Her geçen gün hayatımız daha çok dijitalleşiyor ve nesnelerin internetinden, herşeyin internetine doğru bir evrim geçiriyoruz.Artık neredeyse hayatımızdaki bütün nesneler dijitalleşiyor ve akıllanıyor. Evlerimiz de bu dijital dönüşüme elektrkli ev aletleri ile eşlik ediyor. Bu hafta akıllı ev aletlerindeki gelişmeleri ve evinizi nasıl daha konforlu hale getirebileceğinizi araştırdım.
Arçelik Akıllı Ev Asistanı: Arçelik’in ilk kez Türkiye İnovasyon Haftası’nda görücüye çıkardığı ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Akıllı Ev Asistanı’yla artık evinizin yönetimi de daha kolay hale gelecek. Dünya’daki akıllı ev konseptlerinden görmeye alışık olduğumuz akıllı ev asistanı teknolojisi Arçelik’in AR-GE çalışmalarıyla birlikte yerelleşti. Gözümüz aydın; artık yerel bir ev asistanımız var. Bir tek Irona’mız eksik! Yakında hepimizin evinde robot hizmetçilerden de olursa şaşırmayız sanırım.
Arçelik’in Sihirbaz adınını verdiği akıllı ev asistanı ile yapabilecekleriniz oldukça çeşitli. Türkçe konuşan akıllı ev asistanı ile internet üzerinden arama, online yemek siparişi, fatura ödeme ve bankacılık işlemleri yapılabiliyor. Bunun yanı sıra günlük hayatınızı kolaylaştıracak hava durumu bilgisi, vizyondaki filmler, favori müzikler ve haberleri asistanınızdan dinleyebilirsiniz. Acil durumlarda ihtiyacınız olan eczane, hastane bilgilerine de gene asistanınız aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Evinizdeki akıllı sistemleri rahatlıkla yönetebileceğiniz asistanınızla dilerseniz saniyeler içinde ışıkları kısıp, müziği açarak romantik bir ambiyans da oluşturabilirsiniz. Ev ışıklandırması konusunda Philips Hue ile yaratıcı çalışmalar yapmanız mümkün. Ürünün üzerinde bulunan 4 mikrofon sesinizi 360 derece tanıma konusunda oldukça yetenekli görünüyor. Dilersenizdahili hopörlerle birlikte evde ruh halinize göre şarkılar da çalabilirsiniz. Denemeye değer!
Arzum Okka Türk Kahvesi Makinesi: Arzum, “IDC CIO Summit 2016“da, Arzum OKKA Türk Kahvesi Makinesi üzerinden bilgi alışverişinin sağlandığı “Hizmet Olarak Türk Kahvesi – Arzum OKKA” Projesi ile “En İyi İnovasyon Projesi” (Best Innovation Project of the Year in Türkiye 2016) ödülünün sahibi oldu. Proje, günlük hayatımızda kullandığımız cihazların birbirleriyle ve çevreyle iletişim kurması ve internete bağlanıp veri gönderip alması olarak tanımlanan, ‘nesnelerin interneti’ uygulamasının güzel bir örneği olarak öne çıkıyor. Proje ile ilgili Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı’ndan aldığım bilgiye göre; proje ile Arzum OKKA Türk Kahvesi Makinesi’ne entegre edilen ve sim kart üzerinden veri erişimi sağlayan bir elektronik kart ile cihazın lokasyon bilgisi, hangi tarih ve saatte kaç kez kullanıldığı, herhangi bir arıza veya hata mesajı alındığında hatanın neden kaynaklandığı öğrenilebiliyor ve eğer yeni versiyonu çıktıysa cihazın uzaktan güncellenmesi sağlanabiliyor. Tüm bu veriler web tabanlı takip uygulamasının veritabanına da aktarılabiliyor. Müşteriler, proje kapsamında, şubelerindeki kullanıcılarına verecekleri kullanıcı adı ve şifre ile şubelerdeki tüketimi takip edebiliyor. Şubeler sadece kendi kullanımlarını görürken, müşteriler kendi kullanıcı adı ve şifresiyle tüm şubelerini aynı ekranda görüp cihazların çalışma durumunu ve kaç adet kahve içildiği izlenip raporlayabiliyor. Arzum, sisteme dahil olan tüm cihazları yani büyük veriyi görerek herhangi bir arıza oluşması durumunda servis kaydının teknik servisimize iletilmesini ve faturalama için kullanım bilgileri takip edilebiliyor.
Akıllı ürünler geliştirilirken güvenlik ihmal edilmemeli
Evlerimizi her ne kadar akıllı cihazlarla daha konforlu hale gelse de, tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Çünkü artık hackerların ana hedeflerinde akıllı ev ve otomasyon cihazları ve uygulamar yer alıyor. İnternet bağlantılı evler ve cihazları ile birlikte akıllı evler için geliştirilmiş uygulamalar tüketicilere evlerini akıllı telefonları aracılığıyla yönetme imkanı tanıyor. Bu da evlerimizin kapılarını hackerlara açmamız anlamına geliyor. Hackerlar, Bluetooth ile kumanda edilen kapı kilitleri başta olmak üzere tüm ev otomasyon cihazlarını ele geçirmek üzere teknikler geliştirdiler. Hatta artık ev aletleri üzerinden siber saldırılar bile düzenliyorlar.