Apple’ın iPhone 7 ile tanıttığı kablosuz kulaklıkları büyük ilgi topladı. Hâl böyleyken, diğer üreticiler de benzerlerini üretmekte gecikmediler. İşte bunların en iyileri…
İki adet kablosuz çalışan kulak içi parçadan oluşan AirPods, insanlar ilk baştaki şaşkınlığı atınca, beğeni de topladı. Son aylarda rakipleri de piyasaya bir bir çıkmaya başladı. Kablosuz ürünlerin avantajı bariz, özellikle spor ve egzersiz esnasında büyük kolaylık sağlıyorlar.
Yerinizde hafif hafif hareket ederken sorun yaratmayan bu minikler, tempoyu artırdığınızda kulakta durmakta zorlanabiliyorlr. Bu yüzden egzersiz esnasında kablosuz kulaklık takmak isteyenler için hem dış mekân kullanımında suya dayanıklılığıyla öne çıkan hem de ufak lastik uçlarla kulakta sabitlenebilen Jabra ve Motorola ürünlerine yönelebilirler.
Apple AirPods, taşıdığı W1 çipi sayesinde kulaklığı çıkardığınızı anlayabilen ya da Siri ile konuşmanızı sağlayan özellikleriyle fark yaratıyor. Ancak rakipler de buna yanıt vermiş durumda. Motorola’nın ‘kulaklığımı bul’ ile birkaç üreticinin modelinde olan ve ses seviyesini dış sesi duyabilecek noktada tutarak trafikte kazadan koruması gibi akıllı özellikler görülebiliyor.
Apple AirPods
Kulaklık jakı olmayan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus tanıtımında karşımıza çıkan, EarPods’un kablosuz bir hâli olan AirPods, sadece jakın gidişiyle uyumluluk sağlamak için tanıtılmadı. Ses ve arama kalitesi harika, otomatik oynat/durdur işlevi ile kontroller de gayet iyi çalışıyor. Ufak boyutlarını düşününce, sahip olduğu teknoloji hayranlık yaratıyor.
AirPods, bir iOS cihazıyla kolayca eşleşiyor, şarj olmasını sağlayan bir taşıma çantasıyla geliyor ve iOS 10.3 sonrasında onları kaybederseniz, AirPods’umu bul özelliği ile nerede olduklarını görebilirsiniz.
Earin M-1
Bir Kickstarter kampanyasıyla 2013’te kurulan şirket, basit, kablosuz, kulak içi kulaklık üretmeyi hedefliyordu. Son derece popüler olan kampanya tamamlandıktan iki yıl sonunda ürün ile karşımızda. 14,5×20 mm boyutlarıyla son derece ufak, 3,5 gram ile de son derece hafif olan bu kulaklıklar, ufak bir metal kapsülde saklanıyor. Bu kapsül de kulaklıkları şarj edebiliyor.
Ufak boyutlarına karşın, konu ses kalitesi olunca Earin sizi hayal kırıklığına uğratmıyor. İki ayrı amplifikatör ile tasarlanan cihazlar, Hi-Fi kalitesini kulaklarınıza taşıyor. Özellikle orta tonlar dikkat çekici, yüksek frekanslarda da temiz bir ses ve sıkı bir bas tonu veriyor.
Hafızalı uçları takıldığında ses yalıtımı da sağlayabilen Earin M-1, iOS ve Android uygulamasıyla bas ve ses dengesi gibi ayarlardan nasibini alırken, şarj durumunu da gösteriyor.
Jabra Elite Sport
Spor kulaklıkları ve aksesuarlarıyla tanınan Jabra’nın Elite Sport modeli de, şirketin en üst modellerinden birisi. Fitness odaklı rakiplerine göre, Elite Sport’un nispeten ufak bir lastik ucu var. Bu da kulaklığı kulağa sabitleyerek egzersiz esnasında yerinden oynamamasını sağlıyor. Kutudan çıkan üç farklı lastik, her kulağa rahatça takılmasını sağlıyor. Üç çift silikon eargel ve hafızalı köpük de konforu artırıyor.
Tere dayanıklı kulaklıklar, suyun altında bir metre derinliğe kadar kalabiliyor. Kulaklıkların içerisindeki algılayıcı, egzersiz esnasında nabzınızı ölçerek verileri iPhone’unuzdaki Jabra uygulamasına gönderiyor.
Ses kalitesi ise bu kadar ufak kulaklıklar için etkileyici. Özellikle bas performansı iyi; bunun dışında, Jabra ile ton derdi yaşamadan, her tür müziği dinlemek mümkün. Şarjı ortalama üç saat giden kulaklıkların kutusu da şarj özelliği sunuyor. Bununla iki kez tam şarj yapabilmek mümkün.
Motorola VerveOnes+
Parçası olduğu Verve adlı aksesuar serisi, dışarıda spor yapan insanlar için dayanıklı ürünlerden oluşuyor. Tere ve 1 metreye kadar suya daynıklılığı gösteren IP57 sertifikasının yanı sıra, cihazın elektronik iç aksamı ‘HZO’ adlı kaplamaya sahip. Bazı akıllı telefon üreticilerinin de ilgisini çekmeye başlayan bu yapı, suya dayanıklılığı artırıyor. Pil ömrü üç saat civarında olan cihaz, şarj eden çantasıyla toplam 12 saat müzik keyfi sunuyor.
Motorola’nın Hubble uygulaması da hoş özelliklere sahip. Örneğin yakında biraz gürültü varsa, bunun bir kısmını duymanızı sağlayarak trafik kazalarını önlemeyi hedefliyor. Kulaklık bulma özelliği de ürünün çanta dışında en son nerede olduğunu kayıt ediyor.
Şirket HD ses kalitesini vurguluyor, her ne kadar bununla ilgili ek bir açıklama olmasa da, VerveOnes+ iyi bir müzik deneyimi sunmayı başarıyor. Üstelik, AirPods’un en uygun fiyatlı alternatifi olması da onu daha fazla öne çıkartıyor.
Onkyo W800BT
Rakipleri arasında HiFi ses ekipmanlarında en büyük deneyime sahip üretici olan Onkyo, bu ürünü aslında 2015’te tanıtmıştı ama AirPods’un bu türü meşhur etmesi sonucunda, W800BT de tekrar gündeme geldi.
Geniş ve dairesel tasarım onları biraz hantal gösterse de, lastik uçları ile egzersiz yaparken kulaklarınızdan çıkma ihtimali olmadığını belirtelim. Yaklaşık üç saat giden pili, şarj eden taşıma çantası sayesinde ürünleri 5 kez daha tam şarj edebilirsiniz.
Ses kalitesi özellikle yüksek frekanslarda çok iyi. Bu büyüklükteki kulaklıklardan gök gürültüsü gibi bir bas beklemek yanlış olur ama Onkyo, W800BT’nin 6 Hz’e ulaşabileceğini iddia ediyor. Egzersizden çok ses kalitesine odaklanan bir kulaklık diyebilirim.