Gelişen teknoloji cep telefonlarının işlevini artırdı. Bu işlevlerden biri de video kamera olarak kullanılabilmeleri. Bu yazımda cep telefonu kamerası ile vlog hazırlamanın inceliklerini anlatıyorum.
Türkçesi ‘özçekim’ İngilizcesi ‘selfie’ olan kendi fotoğraflarını çekme akımı aslında sanılandan daha eskiye dayanan bir moda. İnsanlar fotoğrafın keşfinden önce de kendi suretlerini yapma ve yaptırma telaşında idi. Fotoğrafın keşfi bu isteğin çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini sağladı. Cep telefonlarının yaygınlaşması, kameralarının güçlenmesi ve teknolojik özelliklere kavuşmasının ardından selfie çılgınlığı dünyanın her tarafına yayıldı.
İnsanların bu özçekim merakı cep telefonu üreticilerinin kamera alanına yatırım yapmalarını sağladı. 2-3 yıl öncesine kadar önem verilmeyen ön kameralar artık neredeyse arka kameralar kadar kabiliyetli hale geldiler Hatta olayı abartıp ön kamerası ile arka kamerası aynı çözünürlükte olan cep telefonları bile üretildi. Olayı bir adım öteye taşıyan üreticiler önde LED flaşı bulunan telefonlar bile ürettiler.
Özçekim çılgınlığının bu faydalarına ek olarak ön kameralar çok iyi video kayıt etmeye başladı. Artık günümüzde en kötü ön kamera bile 720p yani 1280×720 piksel video kayıt ediyor. Full HD video kayıt eden birçok ön kameraları telefon var. Bu gelişmeler sonucunda cep telefonlarını da video kamera olarak kullanılmaya başlandı. Özellikle amatör kullanım ya da YouTuber olarak tanımlanan kullanıcılar için cep telefonu çok pratik birer kameraya dönüştü.
Elbette burada cep telefonlarının gelişmiş bir video kameradan daha iyi video kayıt edeceği gibi bir iddiada bulunmuyorum. Fakat günü kurtarmak ve pratiklik anlamında yeterli kalite sunduklarını da söyleyebilirim. Hatta ben de YouTube kanalımda yayınladığım bazı videolar için kamera olarak cep telefonumu kullandığımı belirteyim.
Satışta olan bazı üst düzey cep telefonları özellikle kameraları ile ön plana çıkıyor. Samsung, HTC, Apple, Asus gibi üreticiler kameraları için özel Ar-Ge çalışmaları yaptıkları modelleri piyasaya sürüyorlar. Hatta bazı firmalar sadece kamera modül ve teknolojileri için ayrı ekipler çalıştırıyor.
Nasıl kullanırız?
Cep telefonumuzu vlog tarzı videolar üretmek için rahatlıkla kullanabiliriz. Bunun için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor:
- Eğer telefonunuzun ön kamerası iyiyse öncelikli olarak onu kullanmanızı öneririm. Zira ön kamerayı kullandığınızda kadrajı görme imkanınız da olacaktır. Eğer ön kameranız çok iyi değilse bu iş için arka kamerayı da kullanabilirsiniz fakat bu durumda (özellikle kendinizi çekerken) kadrajı görememe sorunu olacaktır. Bu durumlarda deneme çekimi yapıp kadrajı (kameranın objektifinin görüntü olarak kapsadığı alan) tahmini olarak görmenizi öneririm.
- Fotoğraf kuralları videoda da geçerli olduğundan bu tip bir çekim yapmadan önce ışık şartlarına dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Gündüz, kapalı bir mekanda sırtınızı pencereye dönük video çekmeyin. Bu durum ters ışık adı verilen yüzün karanlık çıkması sorununa yol açacaktır. Benzer şekilde gece az ışıklı bir yerde (mecbur kalmadığınız sürece) bu tarz bir video kayıt etmeyin. Böyle bir çekim yapmak zorunda kalırsanız bulabilirseniz ek ışık kaynağı kullanmaya çalışın.
- Videoda ses de önemli olduğundan çok gürültülü yerlerde video kayıt etmeyin. Gürültüden videodaki kendi sesinizi duyamazsınız. Böyle bir çekim yapmak zorunda kalacaksanız telefonlar için piyasada bulabileceğiniz harici mikrofon çözümlerini kullanın. Telefon kendi bütünleşik mikrofonu birçok durum için yeterli olacaktır fakat gerektiğinde harici bir mikrofona da ihtiyaç duyacağınızı düşünerek böyle bir aksesuar satın almanızı tavsiye ederim.
- Video kayıt ederken çok hareketli ve koşturmalı sahnelerden kaçının. Videoyu izleyen kişinin dikkatinin dağılmasına sebep olacağı gibi istenen bir durum da değildir. Mümkün mertebe sabit durarak video kayıt edin. Sadece gerektiğinde hareket edin.
- Cep telefonunuz destekliyorsa ve montaj ekipmanlarınız yeteri kadar güçlüyse 2K yada 4K kayıt yapın. Video çözünürlüğü ne kadar iyi olursa aldığınız sonuçlar da bir o kadar iyi olacaktır. Ayrıca biraz yüksek çözünürlükten zarar gelmez. Ancak birçok telefonda bu kadar yüksek çözünürlük çektiğinizde zaman sınırlaması ile karşılaşırsınız. Genelde 5 dakika olan bu zaman sınırlamasına dikkat edin. Ayrıca 2K ya da 4K video kayıtlar cep telefonunun ısınmasına yol açar. Bu da uzun süreli çekimlerde zaman zaman mola vermenizi gerektirecektir.
- Video kayıt etmenin cep telefonu pilini çok hızlı tükettiğini unutmayın. Normalde 2 saat kullanabileceğiniz telefonun pili video kayıt sırasında 30 dakikada bitebilir. Bu gibi durumlar için yanınızda harici pil çözümleri taşımanız gerekebilir.
Marka/model önerileri
Bu tarz çekimler için Apple iPhone 6S, Apple iPhone 6S Plus, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy Note 7, HTC 10, LG G5, Sony Xperia Z5, LG V10, Huawei P9 gibi telefonları kullanabilirsiniz. Beklenti ve ihtiyaçlarınıza göre bu modelleri tercih edebilir ve video içerik üretimlerinizde bu telefonlardan faydalanabilirsiniz.
Sonuç olarak cep telefonlarıyla ile de çok güzel videolar üretebilirsiniz. Bunun için deneme yapmaktan çekinmeyin. ‘Benim cep telefonum iyi değil ki’ ya da ‘ben yapamam’ gibi bahanelere sığınmayın. Yazdıklarımı bir deneyin. Gerekli şartları yerine getirdiğinizde sonuçların ne kadar iyi olabileceğini siz de göreceksiniz.
Işığınız bol olsun…