Yemek yapmak büyülü bir iş. Eli yatkın bir ustayı ya da deneyimli bir şefi izlerken adeta meditasyon yaparcasına uzaklara dalıp gidebilirsiniz. (skillnet.net) İşte bu büyülü atmosferi ev ortamına getiren yeni bir buluşla karşı karşıyayız. Ünlü illüzyonist Hoodini’den türetilerek ismi konulan Foodini gerçek bir emek ustası. Piyasada gördüğümüz mikrodalga boyutlarında üretilen bu ürün üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak 5000’in üzerinden yemeği yapabiliyor. Üç boyutlu yazıcıların hayatımızda her geçen gün daha da fazla yer kapladığı bir gerçek. Birkaç ay önce Obama’nın tamamen üç boyutlu yazıcı ile üretilen bir otomobile keyifle baktığını görmüştük. Belki şimdi kendisi bu lezzetli yemekleri de tadan kişilerden biri olacak. Bu arada henüz Foodini’nin yemeklerini yiyemedik ancak restoran kalitesinde zirve kabul edilen Michelin Yıldızı’na sahip birkaç mekanın şefi, Foodini’nin mutfak hünerlerine tam not veriyor. Tabii gönül Vedat Milör gibi gurmelerin yorumlarını merak etmiyor değil.
Foodini, Natural Machines (Doğal Makineler) isimli bir şirketin Ar-Ge’si sonucu ortaya çıkan bir ürün. Firma her ne kadar çok gelişmiş bir mutfak robotu geliştirmiş olsa da doğallıktan yana olduğunu her fırsatta belirtiyor. Firmanın adı da zaten bunu doğruluyor. Yetkililer özellikle hazır gıdaların ve obezitenin artması nedeniyle böyle bir ürün geliştirdiklerini söylüyor. Araştırmalara göre insanlar vakitsizlikten ve mutfak pratikliği eksikliğinden hazır ve işlenmiş gıdalara yöneliyor. Foodini neredeyse sıfır bilgiyle birinci sınıf yemek pişirerek önemli bir boşluğu dolduruyor.
Peki, Foodini’nin mutfak becerileri ve yatkın olduğu yemekler neler? Yetkililer oldukça iddialı ve bu cevabı “Sınırsız!” şeklinde yanıtlıyorlar. İnternete bağlı olarak kendini güncelleyen tariflerle beraber Foodini gelişime açık bir yapıya sahip. Tabletinizden tarifi indirip Foodini’ye pası atıyorsunuz. Foodini tarifi analiz ederek sizden malzemeleri istiyor. Şu an için cihazın kapsülleri mevcut ve siz direktifler doğrultusunda kapsüllere malzemeleri koyuyorsunuz. Bundan sonrası Foodini’ye kalıyor. Ortalama 1.5 saatte istediğiniz yemek pişiyor. Yemek derken de aslında dünya mutfakları desek yeridir çünkü Foodini, makarnadan, pastaya, hamburgerden sebze çeşitlerine, farklı dünya mutfaklarından tatlılara her şeye hakim. İmam bayıldı yapıyor mu derseniz, cevabı biz de bilmiyoruz ancak bir şefin yüklemesiyle neden olmasın? Ama teknik olarak Foodini, 1.5 mm kalınlığına kadar inebilen hamur açabiliyor. Belki ileride Baklava güncellemesi de gelir, kim bilir… Özellikle pastanın üzerine isim yazma, çikolatadan yazı gibi kişiselleştirme özelliklerinin mevcut olduğu düşünülürse Foodini özel hediyeler ve günler için de ideal seçim gibi gözüküyor.
Kapsüllere konan gıdaları kendiniz hazırlıyorsunuz. Yani domatesi kesip içine koymanız gerekiyor. Sadece bu tarz zahmete katlansanız da Foodini için üretilen özel kapsül gibi bir zorunluluk bulunmaması artı. Temizlik açısından da ürün son derece yenilikçi. Foodini’nin tüm parçaları bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Çelik kapsüller koku ve renk tutmuyor, kolay temizleniyor. Yetkilier Foodini’yi mutfağın “tek” eşyası gibi göstermek istemiyorlar. Onlara göre Foodini de bir rende gibi yemek yapmayı kolaylaştıran bir ürün. Bu ürün sayesinde insanların yemek yapmaya kendiliğinden eğilim göstereceğine inanıyorlar. Yani gerçek bir şefin yerini almasını beklemedikleri gibi bunu istemiyorlar da. Onların pazarlama stratejisi sağlıklı yemek üzerine ve açtıkları savaş da hazır ve işlenmiş gıdalar.
Foodini yeterince övdük ve şimdi fiyata geliyoruz. Evet, Foodini 1000 Euro’ya satılacak. Birkaç ay içinde belirli sayılarda ürün dağıtıma verilecek; yılın ikinci yarısından sonra da internet üzerinden satış başlayacak. Henüz ismi verilmeyen çeşitli dağıtıcılarla da görüşme halinde olduğu söyleniyor. Umarız ürünü ülkemizde de kolaylıkla buluruz.