Telefonlarımız ve tabletlerimizle yaptıklarımızı sürdürdükçe, depolama alanımız da azalıyor. Fotoğraflar, videolar, oyunlar ve indirdiklerimizi düşününce, bu çok normal. Standart depolama alanının 32 GB olduğunu düşünürsek, bunu doldurmak da eskisine göre çok daha kolay. Ancak basit birkaç adımla kendinize depolama alanı yaratabilirsiniz.
Google Photos’un sınırsız alanından faydalanın
Öncelikle elbette eldeki verileri temizlemek gerek. Fotoğraf ve videolar Android cihazların en büyük veri alanı kaplayıcıları. Google Play’den Google Photos uygulamasını indirirseniz, tüm medya içeriğinizi Wi-Fi üzerinden kota harcamadan buraya yükleyebilirsiniz. Aktarım tamamlanınca, cihazdakileri silebilirsiniz.
Benzer şekilde Google Drive’ı ya da başka bir bulut depolama hizmetini de depolama alanı olarak kullanabilir ve sık kullanılmayan dosyalarınızı burada saklayabilirsiniz.
Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın
Bazı oyun ve uygulamalar şaşırtıcı derecede çok alan kaplaralar ve yer kazanmak için, bunlardan kullanmadıklarınızı listeleleyip, bir bir kurtulabilirsiniz. Para ödeyerek aldığınız uygulamaları da kullanmıyorsanız kaldırmaktan korkmayın, zira Google Play hesabının bağlı olduğu tüm cihazlarda bu uygulamayı sonradan tekrar kullanabilirsiniz.
Tüm uygulamaları görmek için ekran ekran da dolaşmanıza gerek yok. Google Play’i açıp sol üsteki üç noktaya dokunun. Böylece Ayarlar menüsü karşınıza gelir, buradan Uygulamalarım & Oyunlarım’a dokunun. Kurulu olanlar sekmesi, cihazınızdaki tüm kurulu uygulamaları gösterecektir. Buradan dilediğiniz uygulamayı seçip Kaldır diyebilirsiniz.
Önbellekleri temizleyin
Önbelleklenmiş dosyalar da uygulamaların her işleminde yaratılarak sistemde yığılırlar. Bunları temizlemek de acil alan gerektiğinde işinize yarayacak bir çözümdür. Ayarlar menüsüne girin, Depolama’ya tıklayın, daha sonra ekranı aşağı kaydırın ve Önbellekli verileri seçin. Tamam diyerek tüm uygulamaların önbelleklerini temizleyebilirsiniz.
Web’den her bir şeyler indirdiğinizde, İndirilenler klasörünüz şişer. Bir dosya yönetici uygulamanız varsa, buradaki gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Yoksa, bilgisayarınıza bağlayın ve klasör olarak telefon verilerine girerek, bir zamanlar indirip, artık gerek duymadığınız dosyaları temizleyin. Ayrıca, indirilenler klasörüne ulaşmanın bir yolu da, uygulama tepsisindeki simgesidir.
Bellek kartı takın
Telefonunuz microSD bellek kartı destekliyorsa, bunu fotoğraf, video ve diğer dosyaları depolamak için kullanabilirsiniz. Telefonunuza ve işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak, uygulamaları microSD kartınıza taşıyamayabilir ya da kaydedemeyebilirsiniz, fakat sisteminiz hangi durumda olursa olsun, kartı taşınabilir depolama yerine iç depolama birimi gibi biçimlendirmeniz mümkün olacaktır.
Cihazınıza bir microSD bellek kartı almadan önce, ne kadar azamî kapasite eklentisini desteklediğini araştırın. Bunun için üreticinin web sayfasından cihazınızın modelini bulun ve teknik özelliklerin detayından microSD araması yaparak öğrenin.
Doğrudan microSD kart desteklemeyen bir mobil cihaza sahipseniz, Verbatim MediaShare Wireless Mini gibi bir haricî kart okuyucu ile verilerinizi aktarabilirsiniz.
Telefonunuza kablosuz olarak bağlayacağınız bu sistemle veriler sürükle bırak mantığıyla içerisindeki karta aktarılabiliyor. Ayrıca, buradaki videoları izleyebilmeniz de mümkün oluyor.
Verbatim MediaShare Wireless Mini uygulaması da içeriklere ulaşımı kolaylaştırıyor. Cihaz, aynı anda beş kullanıcıya kadar destekliyor. Dilerseniz sürücüyü parola korumasına alabilirsiniz. İçerisindeki pil, üç saate kadar çalışmasını sağlıyor. Verbatim MediaShare Wireless Mini’yi şarj etmek de çok kolay. USB girişini bir adaptör ya da bilgisayara takmanız yeterli.
USB OTG’nin avantajları
Henüz farkında olmayabilirsiniz ama neredeyse tüm Android işletim sistemli tablet ve telefonlar, USB OTG desteği taşıyor. Bu özellik, depolama birimlerini tıpkı bir PC’ye takar gibi cihazınıza takmanızı sağlıyor. Daha sonra da içerikler bir sürücü gibi görülebiliyor. Cihazınızın bu özelliği destekleyip desteklemediğini öğrenmenin bir yolu da Google Play Store’daki USB OTG Checker adlı ücretsiz uygulamayı sisteminize kurmak.
Cihazınızın OTG desteği mevcutsa, bir OTG adaptörü satın alarak dilediğiniz USB çubuğu, diski sisteminize kolayca bağlayabilirsiniz.
Son seçenek ise kablosuz bir sabit disk satın almak. Böylece ara bağlantıyla uğraşmanıza gerek kalmaz. Wi-Fi üzerinden bağlanacağınız bu disk için seçeneklerin sayısı artarken, fiyatları da düşüyor.