Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürOnline yılbaşı alışverişi yaparken nelere dikkat etmeli?

    Online yılbaşı alışverişi yaparken nelere dikkat etmeli?

    Yeni yıl yaklaşıyor ve insanların heyecanla yılbaşı planları yaptığı bir dönemdeyiz. Kimileri yılbaşında tatile gitmeyi planlarken kimileri de sevdikleriyle yılbaşını nerede ve nasıl kutlayacaklarını organize etmeye çalışıyorlar. Elbette yeni yıla girerken sevdiklerimize ne hediye alacağımıza karar vermek bu günlerdeki en önemli uğraşılarımız arasında. Alınacak hediyeyi seçmek, seçilen hediyeyi en uygun fiyata bulmak, zamanında teslim almak veya teslim edilmesini sağlamak küçümsenmeyecek kadar büyük bir zamanımızı alıyor. Alışverişe gitme konusunda zaman problemi yaşayan herkes genelde yılbaşı alışverişini online yapmayı tercih ediyor. Çünkü trafiğe girmeden, park yeri aramadan, yorulmadan ve evinizin konforunda bir e-ticaret sitesinden keyfinize göre seçeceğiniz hediyeyi satın almak sadece 1-2 dakikalık zaman gerektiriyor. Yani oldukça basit fakat bazı püf noktalarına dikkat etmezseniz de bir o kadar riskli ögeler içeriyor.

    Online Yılbaşı Alışverişine Dikkat

    İnternet üzerinde yapacağınız alışverişi sorunsuz yapmak ve güvenli bir şekilde sevdiklerinize hediye almayı planlayan herkesin dikkat etmesi gereken önemli noktalar. Bunların neler olduğunu birlikte bakalım.

    Sahte Sipariş Siteleri İle Yapılan Kandırmaca

    Öncelikle ilk dikkat etmeniz gereken sahte sipariş siteleri olmalı. Yılbaşı üstü çok fazla kampanya ve fırsat e-postaları alırsınız. Bunlardan bazıları çok cezbedicidir. Sanal dolandırıcılar sizi tıkladığınız bir link ile aslına tıpatıp benzeyen bir siteye yönlendirirler. Siz burada güvenle alışveriş yaptığınızı düşünür ve kredi kartı bilgilerinizi hiç tereddüt etmeden verirsiniz. Aslında verdiğiniz bilgilerin satın almaya çalıştığınız ürün ile hiç bir ilgisi yoktur. Artık kredi kartı bilgileriniz birileri tarafından ele geçirilmiştir. Böyle bir şey başınıza gelirse kartınızın limiti kadar yapılabilecek alışverişlere hazır olmanız gerekecektir.

    Abartılı İndirim Fırsatlarına Şüphe İle Yaklaşın

    İster internette site site dolaşırken ister size gelen bir e-postada kaçırılmayacak %70-80’lere varan indirim tekliflerini gördüğünüz anda şüphe duymaya başlayın ve alışverişe başlamadan bunun sizi web sitesine alışverişe çekmek için bir tuzak olabileceğini aklınızdan asla çıkarmayın. Yılbaşına doğru buna benzer çok fazla mesaj alacaksınız. Aman çok dikkatli olun.

    Sunulan indirim çok cazip ama dolandırılmaktan da korkuyorsanız belirtilen markanın merkezini arayarak ayrıntıları ve sunulacağı söylenen avantajların doğru olup olmadığını kontrol ederek öğrenebilirsiniz.

    Güvenlik Yazılımı Kullanmalısınız

    Online alışveriş için kullandığınız ister bilgisayar olsun ister mobil bir cihaz güncel bir güvenlik yazılımı kullanmanız yararınıza olacaktır. Yazılım en azından sizin sahte web sitelerine ulaşmanızı engelleyecek veya uyaracaktır. Artık cep telefonları için de geniş bir yelpazede güvenlik yazılımları mevcuttur. Güvenlik yazılımı olmayan cihazlardan uzak durun.

    Kendi Cihazınızın Dışında Online Alışveriş Yapmayın

    Genel geçer bir prensip olarak tüm yapacağınız online alışverişlerinizde sadece kendi cihazlarınızı kullanın.

    Arama Motorlarına da Çok Fazla Güvenmeyin

    Sanal dolandırıcılar tarafından sizi kandırmak üzere güvenilen alışveriş sitelerinin sahte sürümleri kimi zaman arama motorlarında yaptığınız aramanın ilk sıralarında yer alabiliyor. Bu arama sonucuna tıkladığınız anda sahte siteye yönlendirilmiş oluyorsunuz. Böyle bir durumun önüne ancak bildiğiniz ve daha önce alışveriş yaptığınız sitenin web adresini tarayıcınıza elinizle yazarak giriş yaparsanız geçersiniz. 

    Güvenilir Olmayan Mobil Alışveriş Uygulamalarını Yüklemeyin

    Online alışveriş için mutlaka güvenilir mecraların uygulamalarını kullanın. Artık hemen her popüler alışveriş sitesinin kendi mobil yazılımı mevcut. Bunların dışında size bir fırsat veya avantaj sağlayacak diye başka uygulamaları kesinlikle kullanmayın.

    Herkese Açık Wi-Fi Erişim Noktalarından Uzak Durun 

    Ücretsiz bir Wi-Fi ağını kullandığınızda cihazınızdaki önemli bilgiler ruhunuz bile duymadan dolandırıcıların eline geçebilir. Evinizde olmasanız bile kendi mobil veri ağınızı kullanın. Mümkün olduğunca halka açık Wi-Fi bağlantılarını kullanmamaya çalışın. 

     

    .

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN