Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon EOS M50 incelemesi

    Canon EOS M50 incelemesi

     

    Hem 4K desteği sunup hem de aynasız ilk Canon modeli olan M50’yi enine boyuna test ettim.

    Konu fotoğraf olunca akla ilk gelen markalardan biri olan Canon, özellikle DSLR fotoğraf makinesi alanında birçok modeli bulunan bir marka. Son yıllarda aynasız olarak tabir edilen fotoğraf makineleri de üreten şirket yakın dönemde bu alana odaklanmaya başladı. DSLR satışlarının düşmesi ve aynasız modellerin revaçta olması sonucu ortaya çıkan bu durum markanın bu kategorideki modellerinin sayısını artırmasına neden oldu.

    Aynasız modellerini M serisinde toplayan Canon, ilk modelini M ismiyle 2012 yılında üretmişti. Daha sonra onu 2013’te M2, 2015’te M3 ve M10, 2016’da M5, 2017’de M6 ve M100 takip etti. Ailenin son üyesi olan M50 ise 2018 yılında tanıtıldı.

    4K destekli ilk aynasız

    M50’ye gelene kadar bütün Canon modelleri Full HD video kayıt desteği sunuyordu. M50 ile Canon 4K desteği veren ilk aynasız modelini satışa sunmuş oldu. Yeni modelin teknik özelliklerine bakacak olursak karşımıza 24 Megapiksel APS-C boyutunda 1.6X fokal çarpanlı CMOS sensör, Digic 8 işlemci, saniyede 10 kare seri çekim hızı, 25 bin 600’e kadar çıkabilen ISO değeri, 142 odak noktası, 2.36 milyon piksellik dahili dijital vizör, yeni 14 Bit Canon Raw 3 formatı, 4K 25 fps, 1080p 60 fps ve 720p 120 fps video kayıt özelliği, HDR video, Videoda 5 yönlü titreşim engelleme, mikrofon girişi, Wi-Fi, NFC ve Bluetooth özelliği ve sessiz çekim modu gibi seçenekler çıkıyor.

    Genel görünüm

    Ailenin diğer modellerine benzeyen bir gövde tasarımı bulunan fotoğraf makinesi boyut olarak biraz iri bir aynasız görünümüne sahip. Bunun en önemli sebebi dijital vizör ve bombeli deklanşör bölümü. Döndürülebilir ekran ve deklanşöre entegre edilen sonsuz dönen duş kullanışlı olmuş. Açma kapama tuşu çekim modları düğmesine entegre edilmiş. Arka yüzdeki tuşların sayısı ve yeri gayet ergonomik ve yeterli. Daha önce Canon kullananlar için sıkıntı olmayacak bir tasarım var. İlk kez kullananlarsa kısa sürede alışacaklardır.

    Kullanım özellikleri

    Canon EOS M50’yi kullanmak gayet kolay. Pilini şarj ettikten sonra cihazı açtığınızda hemen fotoğraf çekimine başlıyorsunuz. Benzer modellerde olduğu gibi zengin bir çekim modu seçeneği bulunan M50 hem amatör hem profesyonel kullanıcıların ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde karşılıyor. Tam otomatik modun yanısıra P, Av, Tv, ve M modları, SCN modları ve özel video modu her türde ve bilgiye sahip kullanıcının ihtiyaçlarını gideriyor.

    Cihazda bulunan ve Canon’un en yeni imaj işlemcisi olan Digic 8, M50’yi adeta coşturuyor. Saniyede 10 kare gibi (netliği kilitlerseniz) seri bir çekim hızına sahip olan fotoğraf makinesi boyutundan beklenmeyecek kadar hızlı çalışıyor. Netlik hızı da iyi olan ürün Dual Pixel teknolojisi sayesinde çok hızlı netlik yapabiliyor. Netliği kilitlemediğinizde ise seri çekim hızı 7.4 kareye düşüyor ki bu da fazlasıyla hızlı bir değer.

    Öte yandan fotoğraf makinesinde bulunan 143 odak noktası da hızı ve netliği artıran önemli etkenlerden biri. Ailenin diğer üyeleri olan M5 ve M6’da bu rakamın 49 olduğunu söylersem aradaki farkın ne kadar çok olduğunu görürürsünüz. Yine ek olarak M50’de yer alan göze odaklanma teknolojisi (firma buna Eye AF adını vermiş) portre çekimlerinde netliğin kaçması ya da başka bir yere yapılmasının önüne geçiyor.

    Bu ve benzeri teknolojilerin birleşimi M50’yi hızlı netlik ve seri çekim hızı yüksek bir fotoğraf makinesi haline getirmiş. İşini bilen ehil ellerde fotoğraf anlamında adeta şaha kalkabilecek bir potansiyele sahip olan M50 video konusunda da oldukça kabiliyetli.

    M50 aynı zamanda amatörlere de hitap ettiği için kolay kullanıma sahip özel bir arayüzü de aktif edebiliyorsunuz. Bu arayüz sayesinde özellikle bilgisi az kullanıcılar birçok şeyi öğrenip makineyi daha verimli kullanabiliyor. Bu özelliği menüden açıp kapatabiliyorsunuz.

    Fotoğraf makinesinde yana doğru açılarak dönen 3 inçlik dokunmatik bir ekran bulunuyor. Ekranın
    bu şekilde olması kullanışlı olmasını ve kendi videolarını kendisi çeken YouTuber ve benzeri kişilerin işine yarayacağı anlamına geliyor.

    Kablosuz ağlara da bağlanabilen M50 bu sayede mobil cihazlar üzerinden uzaktan kullanılabiliyor. Güzel ve faydalı bir özellik.

    Objektif

    M50 ailenin diğer üyelerinin olduğu gibi EF-M bayonet kullanıyor. Bu bayoneti destekleyen onlarca farklı objektif var. Bunlar yetmezse küçük bir dönüştürücü ile EF-S serisi standart DSLR objektifleri de bu modelle beraber kullanılıyorsunuz ki bu da seçeneklerinizi artırıyor.

    Bize teste gönderilen modeli 15-45 mm f3.5-5.6 objektif ile test ettik. Amatör kullanım için bu objektif yeterli. Profesyonel ya da yarı profesyonel işler içinse daha kaliteli objektiflere yönelmek gerekiyor.

    Video

    Fotoğraf makinesinin en önemli özelliği ise 4K video kayıt etmesi. Saniyede 25 kare 4K video kayıt edebilen M50, Canon’un bu desteği sunan ilk modeli. Ancak M50 bu işi yaparken görüntüyü kroplayarak 4K video kayıt ediyor. Yani 4K moduna aldığınızda görüş açısı biraz daralıyor. Bu biraz can sıkıcı bir durum. Zira zaten 1.6X fokal çarpan görüntünün daralmasına yol açıyor. Üzerine bir de 4K modunda kroplama geldiğinde iyice daralmış oluyor.

    Eğer bu krop sorununu saymazsak M50’nin 4K video kalitesi ortalamının üzerinde. Dört eksenli titreşim engelleme ve mikrofon girişi kaliteyi ve konforu artıran yeni seçenekler de sunuyor.

    Sony gibi rakiplerinin Full frame sensörlü modellerle alıp yürüdüğü bir ortamda Canon’un 4K destekli ilk modelinde kroplu teknolojisini kullanması işinin zor olacağını gösteriyor. Kişisel önerim markanın acilen Full Frame sensörlü bir model geliştirmesi yönünde olur. Bunu yapamıyorsa hiç olmazsa APS-C sensörünün tamamını kullanan bir model de üretse olur.

    Pil

    Fotoğraf makinesinde 875 mAh pil kullanılmış. Bu pilin CIPA standartlarına göre ömrü 235 kare gibi düşük bir değer. Video kayıt yaptığınızda ise 85 dakika sonra pil bitiyor. Rakamlar sektör ortalamasına yakın olsa da yarı profesyonel anlamda kullanım için yeterli değil. Bu ürünü tercih edecek olanların mutlaka ikinci bir pil almaları gerekiyor.

    Yeni Raw formatı

    Bu konu biraz yarı profesyonel kullanıcıları ilgilendirse de M50 ile beraber yeni nesil CR3 RAW formatı da kullanılmaya başlandı. Bu yeni formatın en önemli özelliği daha az yer kaplaması. Canon’un açıklamasına göre bu yeni format yüzde 40 oranında daha az yer kaplıyor ve aynı sıkıştırmayı sunuyor.

    Fiyat

    Cihazın fiyatı biz bu yazıyı hazırladığımız tarihte kesin olarak belli olmamıştı. Ancak aldığım duyumlar 15-45 mm objektifle beraber 3 bin 900 TL civarında olmasını beklediğimizi belirteyim. Kesin rakam bir süre sonra açıklanacak.

    BEĞENDİM
    • Seri çekim hızı
    • Fotoğraf kalitesi
    • 4K desteği sunması
    • Odak noktası sayısının yüksek olması
    • Yeni CR3 Raw formatı
    BEĞENMEDİM
    • 4K videoda krop yapıyor
    • Pil ömrü biraz daha iyi olabilirdi
    Canon EOS M50 teknik özellikleri
    • 24 Megapiksel çözünürlük
    • APS-C boyutunda CMOS sensör
    • 1.6X fokal çarpan
    • 25600 ISO
    • 143 odak noktası
    • Bütünleşik 2.36 milyon piksellik dijital vizör
    • 3 inç 1 milyon 40 bin piksel dokunmatik ekran
    • 14 Bit CR3 yeni RAW formatı
    • Dual Pixel CMOS AF
    • 4K 25 fps video kayıt
    • 4K timelapse
    • HDR video
    • 5 yönlü titreşim engelleme
    • Focus Peaking
    • Mikrofon girişi
    • Wi-Fi, NFC ve Bluetooth desteği
    • Sessiz fotoğraf çekim modu
    • CIPA standartlarına göre 235 kare pil ömrü

    Sonuç

    Sonuçta Canon EOS M50, firmanın en yeni teknolojilerinin gövde gösterisi yaptığı bir model olmuş. Ancak kroplu 4K video kayıt özelliği biraz can sıkıyor. Ek olarak pil ömrü de biraz daha iyi olabilirdi. Bu eksilerine rağmen fotoğrafta seri çekim hızı çok iyi olan ürün sunduğu yeni nesil teknolojilerle kendini affettirmeyi başarıyor.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN