Aksiyon kameraları hızla popüler olurken, 360 derece çekim yapan modeller, sürükleyici görüntülerle panoramik bir dünya yaratıyorlar.
Öncelikle ekstrem spor yapanların kalbini çalan bu avuçiçine sığacak boyuttaki kameralar, kendini çekmek için de ciddi bir potansiyel sunuyordu. Bu alandaki bir yenilik ise oyunu değiştirmeye muktedir: Artık tek bir dokunuşla çevrenizdeki her şeyin görüntüsünü kayıt edebilirsiniz. Bunu Facebook’ta fotoğraf olarak, YouTube’de ise video olarak yayımlamak mümkün. Böylece Sanal Gerçeklik dalgasına siz de katılabilirsiniz.
Seçiminizi yapmadan önce tek lensli ya da çift lensli kameraların farkını bilmek, sizin için faydalı olabilir. Konveks ve konkav ya da dışbükey ve içbükey, sıklıkla birbirine karıştırılan iki kelime, ancak konu 360 derecelik kameralar olunca, karıştırmak imkânsız gibi bir şey. Örneğin Ricoh Theta’nın büyük dışbükey lensleri ve işlemcisi, çekilen eğri büğrü görselleri adeta birbiri üzerine katlayarak, küre biçimine getiriyor.
Tek lensli gövdeye sahip cihazlar, işlemden geçmesi gereken geniş bir görüntü dizisi yakalarken, çift lensli gövdeye sahip cihazlar, iki adet görüntüyü adeta birbirlerine ‘dikiyorlar’. Ortaya çıkan görüntüler ise gördüğünüzün yayvanlaşmış bir hâli gibi olsa da, bunu Facebook ya da Youtube gibi 360 derece görüntüleri tanıyabilen bir mecraya yüklediğinizde, kaydırılabilen ya da sanal gerçeklik başlığıyla bakılabilen bir görüntü ortaya çıkıyor.
Kodak PixPro SP360
Tek lensli yapısı sebebiyle döndürülerek görülen bir 360 derecelik görüntü kayıt edebilen kamera, aksesuarlrı yardımıyla bisiklet, kask, tripod gibi cihazlara takılabiliyor. GoPro’yu andıran havalı kasalarının yanı sıra, iki kamerayı birbirine bağlayabileceğiniz bir braket de mevcut. Böylece, tam bir 360 derecelik görüntü almak mümkün.
PixPro, ufak, çok yönlü ve dayanıklı bir cihaz ve her ne kadar Nikon Keymission kadar su geçirmez olmasa da, yaklaşık 180 cm’lik bir mesafeden düşmelere dayanacak şekilde tasarlanmış, toz geçirmez ve sıçramaya dayanıklı bir gövdeye sahiptir. Wi-Fi ve NFC bağlantısı ile YouTube ve Facebook 360 desteği de sunuyor.
Ricoh Theta SC
Çift lensli bu kamera, muhtemelen en heyecan verici ve en kullanıcı dostu cihaz olabilir. Cihazın orijinali Theta S ile aynı teknoloji, gövde tasarımı ve objektifi kullanırken, ona kıyasla, daha hafif ve orta sınıf bir model olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, akıllı telefonunuzu veya tabletinize kendi uygulamasıyla bağlanabilecek bir Wi-F modülüne sahiptir.
Bununla çekimdeki fotoğrafları izleyebilir ve uzaktan kumanda gibi kullanarak 360 derecelik çekim yapabilirsiniz. Videoları önizlemek için bir araç bulundurmayan cihaz, elbise, kask ya da taşıtlara monte edilemiyor ve dahili depolama alanı sadece altı dakikalık videolar kayıt edebiliyor.
Nikon KeyMission 360
PixPro ve Theta SC arasındaki bir yerde konumlanan KeyMission 360, 4K video çekebildiği gibi, bisiklet kaskına veya tripoduna da monte edilebiliyor. Bu ufak, çift lensli cihaz, ekstrem sporlar düşünülerek tasarlandığından, su altında 30 metreye kadar indirilebilir, -10 dereceye kadar havalarda kullanılabilir ve 2 metreden düşmelere dayanıklıdır.
Dahilî belleğin yanı sıra, microSD kart destekleyen cihaz, tek dokunuşla fotoğraf ya da video çekerken, dahili Wi-Fi modülü sayesinde akıllı telefondan da kumanda edilebiliyor. SnapBridge adlı uygulaması, görüntüleri birbirine ‘dikme’ işinde en iyisi değil, ancak bunu kullanmak zorunda değilsiniz.
Insta360 Nano
Fotoğraf ve videolar için ağırlıklı olarak akıllı telefonlarımızı kullandığımızı düşünürsek, yeni bir 360 derece çekim yapan kamera alıp, yanınızda bir de bunu taşımak fikri, aklınıza yatmayabilir. Theta’ya oldukça benzeyen bu cihaz, aslında hafif ve iki adet balık gözü lense sahip bir beşik görevi görüyor.
Akıllı telefon bağlandıktan sonra, Insta 360 Nano uygulaması ile telefonu kullanarak tam 360 derece görüntüleri kayıt etmeye başlayabilirsiniz. İşin en güzel yanı da şu, cihaz iPhone ile de Android’li cihazlarla da uyumlu. Üzerinde Lightning ve microUSB yuvası bulunduran Insta360 Nano, telefondan bağımsız olarak da çalışabiliyor ve 30 kare/saniye hızında 3K çözünürlükte çekim yapabiliyor. Uygulama ve yanında geldiği başlık ile her şeyi sanal gerçeklik düzleminde görebilmek mümkün. Haricî bir microSD karta kayıt yapan cihaz, microUSB ile şarj edilebiliyor. Eksik yanları ise düşük ışıkta kalitenin düşmesi ve biraz hızlı ısınması.