Siri ve Google Assistant daha erken karşımıza çıkmış olabilir, ancak pratik işlevleri tek bir kutuya toplayarak evin içine yerleştirme fikri Amazon’dan çıktı. Adına akıllı merkez (hub) denilen bu cihazı, Google ve Apple izledi. Gelin en iyisi hangisi, yakından görelim…
Akıllı hub’lar yaygınlaşmaya başladılar bile. Evdeki akıllı cihazlarla bağlantı kurup onları yönetebilen, sorularınızı yanıtlayan, müzik çalan, web’de arama yapan, bildirimlerinizi size ulaştıran bu cihazların, akıllı evin merkezi olacağı düşünülüyor.
Sonuçta aydınlatmadan güvenliğe, kameradan iklimlendirmeye, eğlenceden kolay yönetime kadar birçok konuda işlerimizi görebiliyorlar. Bu cihazların kurulumu da son derece kolay ve mobil üzerinden yönetilebilmeleri, zamanlama ayarlarıyla el değemeden çalışabilmeleri de büyük ilgi çekiyor.
Amazon Echo
Amazon’un cihazı Echo ile başlayalım. Echo’nun Tap, Dot, Look ve Show adlı dört farklı cihazı mevcut. Ancak ana cihaza odaklanırsak, yaklaşık 9,25 inç uzunluğunda bir silindire benzeyen ürün, hoparlör ve yedi mikrofonu birleştiren bir yapıda. Dış yüzeyi hoparlör ızgarasıyla kaplı, üst kısımda ise sesi ayarlamak için kullanabileceğiniz ışıklı bir modül bulunuyor. Bu modül üzerinde ses kısma ve cihazı etkinleştirme düğmeleri de yer alıyor. Siyah ve beyaz renklerde geliyor.
Cihaz, Amazon’un sesli asistanı Alexa’yı temel alıyor. Basit komutları, hatta bir dizi komutu anlayabiliyor. Fakat takip sorularını anlamadığı için, her şeyi tek tek söylemelisiniz. Ayrıca rakiplerine göre daha az sohbet etmeye yatkın, bu yüzden istediğinizi net bir şekilde belirtmek en iyisi.
Müzik çalabiliyor, bilgi sağlıyor, haberleri ve spor müsabakalarının sonuçlarını söylüyor, hava durumuna bakıp akıllı ev cihazlarını kontrol ediyor. Varsayılan arama motoru Bing olan cihaz, Amazon Prime üyelerine önceden verilen siparişleri tekrar imkânı dahi sunuyor.
Amazon Alexa destkleyen ürünler ailesi
Alexa, bulut üzerinden güncelleniyor ve bu sayede sürekli öğreniyor. Echo’yu kullandıkça konuşma paternlerinize, kullandığınız kelimelere ve kişisel tercihlerinize hakim oluyor.
Ayrıca, Alexa uyumlu cihazları yönetmek de mümkün. Bazı cihazlar doğrudan Alexa ile çalışırken, akıllı ev ekosistemindeki ürünlerin bir kısmı da aracı bir hub ya da uygulamaya ihtiyaç duyuyor. Echo ile uyumlu markalar arasında Samsung SmartThings, Philips Hue, Wemo, Insteon, Wink ve Honeywell geliyor. Diğerlerinden daha uzun süredir piyasada olduğundan, daha bol seçenek mevcut.
Echo ailesinin son üyesi olan Echo Show, görüntülü görüşme desteğiyle öne çıktı
Echo tek kanallı bir hoparlör işlevine de sahip. Yani bir tweeter ve subwoofer’ı bulunuyor. Bluetooth destekli cihaz uyumlu ürünlerle kolayca bağlantı kuruyor. Ayrıca Amazon Music ve Spotify listelerinizi çalabilirsiniz. Dilerseniz Echo’yu daha gelişmiş bir hoparlör setine de bağlayabilirsiniz. (Alprazolam)
Google Home
Google Home ise Amazon’a kıyasla daha kısa bir ürün. 5,6 inç uzunluğundaki Home, Echo’ya göre daha çok özelleştirilebiliyor. Alt kısmı altı farklı renkteki kumaş dokulu ya da metal parçayla değiştirilerek mobilyalarınıza uyum sağlıyor. Home’un kapasitif dokunmatik bir ekranı ve dört adet LED lambası mevcut. Arka kısmında ses kısma düğmesi yer alıyor. Buna basınca, Google sizi dinlemeyi bırakıyor.
Google Assistant merkezli cihaz, Amazon Echo’yu şaşırtacak soruları da yanıtlayabiliyor. Elbette bunun ardında Google’ın arama motorundan gelen tecrübesi yatıyor. Sorularınızı anlamasa bile web’de arayıp yanıtları okuyabiliyor, hava durumunu ya da Wikipedia’yı kontrol edebiliyor.
Bir güzel yanı da, takip sorularını anlaması. Örneğin bir kişinin ne iş yaptığını merak ettiniz, sonraki sorunuz da okuduğu okul oldu; hiç sorun yok. Google Assistant, gelecekte birden fazla kullanıcıyı da tanıyabilecek.
Google Home, eviniz için kontrol merkezi olabilecek kapasitede. Bunu da Google Assistant ile sağlıyor. Sadece alarm ve zamanlayıcı kurmak, yapılacaklar ve alışveriş listeleri hazırlamakta gibi basit işlerde değil, akıllı ev cihazlarına ve popüler ağlara bağlanmakta da işinize yarıyor. Nest, SmartThings, Philips Hue ve IFTTT gibi cihaz ve sistemlere bağlanıyor.
Chromecast alıcısı olarak da işlev gördüğünden, içeriklerinizi TV’ye aktarmasını da söyleyebilirsiniz. Google, yakında listeye yeni iş ortaklarını da eklemek için çalışıyor.
Cihazın hoparlör işlevi Wi-Fi ile çalışıyor. Bluetooth uyumlu cihazlara bağlanamaması biraz kötü ama evde kullanılacağını düşününce, o kadar da kötü değil, zira Google Play Music, YouTube Music, Spotify ve Pandora bu özellikle uyumlu. Google Home’un ses çıkışı boyutlarına göre güçlü, kalite olarak da Amazon’dan biraz daha iyi olduğunu söylemek mümkün.
Apple HomePod
Cihazlar içinde en yenisi ise Apple HomePod. Üç cihaz içinde en büyüğü ve ağırı. Aslında bunun sebebi de hoparlörünün boyutları. 6,8 inç yüksekliğindeki cihaz, uzay grisi ve beyaz renklerde.
Apple bu cihazda sesli asistan olarak iPhone, iPod ve Mac’lerden alıştığımız Siri’yi kullanıyor. Böylece sorularınıza yanıt alabilir, akıllı cihazlarınızı yönetebilir ve müzik çalabilirsiniz.
Akıllı ev dünyası Apple için yeni olsa da, HomeKit adlı sistemi bu cihazla uyumlu. Tıpkı Amazon Echo’nun Alexa uyumlu cihazlarla çalıştığı gibi, Apple HomePod da HomeKit uyumlu cihazlarla ve uygulamalarla çalışabiliyor. Bu ürünü de evi kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Tıpkı Google Home gibi, iPad ya da Apple TV olmadan da doğrudan HomePod üzerinden ürünleri yönetmeniz mümkün.
HomePod’un ses kalitesine gelirsek, AirPlay 2 bağlantısı ile Apple ekosistemindeki cihazlarla kolayca bağlantı kuruyor; böylece Apple Music, Spotify gibi diğer hizmetlerden de müzik göndermek mümkün. Bluetooth bağlantısı yok. Ses kalitesi ise rakiplerine göre çok daha ileride. İçerisinde 360 derece ses çıkışı için yedi adet tweeter ve 4 inçlik bir subwoofer yer alıyor. Cihaz, aynı boyutlardaki daha profesyonel hoparlörlerle denk bir performans ortaya koyuyor.