Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımEv eğlence yazılımı Kodi hakkında her şey

    Ev eğlence yazılımı Kodi hakkında her şey

    Media Center yani medya merkezi yazılımları ve sistemleri bir zamanlar oldukça meşhurdu. Bu zamanlar, DVD çalarlar ile internetten film indirebilme ya da izleyebilmenin tam arasındaki o ‘garip’ zamanlar. 80’lerdeki VHS kaset satan mahalle dükkanlarının yerini CD’cilerin aldığı dönemler.

    İşte bu sıralarda çıkan Xbox Media Center adlı yazılım, pratik kullanımı, eklentilerle genişletilebilen açık kaynaklı yapısı ile dikkat çekti. Bir süre sonra Xbox’tan da koparak XBMC adını kullanan, daha sonra ise Kodi’ye evrilen bu yazılım, artık Spotify, Netflix destekleyebilen, TV yayınlarına erişim sağlayan, internetten video izlenebilen, hatta Facebook, YouTube, Twitter, Flickr gibi ağlara erişim sağlayan dev bir sisteme dönüştü. Tüm bunlara karşın ücretsiz olma özelliğini koruyor.

    Her sistemde çalışıyor, her dosyayı çalıştırıyor

    Android, iOS, Windows, MacOS ve Linux’ta çalışan yazılım, dosya biçimi olarak da geniş bir destek sunuyor. AVI, MPEG, WMV, FLV, QuickTime, MP4, M4A, OGG, RealMedia, MP3, AAC, FLAC ve WMA dosyalarını kullanabiliyor. Buna ek olarak, RAW, BMP, JPEG, GIF ya da PNG dosyalarını slayt gösterisi olarak ekrana getirebiliyor, müzik CD ve DVD’lerini çalabiliyor, video CD’lerini ve şifre korumasız Blu-ray’leri oynatabiliyor.

    Medya dosyalarının kullanımı Kodi ve görsel olarak cazip arayüzü ile son derece kolay. Türkçe kullanılabilen arayüz için çok sayıda tema da mevcut. Skin adıyla bilinen bu temalar ile örneğin Apple TV teması kullanarak sistemi bir Apple TV’ye benzetebilirsiniz. Ses dosyalarınız için çalma listesi oluşturabilir ve kayıt edebilirsiniz.

    İnternetten aldığı bilgilerle albüm, film, dizi kapakları hazır

    Şarkı, sanatçı adları ekrana gelirken, albüm kapağının otomatik indirilmesini sağlamak da elinizde. Kodi’nin bir güzel yanı da her şeyi otomatik olarak kategorize edebilmesi. Programı açtığınızda dinlemediğiniz albümleri görebileceğiniz gibi, şarkı sözlerini ekrana getiren ya da ekrana eskiden Winamp’in yaptığı gibi görselleştirme yağdıran bir eklenti de kullanmanız mümkün. Ayrıca resmî olmasa da, Spotify eklentisi mevcut. Böylece Kodi’den çıkmadan Spotify listenizi de çalabilirsiniz.

    Müzikte olduğu gibi, Kodi videolar konusunda da pratik ve kapsamlı bir çözüm sunuyor. Video dosyalarınızın bulunduğu klasörü Kodi’ye tanıtarak otomatik taramasını sağlamak ilk adım. Daha sonra bu klasördeki film ya da dizi dosyalarını otomatik tanıyabileceği bir veritabanına bağlanabiliyor. Böylece yönetmene, oyuncuya, türe göre film arama seçeneklerini kullanabileceksiniz. Videoları ekrana türüne, izlenip izlenmediğine göre sıralayabildiği gibi, anında film özetini, IMDB puanını, kapağını görebileceğiniz bir görünüme de kolayca geçebilirsiniz.

    İstenen dillerde otomatik altyazı indirebiliyor

    Altyazı indirmek için birçok altyazı sitesinin eklentisini taşıyan Kodi, bunu istediğiniz dile göre otomatik de yapabiliyor. Ayrıca görüntü ve ses konusunda bir TV kadar detaylı ayar seçeneğine sahip.

    Kodi’nin muhtemelen en cazip yanı ise internetteki video izleme içeriklerinin büyük bölümüne erişebilmesi. Exodus, Phoenix gibi eklentiler film ve dizi yayınlayan sitelerin içeriklerini takip ediyor. Trakt adlı eklenti desteği ile neleri izleyip izlemediğinizi de işaretleyen ve yeni bölüm geldikçe size hatırlatabilen yapısı, dizi severleri memnun edecektir.

    Web’den ve mobil cihazlardan erişilebiliyor

    Bu yazılımı dikkat çekici özelliklerinden birisi de, ağ üzerinden içerikleri başka sistemlere gönderebilmesi. Diyelim ki bir medya merkezi sisteminiz var, bu TV’ye bağlı ve aynı anda da başkası kullanıyor. Bu sistemdeki videoları web arayüzü üzerinden izlemeniz mümkün. Standart bir arayüz Kodi ile gelirken, dilerseniz bir eklentiyle web temasını da değiştirebiliyorsunuz. Tıpkı buna benzer şekilde cihazı torrent indirebilecek ya da doğrudan çalıştırabilecek hâle getiren eklentiler de bulunabiliyor.

    Daha da güzeli ise Android ve iOS mobil cihazlarınızı Kodi kumandası olarak kullanabilmeniz. Ek bir kızılötesi kumanda/alıcı seti alarak sisteminize takarak işi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Ancak en güzeli bir Android Box alarak TV’ye takmak ve içerisine Kodi kurarak kumandasıyla kolayca yönetmek. Dilerseniz benim yaptığım gibi bir kablosuz klavye fareyi de ekleyerek işinizi iyice kolaylaştırabilirsiniz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN