Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürUnutulmayan online 1 Nisan şakaları

    Unutulmayan online 1 Nisan şakaları

    snoopPek çoğumuzun bildiği üzere 1 Nisan uzun zamandır internet dünyasının resmi olmayan tatili. Ancak 1 nisanın geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. 1 Nisan geleneği 4.yüzyılda İskoçya’da Angus döneminde başladı. Bu geleneğe göre Angus mahkemesi üyeleri bir dizi şaka yaparak ruhlarını yükseltmek için yarışırlarmış ve yarışma sonunda başarılı olanlara  farklı hediyeler verilirmiş. Biraz daha günümüze geldiğimizde karşımıza farklı farklı hikayeler çıkıyor. Wikipedia kaynaklı bilgiye göre; 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles Avrupa’da yaygın olarak 25 Mart kullanılmasına rağmen yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Charles’in bu kararı fazla yayılmadığı gibi duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. Bir grup 1 Nisan’da eğlenceler düzenlerken, diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan’a “aptallar günü” adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayılan bu gelenek uzun yıllar devam ederek günümüze kadar ulaştı. Bugün 1 Nisan da dijital çağa ayak uyduruyor ve en yaratıcı şakalar internet dünyasında hayatımıza renk katmaya devam ediyor. Ben de bu haftaki yazımda internet dünyasının kısa ve yoğun tarihi içerisinde karşımıza çıkan ilginç 1 Nisan şakalarını bir araya getirdim. Teknolojinin şakası olur mu, çok da güzel olur. Buyurun bugün göreceğimiz şakalar öncesinde hafızalarımızı tazelemeye..

    Kremlin internete adım atıyor
    Web siteleri  öncesi internette bir grup tartışmasına katılmanın en kolay yolu Usenet haber grubunu kullanmaktı. 1984 yılı 1 Nisan’ında Sovyetler Birliği’nin Kremvax adıyla Usenet’e katılacağı bilgisi alındı. Soğuk savaşın devam ettiği yıllarda bu bilgi tartışma yarattı. 2 hafta sonra bunun bir şaka olduğu haberi geldi. Bu en eğlenceli şaka olmasa da internet dünyasında yapılan ilk şakalardan biri olarak tarihe geçti. İşin ilginci bundan 6 yıl sonra Sovyetler Birliği Usenet’e katıldı, hem de Kremvax adıyla.

    Google’dan zihin yoluyla arama
    Yıllardır Google tarafından 100’den fazla 1 Nisan şakası yapıldı. İlklerden biri ise 2000 yılında yapılan bir şaka. 1 Nisan 2000’de Google, “Mentalplex” adını verdiği sistemle artık zihin yoluyla arama yapabileceğini duyurdu. Bunun için kullanıcıların tek yapması gereken animasyon bir tekerleğe odaklanıp akıllarından aramak istedikleri şeyi geçirmeleriydi. Elbette gerekli diğer görselleri ve bilgileri içeren bir tanıtım sayfası da vardı. Buna karşılık çok fazla ilginç cevap ortaya çıktı. Sorgu net değil, şapka, gözlük ve ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra tekrar deneyin verilen cevaplardan bazıları olarak akıllarda kaldı. Google bu şakadan 13 yıl sonra bu kez kokuyla arama yapan yeni nesil ürününü kullanıma sundu. Bu ürünle akıllı telefon kullanıcıları aradıkları adresi kokusundan bulabileceklerdi. Bu da eğlenceli bir diğer Google şakası olarak akıllara kazındı.

    YouTube’dan gün boyu kafada çınlayan şarkı
    Online’daki 1 nisan şakaları arasında en fazla akıllarda yer edinenlerden biri Rick Rolling. 2008 yılı 1 Nisan’ında YouTube ana sayfasında hangi videoya tıklarsanız sizi Rick Astley’in 1987 klasiği, “Never Gonna Give You Up’ şarkısına yönlendiriyordu. Tabii şarkıyı 1 kez dinleyen herkes gün boyu kafasında bu şarkının çalmasına maruz kaldı.
    Qualcomm’s Wolfpigeon network
    3G alıcıları yalnız kurtlara emanet

    2009 yılının Nisan ayında Qualcomm, kesintisiz kablosuz kapsama alanı içindeki kusursuz planını açıkladı: Bu plana göre firma internet alıcılarını kurtların pençelerine yerleştirecekti, böylece yalnız yaşamayı seven kurtlar kendi yaşam alanlarına çekildiğinde 3G alıcılarını da tüm ulaşılması güç yerlere taşımış olacaklardı.

    Thinkgeek’in konserve at eti
    Yeni ve farklı şeylerin yaratıcısı olan Thinkgeek.com’un şaka geçmişi Google kadar zengin. Ama sitenin zirve işi yeni beyaz et olarak pazarladığı  Cannes Unicorn Meat(Konserve at eti). Site üzerinden 10  dolarlık ürünü sipariş eden müşteriler, üzerinde tek boynuzlu at resmi bulunan bir kutu ile karşılaştılar. Yalnızca Almanya’da soyu tükenen hayvanların etinin yenmesine karşı olduğundan kutulara gümrük yetkilileri tarafından el konuldu.

    Twitter’da sesli harf kullanmak için 5 dolar ödeme dönemi
    2013 yılın 1 Nisan’ında  Twitter yeni kullanım şartlarını açıkladı. Resmi şirket blogundan yapılan açıklamaya göre Twitter’ın yeni servisi “Twttr” sesli harf kullanımına izin vermeyen bir yapıya sahip olacaktı ve buna göre kullanıcılar tweet’lerinde sesli harfleri kullanmaya devam etmek için aylık 5 dolar ödemek zorunda olacaktı. Ama Twitter kullanıcılara bir jest yaparak İngilizce’de hem sesli hem de sessiz olarak değerlendirilen y harfini ücretsiz olarak kullandırmaya devam edecekti. Twitter’dan yapılan tam resmi açıklama şöyle idi: “Sesli harfleri eleyerek daha verimli ve yoğun bir iletişim formuna sahip olabileceğimize inanıyoruz. Aynı zamanda gelir kaynaklarımızı da geliştirmenin bir yolu olarak görüyoruz.”
    obama 
    Beyaz Saray’dan çocuk başkan parodisi
    2013 yılı 1 Nisan’ını Beyaz Saray başkandan özel bir video mesajı ile kutlayacağını açıklamıştı. Ancak videoda gözler Başkan Obama’yı ararken kürsünün altından o dönemde sosyal medyada “Çocuk Başkan” parodileriyle ünlü olan Robby Novak çıktı. 9 yaşındaki Robby Novak başkan Obama’yı canlandırarak Beyaz Saray’dan halka seslendi ve şunları söyledi; “Galiba başka birisini bekliyordunuz. 1 Nisan şakası.”

    Online’dan koklanabilir burger
    Online’daki en ilginç 1 Nisan şakalarından bir diğeri Burger King’in Yeni Zellanda Facebook sayfasına koyduğu tarihteki ilk online koklanabilir hamburger menü. Markanın yaptığı açıklamaya göre web sayfasına girenler bu menüyü online koklayabileceklerdi. Tabii yersen.
    netflix
    Netflix’ten 1 Nisan’a özel filmler

    2014 yılında Netflix  1 Nisanı  2 yeni orijinal film ile kutlama kararı aldı. Bu filmlerden ilki cızırdayan  domuz pastırması anlamına gelen Sizzling Bacon’du.  Yeni filmlerinden diğer ise kızarmış bir tavuğun hikayesini anlatan Rotisserie Chicken’dı. Aslında yalnızca birer 1 Nisan şakasından ibaret olan bu iki film için Netflix’in hazırladığı tanıtımlar izleyiciler tarafından oldukça beğenilmişti.
      
    Hulu’dan çöpçatanlık sitesi
    Hulu tarafından geçtiğimiz yıl 1 Nisan’da sunulan HuluDatr de ilgi çeken eğlenceli bir anı olarak online şaka haberleri tarihinde yerini aldı.  Yalnızları bir araya getirmek üzere tasarlanmış çöpçatanlık servisinin bir şakadan ibaret olması eminim bir an için heveslenenleri üzmüştür. 

    Yahoo’dan güzel deneme

    Test tipi sınavlarda yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılan kimsenin okumak istemediği o uzun paragrafları hepiniz bilirsiniz. İşte Yahoo’nun 1 Nisan şakası da bunun üzerine kurulmuştu. Yahoo hazırladığı metinde Trader Joe’s’un tüm mağazalarını kapatacağını yazmış ancak yazının sonunda bunun yalnızca bir şaka olduğu açıklanmıştı. Fakat alışkanlık gereği okuyucuların çoğu sadece yazının başını okuduğundan büyük çoğunluk bunun gerçek olduğuna inandılar.

    YouTube’dan 1 Nisan’a özel SnoopaVision özelliği
    YouTube geçtiğimiz yılki 1 Nisan’da “SnoopaVision” olarak adlandırılan Snoop Dogg’la video izlemenize olanak sağlayacak bir özelliğini kullanıma sundu. Kullanıcıların ayarlar simgesinin solunda karşısına çıkan bu sekme, Snoop Dogg’un yer aldığı 360 derece videolar izlemenizi sağlayan bir özellikti. Videolardaki Snoop Dogg simgesine tıklayanları ise gerçek bir, 1 Nisan şakası bekliyordu. YouTube’un kullanıcılarını yönlendirdiği sayfada ise bu özelliğin kullanıma sunulacağı tarih her seferinde absürd bir yıl olarak beliriyordu.

    Türk internet platformlarından inciler
    Türkiye’deki internet platformları da yıllar içinde eğlenceli şakalara imza attılar. En fazla akılda kalanlar hangileri diye baktığımızda EkşiSözlük’ün yazar ve okuyucularının karşına Çince açıldığı 1 Nisan 2010 karşımıza çıkıyor. Bir diğer unutulmaz şaka Grupanya’nın 30 milyon dolara satışa açtığı Ay Yürüyüşü etkinliği. 2014 1 Nisan’ında ise Yandex’in navigasyon uygulaması Yandex.Navi’ye Dürt özelliğini eklediğini paylaşması kullanıcıları güldürmüştü.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN