Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelRobotların elimizden alacağı meslekler

    Robotların elimizden alacağı meslekler

    Son yıllarda robot teknolojilerinde yaşanan önemli gelişmeler ve iş dünyasında otomasyon konusunda atılan adımlar “Robotlar işimizi ne zaman elimizden alır?” sorusunu bize daha sık sordurmaya başladı. Robotik teknolojilerinin doğru entegre edildiği takdirde iş dünyasında maliyetleri düşürüp hata oranlarını azaltarak verimliliği fazlasıyla artıracağı aşikar. Ancak bugün istisnalar dışında hala başlangıç seviyesinde olan robotların derin öğrenme ve yapay zeka ile angarya işler dışında yaratıcılık gerektiren işlere de talip olması çok yakın bir gelecekte mümkün olacak. Bu durumda işlerin insan ve robotların arasında paylaşımı nasıl olacak, bu hala birçok açıdan bilinmez. Bugüne dönersek; şu an için bile emin olun robotların insanlardan çok daha iyi yaptığı çok fazla iş var. Bu haftaki yazımda robotların bizden daha iyi yapabildiği işeri bir araya getirdim.

    Depo görevlisi
    Otomasyon ve yapay zekadaki gelişmelerle birlikte önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’de 15 milyon adet işin robotlar tarafından yapılacağı tahmin ediliyor. Bu rakam toplam iş gücünün yüzde 10’una denk geliyor. ABD’de işlerin yüzde 38’i yüksek risk kategorisinde ve önümüzdeki 15 yıl içinde robotlar tarafından ele geçirilebilirler. Örneğin Amazon’da paketlerin çoğu insanlar tarafından değil robotlar tarafından paketleniyor. 2016 yaz sezonundan beri sahip olduğu Amazon robot adedini yüzde 50 oranında artırmış durumda.
    Asker
    Tahminlere göre 2030 yılında Amerikan ordusunun 4’te biri robot askerlerden oluşacak. Bu sayede ordu daha küçük, etkili ve daha kolay konuşlandırılabilir hale gelmiş olacak. Örneğin robot askerler ön saflarda yer alarak mayınları etkisiz hale getirebilecekler. Askeri teknolojilerin pek çok ülkenin teknoloji yatırımları içerisinde en büyük paya sahip olduğu düşünüldüğünde robot askerleri yakın gelecekte çok fazla göreceğimizden emin olabilirsiniz.
    Eczacı
    ABD’nin Kaliforniya eyaletinin San Fransisco şehrindeki şehirle aynı isimdeki üniversite eczanesinde ilaçlar robotlar tarafından paketleniyor. Reçeteler robotlar tarafından alınıyor ve istenilen ilaçlar yine robotlar tarafından paketleniyor. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre şu ana dek robotlar tarafından hazırlanan 350 bin reçetede hiç hata çıkmamış.
    Çiftçi
    Uzmanlara göre tarım işleri robotlar tarafından daha verimli bir şekilde yapılabilecek. Çünkü tarım işlerindeki süreçler son derece rutin ve senaryo dışına çok fazla çıkılmıyor. Dünyanın farklı yerlerinde şimdiden robot çiftçiler budama, yabani otları temizleme gibi işlerde kullanılmaya başlanmış durumda.
    Bomba uzmanı
    ABD’de 450’nin üzerinde bomba imha ekibi bulunuyor. Federal istatistiklere göre bu ekipler her yıl binlerce bomba intiva eden kaza ile ilgileniyorlar. Bu ekiplerden bazıları ise riski minimize etmek için robot kullanıyorlar. Bu sayede hayati tehlike oranları da çok fazla azaltılmış oluyor.
    Gazeteci
    Robotlar yakın gelecekte bazı gazetecilerin de işini elinden alacak. Özellikle işi rakamlarla ilgili olanlar için bu çok daha olası. Örneğin spor yazarlarının işleri daha fazla risk altında. Öte yandan finans, spor ve hava durumu gibi belirli branşlarda robotlardan yararlanılarak haber yazılmaya başlandı. Hatta, ABD’de belirli bir büyüklüğün üzerindeki depremleri bildiren robotlar mevcut.
    Ev işleri
    Robot süpürgeler bir süredir hayatımızda ancak gittikçe daha teknolojik bir hale geldiklerini de söylemeliyiz. Örneğin The Roomba 980 isimli yeni nesil temizlik robotu şimdiye kadar üretilen robotlar içerisinde en başarılılardan biri. Roomba’nın üreticisi iRobot’un silme işlemi de yapabilen Scooba isimli bir robotu daha mevcut. Yalnızca iRobot’un şu ana dek piyasada kullanılan 15 milyonda fazla robotu mevcut.
    Avukatlık
    Hukuki süreçlerde müşteriler robotların basitçe yapabileceğini bazı inceleme işleri için avukatlara binlerce lira ödeme yapıyorlar. Silikon Vadisi girişimlerinden Blackstone Discovery tam da bu alanda bir hizmet sunuyor. Yani robot teknolojisi ile kelime ve konseptleri insana ihtiyaç duymadan araştırıp, inceleyebiliyor.
    Vezneci
    Banka şubelerinin giderleri oldukça yüksek ve vezne görevlileri bunda önemli bir paya sahipler. Vezne işleri de aslında son derece basit ve risksiz işler. Bu yüzde robotlar tarafından kolayca yapılabilir. ABD’deki Coastal Federal Credit Union Bankası birkaç yıl önce vezne görevlilerinin bir kısmını robotlarla değiştirerek giderlerinde önemli bir kar elde etmişti.

    Görsel kaynak: pcquest.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN