Fintech teknolojileri her geçen gün hızla gelişiyor ve bu sayede yepyeni teknolojilerle alışveriş yapma imkanına sahip oluyoruz. Blockchain ve dijital paraların da yükselişi ile birlikte tüm dünyada ödeme sistemleri adeta evrim geçiriyor diyebiliriz. Peki yakın gelecekte ödeme yöntemleri nasıl olacak? Finansal teknolojiler hayatımıza ne gibi kolaylıklar getirecek?
Blockchain teknolojisi ve kripto paralar: Günümüzün en popüler konularından biri son günlerde blockchain teknolojisi ve kripto paralar. Gün geçmiyor ki yeni bir kripto para birimi haberi almayalım… Bu teknolojiye olan ilgi beraberinde piyasada mining denilen kripto para üretme işlemine de ilgiyi arttırdı. Ancak gelin görün ki bu durumda hem yüksek elektrik tüketimi, hem de yüksek kapasiteli cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Girişimciler ve devletler bu teknolojileri kullanmak konusunda geri kalmamak için elektrik santralleri satın almaya başladılar. Hatta yakında güneş enerjisi ile kripto para madenciliği yapılacağı haberini de vereyim. Kripto para piyasalarında bu gelişmeler yaşanırken, tüketici tarafına da hizmet olarak yansıyan pek çok girişim var. Örneğin geçtiğimiz gün Türkiye’nin yerli kripto parası NexPara’nın lansmanı gerçekleştirildi. Fiziksel paranın gitgide piyasadan silindiği ve yeni nesil ödeme sistemlerinin yaygınlaştığı böyle bir dönemde ülkemizin de kendi kripto parasını üretmesini oldukça önemli buluyorum.
Kamu tarafında da blockchain teknolojisi ve kripto paralarla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası blockchain için çalışma grubu oluşturdu. BKM de bu konuda oldukça aktif bir şekilde hem içerik üretiyor, hem de finansal teknolojiler konusunda hizmet üretiyor. TÜBİTAK’ta da Blokzincir Araştırma Laboratuvarı kuruldu. Dünya’da ise merkez bankaları blockchain teknolojisi üzerine projeler ve yeni uygulamalar geliştiriyor. Örneğin Güney Afrika Ethereum tabanlı projesini başlatırken, Tayvan merkez bankası operasyonlarını geliştirmek için blok zincir teknolojisini sistemine entegre etme ihtimalini araştırıyor. Yeni atanan merkez bankası yöneticisi Yang Chin-long, açılış konuşması sırasında yaptığı açıklamada, Big Data, yapay zeka ve blok zincir de dahil olmak üzere yeni finansal teknolojiyi uygularken yönetiminin açık fikirli olacağını söyledi. Bu da demek oluyor ki yakın zamanda finans sektöründe bir fintech devrimi yaşanacak. Keza tüketiciler şimdiden kripto paralarının kullanımı için ön ödemeli kartlarını kullanmaya başladılar bile…
Google Pay: Google’ın telefonlar üzerinden ödeme yapmamızı sağlayan Google Pay sistemi, 1 Mart tarihi itibarı ile Slovakya’da da kullanıma sunuldu. Şu anda 18 ülkede kullanımda olan dijital cüzdan hizmetinin sabırsızlıkla ülkemize gelmesini bekliyoruz. Google Pay sistemi, kullanıcıların temassız ödemeleri kullanabileceği bir hizmet.Bu hizmetten faydalanabilmek için uygulamayı indirmeniz ve kredi veya bankamatik kartlarını hesabınıza eklemeniz gerekiyor. Mağazalardan ödeme yaparken, cep telefonunu ödeme terminalinin yakınına koymanız ödeme yapmanız için yeterli.
Çoğumuzun elinde neredeyse her zaman el altında bulunan bir cep telefonu ile ödeme yapılması, mevcut kart ödemelerini hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır. Mobil teknoloji çağında bu uygulamanın ülkemizde de çok beğenileceğini ve oldukça hızlı bir şekilde yaygınlaşacağını düşünüyorum. Keza şu anda bankamatiklerden barkod okutarak para çekebiliyoruz ve kahve dükkanlarından uygulama aracılığı ile kahvelerimizi satın alıp, keyifle yudumlayabiliyoruz.
Elbette yeni teknoloji ve uygulamalarda her zaman olduğu gibi güvenlik konusunu göz ardı etmiyoruz. Her ne kadar Google Pay kullanımı pratik ve yaygın olarak kullanılmaya başlayan bir ödeme sistemi olsa da tüketiciler olarak alabileceğimiz güvenlik önlemleri konusunda bilinçli olmamız gerekiyor. Neyse dki bu hizmet, banka tarafından sağlanan tüm güvenlik özelliklerini kullanıyor. Bir mağazada ödeme yaparken Google Pay, kart numaranızı göndermiyor. Bunun yerine, her bir ödemede, bir işlemi belirli bir banka hesabına güvenli bir şekilde bağlamak için benzersiz bir sanal hesap numarası ve bir kerelik güvenlik kodu oluşturarak ödeme gerçekleştiriliyor. Telefonunuzu kaybederseniz veya çaldırırsanız “Cihazımı Bul” özelliği ile telefonunuzun yerini belirleyebilirsiniz. Ardından uzaktan yeni bir şifreyle kilitleyebilir veya tüm verileri silebilirsiniz. Bütün bu ihtimalleri düşünerek telefon içerisinde bulunan bilgileri ve özellikleri daha güvenli hale getirmeniz gerekiyor. Bu durumda, telefonunuzda olmadığı için kredi kartınızı devre dışı bırakmanız da gerekmez. Haliyle, bir ödeme kartı kullanmaktan daha güvenli bir ödeme yöntemidir.
Alipay ve WeChat Pay: Geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan bir araştırmaya göre Alipay ve WeChat Pay, Çin’in yüksek alım gücü olan bireyleri arasında en çok tercih edilen iki ödeme şekli olarak sıralamanın en tepesinde yerini aldı. Ödeme devleri olan Alipay ve WeChat Pay kazandıkça ve ülkede mobil ödeme teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştıkça Çin nakitsiz bir dünyaya doğru ilerliyor. Şu anda pazarlarda bile mobil ödeme yaygın olarak kullanılıyor. Son olarak Şanghay metrosunda da Alipay veya China UnionPay kullanılmaya başlandı. Çin’de mobil ödeme teknolojileri o kadar ilerledi ki havalimanlarında sıkıcı vergi iadesi süreci ve yurtdışı gezilerde yapılan satın alımlar ve indirim için uzun süre beklemek geçmişte kaldı. Çin’in en büyük iki mobil ödeme platformu olan WeChat Pay ve Alipay, geçtiğimiz günlerde Çinli turistlerin satın aldıkları alışverişlerde kendi mobil uygulamalarıyla indirimler kazanmalarını sağlamak amacıyla vergi iadesi şirketleri ile ortaklık kurdu. WeChat, bu yıl içerisinde yurtdışında artan Çinli turist harcamalarının daha büyük bir pay elde etmek için yurtdışında da hizmet vermeyi planlıyor.
WhatsApp: Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, uzun süre önce mobil ödeme hizmetini gerçekleştireceğini duyurmuştu. Bu özellik nihayet Beta aşamasında kullanıma sunuldu. Bu sayede artık arkadaşınızla mesajlaşırken rahatlıkla para da gönderebileceksiniz. Tek yapmanız gereken WhatsApp Payments özelliğine banka bilgilerinizi kaydetmek. Bu yöntemin güvenilirliği ise kafalarda soru işareti bırakıyor. Hatırlarsanız uzun zamandır WhatsApp hackerların hedefinde ve uçtan uca şifreleme teknolojisi kullanılsa da şu anda uygulamanın online özellikleri sayesinde mesajlara erişilebiliyor. Bu durumda ödeme bilgilerine de rahatlıkla ulaşılabilir ve süreç içerisinde yeni mağduriyet ve vurgun haberleri duyabiliriz. Bu yüzden uygulamayı kullanırken temkinli ve tedbirli olmakta fayda var.