Fotoğraflarınız çok beğeniliyor, her türlü sosyal ortamda ‘like’ alıyor ve siz de bu potansiyeli değerlendirmek istiyorsunuz. Fotoğraflarınızdan nasıl para kazanabileceğinizi bu yazıda anlatıyorum.
Fotoğraf çekmek hepimizin tutkusu haline geldi. Teknolojinin ve internetin yaygınlaşması fotoğraf çekmeyi milisaniyelik bir olaya indirgediği için artık hepimiz birer (iyi ya da kötü) fotoğrafçıyız. Bu alanda iyi olduğunuzu düşünüyorsunuz ve fotoğraflarınızdan para kazanmayı planlıyorsunuz. Ancak baştan söyleyeyim: Fotoğraftan sürdürülebilir para kazanmak kolay bir iş değil (hangi iş kolay orası ayrı bir yazı konusu). Sabırlı olmak, maddi ve manevi yatırım yapmak, donanım sahibi olmak, dünyayı takip etmek ve değişimlere ayak uydurmak gibi birçok adımı attıktan sonra siz de fotoğraflarınızdan para kazanır hale gelebilirsiniz.
15-20 yıl önce tanıştığım bir fotoğrafçı abim bana ‘fotoğraftan para kazanmak yokuş çıkmaya benzer. Yokuşu çıkana kadar çok yorulur ve emek harcarsınız ama yokuşu inmek kolaydır ve çıkarken harcadığınız emeğin karşılığını alırsınız’ demişti. Gerçekten de fotoğraf satmak ve bunu düzenli bir gelir kapısı haline getirmek o kadar kolay bir şey değil. Her türlü zorluğu göze alıp bu işe girmek isterseniz izlemeniz gereken yollarla ilgili ipuçları vermek isterim.
Öncelikle iyi donanım şart
Evet iyi fotoğraf çekmek için çok pahalı donanımlara ihtiyaç olmasa da bu işi profesyonel anlamda yapmak istediğinizde kesenin ağzını biraz açmak gerekiyor. İyi bir fotoğraf makinesi (mümkünse objektifi değiştirilebilir), objektif, aksesuar (tripod, flaş, makro objektif vs) ve haliyle bilgi sahibi olmak ön şartlardan birkaçı. Bu donanıma sahip olmak kadar onları kullanabilmek de önemli olduğu için bilgi sahibi olma şartını özellikle ekledim.
Stok siteleri
Günümüzde reklam ve tasarım dünyasında fotoğraf ihtiyacı ağırlıklı olarak stok sitelerinden karşılanıyor. Hani şu reklamlarda, afişlerde ya da kitaplarda gördüğünüz 32 dişi birden görünen, mutlu insan fotoğraflarının tamamı stok sitelerinden alınan örneklerden oluşuyor. Siz de fotoğraflarınıza güveniyorsanız bu sitelere yükleyerek para kazanmaya başlayabilirsiniz. Bu sitelerin satış mantığı belli oranda yüzde üzerine kurgulanmıştır. Bu yüzden satılan ya da kiralanan (bu da farklı bir yöntem) fotoğrafınızla ilgili sizden bir komisyon alınarak ücreti verilir. Genelde 100 dolar dolmadan bu para ödenmez.
Bu siteler içinde en popüler olanları Shutterstock, iStockPhoto, Fotolia, Dreamstime, BigstockPhoto ve 123rf olarak sayılabilir. Bu tarz sitelerde bir editöryal filtre olduğu için her fotoğrafı kabul etmezler. Size göre harika çekilmiş bir fotoğraf, editör tarafından beğenilmezse siteye yüklenemez. Sitelerin belli şartları bulunduğundan bu şartları yerine getirmeyen fotoğrafları sisteme kabul etmezler. Bu bakımdan fotoğrafı yollayacağınız sitenin şartlarına göre fotoğraf çekmeniz gerekiyor. Ayrıca bazı siteler yüzü görünen insanlı fotoğraflar için her bir kişiden alınmış ‘feragatname’ (fotoğraf üzerindeki haklarından vazgeçildiğini gösteren belge) istenebilir. O bakımdan fotoğraf yükleyeceğiniz sitenin şartlarını iyi öğrenmeniz gerekiyor. Bu konuyla ilgili çok fazla detay olduğundan genel bilgiler veriyorum. Her sitenin kendine has şartları ve kullanım detaylarını öğrenmek size kalmış.
Bu yöntemle birden fazla siteye fotoğraf yükleyerek düzenli bir gelir elde edebilirsiniz. Fakat bunun için iyi bir fotoğraf arşivi ya da sürekli stok fotoğrafları çekebilen bir sisteminizin olması gerekir. Bunları sağlarsanız stok fotoğrafçılığı alanında önemli bir isim olabilirsiniz.
Türkiye’de nasıl fotoğraf satılır?
Türkiye merkezli stok sitelerinin sayısı yok denecek kadar azdır. Türkiye’deki birçok fotoğrafçı kendi bağlantıları ile fotoğraf işleri yaparak para kazanma yöntemini tercih eder. Bunun için sosyal medyada isim yapmak, güzel işler çıkarmak, bunları duyurmak ve belli bir tanışıklık ağı oluşturmak gerekir. Haliyle kolay bir süreç olmasa da para kazanma anlamında stok sitelerine göre daha hızlı sonuç alabileceğinizi söylemek isterim.
Teknolojinin gelişmesi fotoğraf alanındaki rekabeti artırmış ve herkesi bir nevi fotoğrafçı haline getirmiş olsa da halen bir hikaye anlatmanın önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. İyi bir eğitim, kendini yetiştirme, sürekli güncel tutma ve hikaye anlatımına önem vererek siz de iyi bir fotoğrafçı olabilir ve geçiminizi bu alandan sağlar hale gelebilirsiniz.
İster tek seferlik bir fotoğraf satışı isterseniz sürdürülebilir bir gelir hedefleyin fotoğraftan para kazanmak kolay değil. Yukarıdaki yöntemleri uygulayarak kendi deneyiminizi yaşayabilirsiniz. Anlatması benden uygulaması sizden.
Işığınız bol olsun…