Devir, hızla değişiyor. Çocukluğumuzda babalar, çocuklarının kulaklarını çekerlerdi top oynamasınlar diye… Haklılardı da… O zaman böyle bol çeşit yoktu, üstelik ayakkabı fiyatları da gerçekten çok pahalıydı. Sümerbank Beykoz kunduradan alınırdı ayakkabılar… Okulda teneffüste topa dalınca da, ayakkabı paçavraya dönerdi… Mahallenin kunduracısı maharetini konuşturur ayakkabının patlak yerlerini dikerdi de, bir sonraki bayrama kadar idare ederdiniz…
Bizden sonraki kuşaklar ise şanslıydı… Hem ayakkabı çeşitleri çoğalmış, hem de sportif malzeme bollaşmıştı. Bizim kulağımızı çeken babalar, çocuklarını futbol okullarına yazdırıyor, antrenmanlara ellerinden tutup götürüyorlardı. Elbette bunda milyonlara imza atan futbolcuların payı da çoktu…
PROFESYONEL BİR OYUNCU YILDA 400 BİN DOLAR KAZANIYOR
Geçtiğimiz yıllara kadar, bilgisayarda oyun oynayan çocuklar da anne babalarıyla sürekli karşı karşıya kalıyorlardı. Aileler, derslerine zaman ayırmayan, yalnızca bilgisayar oyunu oynayan çocuklarını uyarıyor, kimi zaman bilgisayarlarını, konsollarını alarak, oynamalarını engellemeye çalışıyorlardı. Son gelişmeler şunu gösteriyor ki, aileleler bundan sonra çocuklarını profesyonel oyuncu olmak konusunda destekleyecekler gibi görünüyor. Çünkü geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, profesyonel oyuncular yılda yaklaşık, 400 bin dolar kazanıyorlar. Üstelik, artık “oyun” adı da kullanılmıyor, bu aktiviteye “espor” deniyor.
Riot Games tarafından 2009 yılında piyasaya çıkartılan çevrimiçi bir oyun olan League of Legends, Ocak 2014 rakamlarına göre ayda 67, günde ise 27 milyon kişi tarafından oynanıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa’da kurulan liglerde şampiyonalar düzenleniyor, profesyonel takımlar mücadele ediyor. Çin, Kore, Tayvan ve Güneydoğu Asya’da da durum bundan pek farklı değil… 32 milyon kişinin çevrimiçi olarak izlediği Dünya Şampiyonası’nda büyük ödül, 1 milyon dolardı. Geçtiğimiz yıl ise esports dünyasında 4. sırada yer alan bir ödül verildi: tam 2,3 milyon dolar…
NASIL BİR LİG?..
Gelelim yeni kurulan Türkiye LoL Şampiyonluk Ligi’ne… Ligde 8 takım yer alıyor. Bu takımlardan DP ve TT ekipleri, geçtiğimiz sezon 2014 Türkiye Büyük Finali’nde final oynadıkları için 2015 sezonu Şampiyonluk Ligi’ne doğrudan katılmaya hak kazandı. Bunun dışındaki bütün takımlar 7-8, 15-16 ve 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen Şampiyonluk Ligi elemelerine katılarak Şampiyonluk Ligi’ne katılma hakkını elde ettiler.
Şampiyonluk Ligi, Kış Mevsimi ve Yaz Mevsimi olmak üzere iki mevsimden oluşuyor. Bir mevsim 7 hafta sürüyor ve takımlar her hafta 2 maç yapıyor. Böylece bir mevsimde toplam 14, sezonun tamamında ise 28 maç ile lig mücadelesi gerçekleşiyor. Maçlar Riot Games Türkiye’nin resmi Twitch kanalından canlı olarak yayınlanıyor (http://www.twitch.tv/riotgamesturkish).
7 haftalık Kış Mevsimi mücadeleleri sonrasında:
– Ligi ilk 6 sırada bitiren takımlar Kış Mevsimi Finali’ne (KMF) katılmaya hak kazanır.
– Ligin 8.’si otomatik olarak Şampiyonluk Ligi’nden Yükselme Ligi’ne düşer.
– Kış Mevsimi Yükselme Ligi’nin 1.’si doğrudan Yaz Mevsimi’nde Şampiyonluk Ligi’ne katılmaya hak kazanır.
– Ligin 7.’si ve Kış Mevsimi Finali’nin 6.’sı Yükselme Ligi’nin 2. ve 3. takımıyla play-off oynar.
– KMF’de belirlenen 1.’den 5.’ye kadar olan takımlar bir sonraki mevsimde yarışmaya hak kazanır.
Şampiyonluk Ligi takımlarına 6. haftanın sonuna kadar (2 Mart 2015) ekstra transfer yapma imkanı tanınmaktadır.
MAÇ MALZEMELERİ VE SAHA
Lig maçları Pazar günleri Riot Games Türkiye ofisindeki özel eSpor odalarında oynanıyor. Bahsi geçen odalar, internet bağlantı problemleri ve yetersiz donanım gibi oyuncuların performansını olumsuz etkileyebilecek durumları en aza indirmek ve takım iletişimini en üst düzeyde tutmak üzere özel olarak tasarlandı. Burada sağlanan oyun odaklı ekipmanlar şöyle:
– Bilgisayar ve monitör,
– Kulaklıklı mikrofon (veya tercihe göre kulaklık ve mikrofon seti),
– Ergonomik masa ve sandalye,
– El Isıtıcı
– Oyuncular için özel üretilmiş klavye ve fareler,
– Yüksek performanslı bilgisayar ve kablo tutucuları,
– Oyunculara özel fare altlıkları.
Oyuncular, diledikleri taktirde kendi bilgisayarlarını, farelerini, fare altlıklarını veya klavyelerini getirip kullanabiliyorlar. Ancak bu durumda takım ve oyuncuların sahip oldukları tüm cihaz ve ekipmanların önceden Riot Games görevlilerinin onayına sunulması gerekiyor.
Oyuncuların kendi yazılımlarını kurmaları yasak olup, müsabakalarda sadece Riot Games tarafından tedarik edilen gerekli yazılımları kullanılabiliyor.
Ligde her takım kendi formasıyla temsil ediliyor. Oyunculardan tüm resmi maçların yanı sıra, maç öncesinde ve sonrasında Riot Games tarafından yapılacak röportajlar sırasında resmi takım üniformalarını giymeleri bekleniyor.
Beş kişiden oluşan takımda herkesin ayrı bir görev alanı bulunuyor. Bu alanlar ve görevler sırasıyla şöyle sıralanıyor: Üst koridor, Ormancı, Orta koridor, Nişancı ve Destek… Şu anda şampiyonada yer alan 8 takımın isimleri alfabetik sırayla Atlas, BJK, BPI, DP, HWA, NR1, TT ve ZONE… BJK, tahmin ettiğiniz gibi Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nü simgeliyor. Ülkemizin ilk espor şampiyonasında Beşiktaş da resmi olarak yer alıyor ve bu dünyada bir ilk… Çok yakında başka büyük spor kulüplerinin de espor takımlarını kurmaları bekleniyor.