Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikAndroid için 7 güvenlik ipucu

    Android için 7 güvenlik ipucu

    En yaygın işletim sistemi olunca, hacker’ların güvenlik açığı avının hedefi olmamak imkânsız. Masaüstünde Windows nasılsa, mobilde de Android için durum aynı; sayısız güvenlik tehdidi mevcut. Ancak, bunların büyük bölümünden korunmak o kadar da zor değil.

    android-guvenlik

    İşletim sistemi ve uygulamaları güncelleyin

    Her yeni işletim sistemi sürümü ve güncellemesi, cihazınızı en yeni güvenlik açıklarına karşı korur. Bu yüzden güncellemelerinizi aksatmayın. Bunu uygulamalar için de yaparak, güvenliğinizi artırabilirsiniz.

    Bir güvenlik yazılımı kullanın

    Birçok güvenlik yazılımını Google Play’de bulabilirsiniz. Bunlardan birisini kurarak da sisteminizin her yeni dosyayı taramasını sağlayabilirsiniz.

    Bilinmeyen kaynaklardaki uygulamaları kurmayın

    Zararlı yazılımların sisteme giriş yaptığı en önemli kapı; uygulamalar. Üstelik Android de tıpkı Windows gibi mağaza dışında indirilebileceğiniz uygulamaları kurabilmenize izin veriyor. Ancak bu izni kaldırarak, Google’ın Play mağazasına girişini onaylamadığı uygulamaların cihazınıza kurulmasını önleyebilirsiniz.

    bilinmeyen-kaynaklar

    Bunun için cihazınızın Ayarlar uygulamasını açarak, buradan Kişisel bölümü altındaki Güvenlik’e dokunun. Cihaz Yönetimi bölümü altından Bilinmeyen Kaynaklar’ı kapatın.

    Dikkat! Ücretsiz Wi-Fi var!

    Ücretsiz kablosuz ağın çekiciliğine lâfımız yok, fakat bunları kullanırken internet trafiğiniz takip edilebilir ve şifresiz gönderilen (yani https olmayan sitelerdeki ve bazı uygulamalardaki) parolalarınız çalınabilir. Böyle bir ağa girecekseniz bile, VPN tarzı bir koruma ile iletişiminizi şifreleyerek korunabilirsiniz.

    Uzaktan kilitleme

    Cihaz da veriler de önemli

    Umarız böyle bir şey yaşamazsınız ama telefonunuz ya da tabletiniz çalınırsa, verileriniz tehlikeye girer. Bunun için böyle bir durumda uzaktan sisteminizdeki verileri silebileceğiniz ya da sisteminizi tamamen kitleyebileceğiniz (Remote Wipe ve Remote Lock) uygulamalar kurmanızda fayda var. Bunlar bazı güvenlik yazılımlarının içerisinde yer alıyorlar, dolayısıyla satın almadan önce buna bakarak da seçim yapabilirsiniz.

    Parolayla yetinmeyin

    Her cihazın bir parola ile korunması gerektiğini artık sağır sultan bile duydu. Ancak verilerinizi de aynı hassasiyette koruyor musunuz diye kendinize sormalısınız. Örneğin bellek kartı ile cihazdan cihaza taşınabilen verilerinizi de şifrelemeniz, veri hırsızlığına karşı sizi korur.

    android-sms-zararli-yazilim

    Yanlış adresi ziyaret etmeyin

    Kısa mesajlar her ne kadar popülerliğini yitiriyor gibi görünse de, bazen birisine ulaşmanın en garanti yoludur. Aynı şekilde, dolandırıcılık için de çok ciddi bir başarı oranı vardır. Yani tanımadığınız bir numaradan gelen SMS’lerdeki internet bağlantılarına (yani URL’lere) tıklamamanızda fayda var. Zira bu bağlantılar, sisteminize gizlice zararlı yazılım kurabilir. Bunun sonucunda, tüm verilerinizi, hatta bankadaki paranızı dahi kaybedebilirsiniz. Bunun için sitenin tarayıcıda açılması yeterli…

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN