Her türlü evrak, belge ya da kartta kullanılan vesikalık fotoğraflar bizim için vazgeçilmez konuların başında geliyor. Bu yazımda kendi vesikalık fotoğrafınızı nasıl hazırlayabileceğinizi anlatıyorum.
Yaşınız benim gibi 40’ların üzerindeyse aile albümünüze baktığınızda çocukluğunuzla ilgili fazla bir fotoğraf olmadığını görürsünüz. Bunun en önemli sebebi ise o yıllarda fotoğraf çektirmenin önemli bir ritüel oluşu ve ancak belli şartlar yerine getirildiğinde (kılıf kıyafetin düzgün olması, uygun zaman bulmak ve benzeri gibi) yapıldığı gerçeğidir. Fakat gelişen teknoloji artık birkaç saniye içinde cebimizdeki telefonla bile fotoğraf çekmeyi mümkün hale getirdiğinden artık her anımızı fotoğraflayabiliyoruz.
Kişisel fotoğraflar içinde ise en sık kullandığımız türlerden biri de vesikalık fotoğraflar. Her türlü belgede bulunması gereken bu fotoğraflar birkaç sene öncesine kadar fotoğraf stüdyolarında, paraflaşlar eşliğinde çekilirdi. Gelişen teknoloji bu alana da el attı ve artık evde bile bu tarz fotoğraflar çekmeye başladık.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber en kötü cep telefonu bile birkaç yıl öncesinin fotoğraf makinesinin kalitesinde sonuçlar üretebildiği ve baskı teknolojileri de geliştiği için artık bu tarz fotoğrafları da evde çekebiliyoruz. Baskı için de birçok seçeneğin olduğunu söylememe bile gerek yok sanırım.
Şimdi vesikalık bir fotoğrafı çekip, düzenleyip nasıl baskı alabileceğimizi anlatayım:
Çekim aşaması
Öncelikle fotoğraf çekebilen bir cihaza ihtiyacınız var. Bu bir cep telefonu olabildiği gibi amatör ya da profesyonel bir fotoğraf makinesi de olabilir. Çekimi yapacak cihazın en az 2 Megapiksel çözünürlüğe sahip olmasına dikkat edin.
Fotoğrafı çekecek makineye karar verdikten sonra çekimi gündüz saatlerinde yapmaya çalışın. Evdeki aydınlatmalar yeterli olsa da gece karanlığında yapılan çekimler çok iyi sonuç vermeyebilir. Genelde bu tarz çekimlerde arka zeminin düz bir renk olmasına dikkat edin. En iyi yöntem üzerinde bir şey olmayan tek renkli bir duvara sırtınızı dönüp çekim yapmaktır. Bu çekim sırasında mümkün olursa gün ışığının yüzünüze gelmesini sağlayın. Bunun en kolay yolu ise pencereye yüzünüzü dönmektir. Bu arada çekim sırasında fazla gülümsemek, yüzünüzün tam olarak görünmesini engelleyecek gölge, gözlük ya da benzeri aksesuarları kullanmaktan kaçınmanızı öneririm. Birçok yerde bu tarz vesikalık fotoğraflar kabul edilmemektedir.
Gerekli şartları sağladıktan sonra yeteri kadar yakında durup birden fazla çekim yapın. Bunun sebebi ise farklı yüz ifadesi ya da kadrajları değerlendirmektir. Elbette bu çekimler sırasında bir yardım alırsanız işiniz kolaylaşır. Cep telefonların ön kameraları yeterli olsa da hem çekim yapıp hem de telefonu tutmak o kadar kolay olmayabilir. Yine de ‘ben yaparım’ diyorsanız hodri meydan.
Çekim sonrası
Çekimleri yaptınız ve bir tane fotoğrafı beğendiniz ve onu vesikalık olarak kullanmaya karar verdiniz. Bundan sonraki aşama ise bu fotoğrafı vesikalık haline getirmektir. Bunun için birden fazla yöntem var.
Genelde Türkiye’de kullanılan vesikalık fotoğraf boyutu 4.5×6 cm’dir (dünyada da benzer boyut tercih ediliyor). Bazı yerlerde bu rakam 1-2 cm değişse de genelde bu boyuttaki bir fotoğraf vesikalık olarak kullanılabilir. Şimdi yapmanız gereken şey ise elinizdeki bu fotoğrafı istenen boyutta yeniden kadrajlamaktır. Eğer Photoshop kullanıyorsanız bunun birkaç saniyelik bir iş olduğunu da bilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey beğendiğiniz fotoğrafı bu programda açıp, istediğiniz boyuttaki alanın içine yeniden kadrajlayarak oturtmaktır.
Herkes Photoshop uzmanı olmadığından bu programı kullanamayanlar için farklı çözümler de üretilebilir. Bunlardan biri online araçlardır. İnternette Passport Photo yazarak arattığınızda bilgisayarınızdaki bir fotoğrafı yükleyerek size vesikalık üretmenizi sağlayan siteler vardır. Örnek vermek gerekirse persofoto.com sitesi hem vize, hem pasaport (yani biyometrik) hem de vesikalık fotoğraf kadrajlama imkanı sunuyor. İngiltere merkezli size isterseniz baskı hizmeti de veriyor ama tabi bu hizmet İngiltere’de geçerli. Siteye istediğiniz fotoğrafınızı yükleyerek yeniden kadrajlama yaparak fotoğrafınızı hazır hale getirebiliyorsunuz. Site bu hazır fotoğrafını bilgisayarınıza kayıt etme imkanı da sunuyor. Ayrıca Windows ile standart olarak gelen Paint uygulaması da basit de olsa işinizi görecektir.
Bu ve benzeri onlarca site aynı hizmeti sunuyor. Türkiye’de de baskı hizmeti de veren vesikalık fotoğraf servisleri bulunuyor. Ayrıca bilgisayarınıza kuracağınız bazı programlar da yine vesikalık fotoğraf üretmenizi sağlıyor. Onları da bu iş için kullanabilirsiniz.
Baskı aşaması
Fotoğrafınızı çektiniz, seçimi yapıp uygun boyuta getirdiniz. Şimdi sıra geldi bu fotoğrafı basmaya. Bunun en kolay yolu mürekkep püskürtmeli bir yazıcı kullanmaktır. Son yıllarda üretilen birçok mürekkep püskürtmeli yazıcının fotoğraf baskısı özelliği vardır. Bunun için özel bir kağıt kullanan bu yazıcılar size stüdyo tipi baskı imkanı sunar. Bu işlem için özel kağıda ihtiyacınız vardır. Bu özel kağıtlar genelde özel boyutlarda (10×15 cm, 13×18 cm ya da A4) olduğundan fotoğrafınızı bu boyutlar içine sığabildiği kadar çoğaltıp baskı almanız gerekiyor. Örneğin en yaygın boyut olan 10×15 cm’e 4 adet vesikalık fotoğraf sığar.
Elinizdeki kağıdın boyutuna göre vesikalık fotoğrafınızı yerleştirdikten sonra baskı alabilirsiniz. Baskı alırken yazıcı ayarlarından kağıt türünü seçmeyi unutmayın. Yoksa yazıcı baskıyı standart boyut olan A4’e almaya çalışır. Bu da hem kalitenin kötü olmasına hem boyutun yanlış basılmasına yol açar.
Bu yazımda evde vesikalık fotoğraf nasıl hazırlanır sorusuna yanıt verdim. Fotoğrafın boyutunu değiştirerek Biyometrik (vize başvuruları) ya da pasaport fotoğrafı da üretebilirsiniz. Ama yine de güzel ışıklandırılmış, üzerine kafa yorulmuş, her noktası için düşünülmüş bir fotoğraf için profesyonel bir fotoğraf stüdyosuna gitmenizi öneririm. En azından güzel anılar için arada bir böyle fotoğraflar çektirebilirsiniz.
Işığınız bol olsun…