Geçtiğimiz haftalarda, giyilebilir teknoloji pazarında önemli bir aşamayı temsil eden akıllı gözlük çözümleriyle ilgili yazmış ve Google Glass’ın kurucusu Babak Parviz’i transfer eden Amazon’un bu alandaki girişimlerinden söz etmiştim. Bu yazıda ise endüstriyel alanda akıllı gözlük kullanımına göz atıyoruz.
Google’ın şirketlerinden ‘X Company’, diğer adıyla Google X, Google’ın çatı şirketi Alphabet’in bünyesinde bulunan bir şirket. Google X, Astro Teller tarafından yönetiliyor ve bugün akıllı gözlüklerin endüstriyel alanda kullanımıyla ilgili büyük tecrübe ve pratiğe sahip.
Google X, bugün pek çok şirkete akıllı gözlüğü Glass ile artı değer katıyor. İmalat, lojistik ve sağlık başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan Glass, iş süreçlerinde şirketlere avantaj sağlıyor.
Bilgi sesli komutlarla akıllı gözlük ekranında
Sesli komutlarla çalışan Glass, üretimde görevli işçilerin ellerini kullanmadan iletişime geçmelerini ve o an yaptıkları işle ilgili daha fazla bilgi almalarını ve sadece yaptıkları işe odaklanmalarını sağlıyor.
‘OK Glass’ sesli komutuyla harekete geçen bu akıllı gözlük, üretim süreçlerinde zaman kazandırmakla kalmıyor, çalışanların iş akışını kolayca takip edebilmelerini, üretimle ilgili ihtiyaç duydukları bilgi ve kaynaklara elleri meşgulken ulaşabilmelerini sağlıyor.
Üretim kılavuzları ve talimatlara kolay erişim
Üretimde çalışanlar akıllı gözlüklerin ekranından gerektiğinde sesli komutla eğitim videolarına başvurabiliyor, resimli veya grafikli üretim talimatlarına erişebiliyor.
Çalışanlar, işlerini güvenli, hızlı ve daha yüksek bir standartlarda yapmalarını sağlayacak kalite güvence kontrol listelerine de gözlüklerinin ekranından kolayca ulaşabiliyor.
Akıllı gözlükle gerektiğinde uzmanlara başvurabiliyor ve gözlük ekranından becerilerini artıracak videolarla bilgilendiriliyor. Çoklu bağlantılarla grup halinde çalışma ve bilgi paylaşımı mümkün hale geliyor.
Akıllı gözlükle verimliliğini artıran şirketler
AGCO (İmalat sektörü)
Karmaşık montaj işlemleri şimdi daha hızlı
ABD merkezli tarımsal ekipman üreticisi AGCO, ‘Glass’ akıllı gözlükleri üretimde verimi artırmak için kullanan şirketlerden. Günümüz çiftliklerini daha üretken ve daha kârlı hale getirmek amacıyla düşük hacimli gelişmiş tarım makineleri üreten şirket, akıllı gözlük sayesinde karmaşık montajlarda üretim süresini yüzde 25 kısaltmayı başarmış. Şirket yöneticileri, ‘Glass’ın operatörlere işlerini daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde yapmalarını sağladığını söylüyor. Üretimin yanında, kullanılacak parçaların takibi, depolanması, sevkiyatı da akıllı gözlükler sayesinde daha pratik şekilde yapılıyor.
GE (İmalat sektörü)
Rüzgâr türbini üretim ve kablolamada zaman tasarrufu
General Electric (GE), depolar ve üretim tesislerinde akıllı gözlük teknolojisinden yararlanıyor. Yenilenebilir enerji sektöründe yatırımları olan şirket, rüzgâr türbinlerinin montajları ve bunlara bağlı ünitelerin kablolamalarını yapan personellerini akıllı gözlükle donattı. Üretim personelinin yanı sıra depolarda çalışanlar da akıllı gözlük kullanıyor. Üretimde kullanılacak parçaların tedarikten itibaren depolara girişi ve buradan üretime gönderilmesi sürecinin takibi de yine akıllı gözlük yardımıyla yapılıyor. Bu teknolojik yenilenmeyle şirket, üretim ve kalite analizlerinde yüzde 34’lük bir iyileşme sağlamış durumda. Zamandan tasarruf, verimlilik ve kalite artışı, şirketin akıllı gözlük yatırımının geri dönüşü olarak değerlendiriliyor.
DHL (Lojistik sektörü)
Ürün seçimi ve kargolama süresi kısaldı
Akıllı gözlüklerin lojistik sektöründe kullanımında DHL’i örnek gösterebiliriz. Sipariş Toplama adlı bir tedarik zinciri sürecine sahip olan DHL’in çalışanları teslimata çıkacak ürünleri raflardan alıp ambalajlayarak müşterilerin siparişlerini yerine getiriyor. Bunu yaparken de ‘Glass’ akıllı gözlükten yararlanıyorlar. DHL çalışanları ürün seçme ve kargolama talimatlarını doğrudan kendi görüş alanları içinde Glass’tan alıyor. ‘Vision Picking’ yazılımıyla ürünlerin barkodlarının okunması da yine Glass aracılığıyla gerçekleşiyor. Böylece personel çok daha verimli ve konforlu çalışabiliyor. Çok daha kısa sürede ürün seçimi gerçekleşiyor. Akıllı gözlük kullanmaya başladıktan sonra DHL’de operasyonel verimlilik yüzde 15 oranında artmış.
Sutter Health (Sağlık sektörü)
Hastaların tıbbi bilgileri akıllı gözlükte
Akıllı gözlüklerin sağlık sektöründe kullanımıyla ilgili olarak ise, ABD’deki Sutter Health adlı kuruluşu gösterebiliriz. Google Glass ile Augmedix tarafından üretilen bir çözüm kullanan Sutter Health, doktorların hastaların sağlık geçmişleri ve tıbbi durumlarına pratik şekilde ulaşmasını ve daha kısa sürede onlara yardımcı olabilmesini sağlıyor. Böylece daha az zamanda daha fazla hastaya hizmet sunulabiliyor. Sağlık sektöründe akıllı gözlük kullanımı, zaman ve paradan büyük ölçüde tasarruf sağlıyor. Doktorlar gelen hastaların bilgilerini kontrol etmek için bilgisayara bağlı kalmıyor, akıllı gözlükte sesli komutla yapacakları sorgular, istedikleri bilgileri anında göz önüne getiriyor.
İşletmelere avantaj sağlayan çözüm: HoloLens
Google Glass’ın yanı sıra Microsoft’un HoloLens adlı artırılmış gerçeklik cihazı da ticari alanda kullanılan çözümlerden. Şirket geçtiğimiz günlerde Windows 10 ile uyumlu çalışan Hololens’in aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 29 ülkede kullanıma sunulduğunu açıkladı. HoloLens, Glass’ta olduğu gibi, çalışanların gözlükteki ekranına işlerini daha verimli hale getirecek bilgiler ve iletişim teknolojileri sunuyor. Bu sayede işletmeler, verimliliği artırıyor ve hem zaman hem de paradan tasarruf sağlıyor.
Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?