı gibi suçun da önüne geçilebilir.

    İnsan Hatalarını Önlemek Amacıyla

    Havalimanında çalışan insanlar kimi zaman dikkatsiz, uykusuz, yorgun veya konsantrasyon sorunu yaşıyor olabilirler. Görevlilerin insanların yüz mimiklerini veya vücut hareketlerini sürekli izlemeleri mümkün değildir. Bu yüzden havalimanlarında yüz tanıma teknolojilerini kullanarak olası insan hatalarından kaynaklanan ihlaller de ortadan kalkmış olur.

    Güvenlik Sağlamak Amacıyla

    Yapay zekayla entegre olan yüz tanıma sistemi havalimanında teröristleri yüz mimiklerinden, şüpheli hareketlerinden, vücut ısısından, giyim tarzından, daha önce sisteme tanımlanmış bir yara izinden tanıyabileceğinden anlık alarmlar vererek olası saldırıların ve güvenlik ihlallerinin önüne geçilmesini sağlayacağından havalimanlarının vazgeçilmez sistemlerinden biri olacaktır.

    Özetle, gelecekte havalimanları şimdikinden çok farklı akıllı yapay zeka ile donatılmış kameraların bizi izlediği ve her hareketimizden bir sonuç çıkaracağı belki de farkında olmadan yaptığımız bir mimik veya hareketimiz yüzünden şüpheli duruma düşeceğimiz bir yer olacak. Çok daha fazla güvende olacağımız ve çok daha hızlı işlerin yürüyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Fakat bu sistemin suçsuz insanların başına ne tür problemler açacağını yanlış yapılan teşhislerle ne tür sorunlarla karşı karşıya kalacağımızı henüz bilmiyoruz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN