Akıllı cep telefonları fotoğraf ve video yeteneklerini son dönemlerde çok üst noktalara çıkarttılar. Özellikle daha fazla pikselin getirdiği resim kalitesi, gece karanlıkta çekim yapabilecek kalitede lenslerin geliştirilmesi ve sensor teknolojisinin gelişmesiyle bir cep telefonuyla neredeyse profesyonel seviyede çekim yapabilmek artık mümkün…
Fotoğraf, fotoğraf makinesiyle çekilir ama…
Ancak benim gibi, “fotoğraf dediğin fotoğraf makinesiyle çekilir” düşüncesine sahip eski kafalılar, akıllı cep telefonlarındaki bu gelişmeye biraz daha temkinli yaklaşmayı tercih ediyoruz. Buna rağmen Sony’nin üstün fotoğrafçılık yeteneklerine sahip akıllı telefonu Xperia XZ’ye biraz daha yakından bakmak ve incelemek istedim. Hatta bu incelemeyi daha da ileri götürüp yine bir Sony fotoğraf makinesi olan a6300 ve yine Sony’nin “G” koduna sahip lensleriyle karşılaştırdım.
Öncelikle birçok kişinin bildiği bir gerçeğin altını tekrar çizmek istiyorum. Sony, akıllı telefon pazarındaki birçok üreticinin çözüm ortağı… 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre akıllı telefon pazarındaki ürünlerin yüzde 40’ından fazlası Sony’nin ürettiği sensorleri kullanıyor. Bu markalar arasında Samsung, LG, Huawei, ZTE ve Meizu ön sıralarda yer alıyorlar.
Sony’nin teknoloji avantajı
Peki, neredeyse pazarın yarısına fotoğraf ve video konusunda hakim olan Sony, kendi ürünü olan XZ’de fotoğraf adına neler sunuyor? Açıkçası, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında Sony Mobile Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Jason Smith’e de sorduğum gibi, “Fotoğraf ve video sektöründe birçok önemli teknolojiyi sunan Sony, kendi ürettiği akıllı telefonlarda bu avantajını nasıl kullanıyor?”
Hemen Sony Xperia XZ’nin piyasadaki öteki akıllı telefonlardan farklı olan özelliklerini tekrar hatırlayarak başlayalım. Xperia XZ’nin en önemli iddiası Sony’nin dijital görüntüleme teknolojilerinin en iyisini kullanıyor olması. Nedir bunlar?
1 – Exmor RS sensorü ile fotoğraflarda daha fazla detay ve daha az parazit ile belirgin keskinlik…
2 – BIONZ görüntü işleme motoruyla netlik ve renk düzeltmeleri…
3 – Sony’ye özgü G lenslerle gelen düşük ışıkta daha parlak görüntü elde etme yeteneği…
Üçlü görüntü algılama teknolojisi
Sony Xperia XZ üçlü görüntü algılama teknolojisine sahip. Exmor RS sensorü, Lazer otomatik odak sensorü ve RGBC-IR sensorlerinin birlikte çalışmasıyla 23 MP kamerası değişen ışık koşullarında bile hareketli anları gerçek renklerinde ve çok daha keskin olarak kaydediyor.
Belki de tüm bu özelliklerden çok daha önemlisi Sony’nin özellikle aynasız tam kare fotoğraf makinelerinde sunduğu, son olarak da a6500 ile APS-C fotoğraf makinelerine de getirdiği 5 eksenli titreşim engelleme teknolojisi… Tüm yönlerde kamera sarsıntısını gideren bu teknolojiyle bulanık fotoğraflar, titreyen görüntüler artık bir son buluyor…
Elimde 24,2 MP çözünürlükte fotoğraf çeken a6300 ve Sony’nin profesyoneller için ürettiği “G-master” kodlu 24-70 mm f/2.8 lensiyle hemen her zaman fotoğraf çekmekten büyük keyif aldığım Haliç kıyılarında tripodumu kurdum. Aslında lensi a7 serisi tam kare bir kamera ile deneyebilirdim ama bu 23 MP çözünürlükte fotoğraf çekebilen Sony Xperia XZ’ye biraz haksızlık olurdu.
Sensor… İşlevi ve boyutu…
Aslında burada biraz da sensor işlevi ve boyutlarından söz etmek gerekiyor. Sensor bir fotoğraf makinesinde lensin gelen ışığın üzerine düştüğü ve kayıt altına alındığı alandır. Yaklaşık iki asra varan bir geçmişi olan fotoğrafçılık tarihinde en eski endüstri standartlarından biri olan ve refleks tip fotoğraf makinelerinde on yıllarca film boyutu olarak kullanılan 36 x 24 mm ölçüleri bugün dijital fotoğrafçılıkta “full frame” (tam kare) adı ile sensor boyutunda da standart hale gelmiştir.
Sony a6300’de kullanılan APS-C (Advanced Photo System Type C – Gelişmiş Fotoğraf Sistemi Tip – C) sensor 23,5 x 15,6 mm ölçülerindedir. Dolayısıyla tam kareye oranla daha küçüktür, bu da bazı lenslerle kullanıldığında 1,5 çarpan etkisi yapmaktadır. Yani a6300’de kullandığım 24-70 mm f/2.8 G-master lens aslında 36-105 mm ölçülerinde bir lensin sunduğu açıyı verdi. Fotoğrafı kesmediğim için Sony Xperia XZ’ ile çektiğim fotoğraflarda açının daha geniş kaldığını fark edeceksiniz.
Bu arada, sensorlara devam edecek olursak, Sony Xperia’da kullanılan 1/2,3” boyutlarındaki sensor 6,17 x 4,56 mm ölçülerinde. Alan hesabına göre Sony a6300’deki sensordan yaklaşık 13 kat daha küçük. Ancak resim kalitesi olarak değerlendirildiğinde performansı inanılmaz. Özellikle üzerindeki 24 mm lense tekabül eden f/2.0 diyafram açıklığına sahip olan “G” lensin keskinliği takdire şayan… Elbette ben sadece fotoğraf kalitesi açısından değerlendiriyorum. Videoda da sonuçlar olağanüstü…
Sony a6300 en iyi JPEG modunda 6000×4000 ölçülerinde fotoğraf çekiyor ve bir fotoğraf duruma göre 8-9 MB civarı yer kaplıyor. Sony Xperia XZ ise 23 MP (4:3) modunda 5520 x 4140 piksel ölçülerinde 7-8 MB büyüklüğünde fotoğraflar çekiyor.
Hareket eden nesneleri takip edebilme özelliği
Genellikle akıllı telefonlarda kullanılan sistemlerde, fotoğraf makinelerindeki “enstantane” yani diyaframın açılıp kapanma hızını belirleyen bir yapı olmadığı için hareket eden nesneleri çekmek oldukça zordur. Hareket eden nesnelerde “motion blur” de denilen hareket kaynaklı bir bulanıklık oluşur. Oysa Sony Xperia XZ’de kullanılan üçlü sensor yapısı ile bu meselenin de üstesinden gelinmiş. Hatta, nesneleri izleyebilen ve sürekli netlik sağlayan özelliğe bayıldım.
Sony’nin son dönemde akıllı telefonlarda sıkça karşımıza çıkan “çift kameralı” sisteme geçip geçmeyeceğini bilmiyorum. “Düşük” ışıkta gürültüsüz resim meselesinin üstesinden gelmiş olabilir ama “derinlik”le oynamayı seven, “bokeh” tutkunu fotoğrafçılar için ne yapacak merak ediyorum. Bazen fotoğrafta hem ön, hem de arka planın aynı netlikte olmasını istemeyebilirsiniz. Sony Xperia XZ’de her yer son derece net…
Sonuç olarak, iyi bir fotoğraf ve video çekebilme yeteneğine sahip bir akıllı telefon arıyorsanız, neredeyse profesyonel kameralarla yarışabilecek nitelikte bir Sony Xperia XZ, ilk seçenekleriniz arasında yer alacaktır.