Bundan 30 – 35 yıl önce evlerdeki en önemli elektronik cihaz siyah – beyaz televizyonlardı. Belirli bir saatte açılıp belirli bir saatte kapanan tek kanallı televizyonla eğlenmeye çalışırdık. Kanalın bizim için seçtiği programlardan başka alternatifimiz yoktu. Siyah beyaz televizyonumuzla beğendiğimiz bir diziyi ya da filmi nefes bile almadan izlerdik. Hatta o dönemde çocuklar bayrak törenini seyretmeden yatağa gitmezdi. Anneye babaya bayrak törenini izlemek için yalvarılır sonrasında bir süre daha hala kulaklarımızdan gitmeyen melodi eşliğinde test görüntüsünü seyreder öyle yatardık. Sonra renkli televizyonlar çıktı, siyah beyaz seyrettiğimiz dizileri filmleri renkli seyretmeye başladık. O zamanlar evinde renkli televizyon olması bir ayrıcalıktı. Dallas oynadığı zaman bir evde 20 hatta 25 misafir ağırlandığı olurdu. Zamanla renkli televizyonların yanına yeni kanallar eklendi. Daha sonra video oynatıcılar çıktı. Rambo’yu, Rocky’yi, Grease’i bu videolarda izledik. Sonrasında DVD oynatıcılar Blu Ray’ler derken İnternet üzerinden yapılan yayınlar ortaya çıktı. Bunun üzerine bir de oyun oynayabilme, İnternet’te gezinebilme gibi özellikler eklendi. Yani günümüz deyimiyle akıllı televizyonlar ortaya çıktı. Artık böylesine güzel bir teknoloji çıkmış almamak elbette olmaz, ama bu bütçe işi tabi.
Yıllardır kullandığınız televizyonunuzu değiştirmek için bütçeniz yoksa üzülmeyin, yeni televizyon alana kadar sizi idare edebilecek çeşitli çözümler bulunuyor.
Son yıllarda elektronik aletlerin değiştirilme süresi iyice kısaldı. Artık insanlar yaklaşık 18 ayda bir cep telefonlarını (belki daha da kısa), 24 ayda da bilgisayarlarını değiştiriyorlar. Televizyonlarda ise bu süre eskiden çok daha uzundu. Yeni bağlantı türleri, çözünürlükler, yeni kavramlar ortaya çıktıkça televizyonlardaki bu değişim süresi de iyice kısaldı. Eskiden 9 – 10 yıl gibi rakamlar konuşulurken bu 3 – 5 yıla kadar indi. Eğer televizyonunuzu değiştirmek istiyor, ama bir süre daha beni idare etsin diyorsanız önünüzde çeşitli seçenekler bulunuyor.
Eğer eski televizyonunuzun HDMI girişi varsa işiniz oldukça kolay. Piyasada oldukça ucuza satılan çeşitli Android tabanlı USB belleklere benzeyen cihazlar bulunuyor. Üzerinde Android işletim sistemi bulunan bu cihazlar kablosuz olarak internete bağlanabiliyor. Bu sayede YouTube gibi online video kanallarını seyredebiliyor, internette gezinebiliyor, arkadaşlarınızla sohbet edebiliyorsunuz. SD kart kullanarak videolarınızı seyredebilmeniz ya da fotoğraflarınıza bakabilmeniz mümkün. Android işletim sisteminin birçok özelliğini bu cihazlarla kullanabiliyorsunuz. Bunlarda ısınma ve kilitlenme sorunları da ortaya çıkabiliyor, bu yüzden geçici bir çözüm olarak görmek gerekiyor.
İkinci çözüm ise eğer eski televizyonunuzun özellikleri destekliyorsa (Örneğin, 720p veya 1080p çözünürlük desteği, HDMI girişi) o zaman Apple’ın medya oynatıcısını gözden geçirebilirsiniz. Elbette Apple TV’nin en son sürümünü alın demiyorum, MD199TZ/A modeli gayet güzel bir şekilde sizin işinizi görebilir. 269 TL’lik fiyat etiketine sahip cihaz, hem kabloyla hem de kablosuz internete bağlanabiliyor. Aynı zamanda eğer iPhone veya iPad cihazınız varsa kolaylıkla yönetilebiliyor. Birçok medya formatını destekliyor ve Netflix gibi yayın ağlarını ücretli olarak izleyebiliyorsunuz. Kısacası televizyonunuza isteyip de bulamayacağınız birçok özelliği getiriyor. Ama en büyük sorun biraz seçici olması, özellikleri yeterli olsa dahi her televizyonla düzgün bir şekilde çalışmadığı hatta hiç çalışmadığı olabiliyor. Ürünü buradan inceleyebilirsiniz.
Piyasada bu şekilde satın alabileceğiniz özellikle Android tabanlı çeşitli medya oynatıcıları bulunuyor. Diğer taraftan son zamanlarda piyasaya çıkan bazı uydu alıcılarında da televizyonları akıllandıracak çeşitli özellikler bulunuyor.
Yine de bizim tavsiyemiz bu tarz geçici çözümlere geçmek yerine uygun fiyatlı bir akıllı televizyon satın almanız.