Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunMicrosoft Xbox One S, Türkiye'de yalnızca Media Markt'larda!

    Microsoft Xbox One S, Türkiye’de yalnızca Media Markt’larda!

    1470208397_XboxOneS_CnslCntrllr_Hrz_FrntTlt_RedBG_RGB

    Microsoft tarafından geçtiğimiz Haziran ayında Amerika’da düzenlenen E3 oyun fuarında duyurusu yapılan Xbox One S Türkiye’de… Günün koşullarına uygun olarak 4K ve HDR (High Dynamic Range – Yüksek Dinamik Aralıklı Görüntüleme) desteği ile geliştirilmiş olan Xbox One S, Bluetooth özelliğine sahip yeni kumandası ile oyun tutkunlarının gönlünü çalacak.

    Türkiye’de yalnızca Media Markt mağazalarında sınırlı sayıda satılacak olan 2 TB’lık “Limited Edition” Xbox One S, önceki nesillere oranla yaklaşık yüzde 40 civarında daha küçük bir tasarıma sahip. 1899 TL ile raflarda yerini alan oyun konsolu özellikle “robot beyazı” adı verilen rengi ve şık yapısı ile dikkat çekiyor.

    Xbox’ın önceki nesillerine bir bakalım

    Aslında Xbox One S ile ilgili anlatılacak çok şey var ama, şöyle bir Xbox geçmişini hatırlamakta yarar var elbette… İlk Xbox, Kasım 2001’de Amerika’da piyasaya çıkmıştı. Avrupa’ya gelmesi yaklaşık altı ay sonra oldu. Ancak Türk oyun severler, Xbox’ın resmi olarak ülkemizde satışa sunulmasını uzun yıllar beklemek zorunda kaldılar.

    Xbox’ın adında yer alan “X” aslında bir zamanlar PC’de oyun oynarken sık sık güncellediğimiz Microsoft’un grafik API yazılımı olan DirectX’den geliyor. Doğrusu, bir kullanıcı olarak Xbox’ın ilk nesil kasasını hep sevmişimdir. Biraz büyük olmakla birlikte Xbox adını tasarım olarak taşıyan kaliteli bir kasaydı bana kalırsa…

    İkinci nesil Xbox 360 piyasaya çıktığında takvimler 2005 yılını gösteriyordu. Yatay olarak kullanılan Xbox’ın kasası biraz küçülmüş ve dikey olarak da kullanılabilir hale gelmişti. Xbox 360 Elite ve Xbox 360 S olarak iki ayrı tasarımla gelen bu oyun konsoluyla birlikte harekete duyarlı bir oyun sistemi olan “The Kinect” de hayatımıza girdi. Ekstra bir kamera ve hareket sensorü sayesinde artık birçok fiziksel hareket gerektiren oyunda herhangi bir oyun çubuğu yerine vücudumuzu kullanabiliyorduk. İkinci nesil Xbox 360, büyük bir başarı yakaladı. 2013 yılı yapılan bir araştırmanın sonucunda oyun konsolunun dünya çapında yaklaşık 80 milyon adet sattığı açıklandı.

    Üçüncü nesil olan Xbox One, 2013 yılında piyasaya çıktı. Tasarım daha minimal ve köşeli bir hal almış yine yataya dönülmüştü… Geniş bant internetin yaygınlaşması ve bağlantı hızlarının artması sonucu, Xbox One, oyunların internet üzerinden satılıp oynanması konusuna yoğunlaşmıştı.

    1470208412_XboxOneS_CnslCntrllr_Vrt_TopOrtho_RedBG_RGB
    … Ve Xbox One S!

    Ve dördüncü nesil Xbox One S’e gelelim… Öncelikle son derece zarif, görsel açıdan göz okşayan bir tasarıma sahip olduğunu kabul etmek gerekiyor. Oyun konsolu, selefi olan sürüme göre yaklaşık yüzde 40 daha küçük bir tasarıma sahip… Ayrıca, daha önceki nesillerde karşımıza çıkan o kocaman güç kaynağı da kasanın içine alınmış. Oyun konsolunu ister yatay, isterseniz dikey olarak kullanabiliyorsunuz. Ancak kabul etmek gerekiyor ki, Xbox One’ın kendine özgü köşeli çizgileri hemen hemen aynen korunmuş… Diğer nesiller arasındaki keskin geçiş burada kendini daha yumuşak bir şekilde göstermiş. Şu anda “robot beyazı” adı verilen bir renkle satışa sunulan Xbox One S’in başka renklerinin de piyasaya çıkıp çıkmayacağıyla ilgili Microsoft yetkilileri pek “renk” vermiyorlar diyebilirim.

    Oyun konsolunun “içindeki” radikal değişikliklere baktığımızda artık neredeyse endüstri standartı haline gelen 4K’nın desteklendiğini görüyoruz. Bu da HD kalitesinden 4 kat daha kaliteli görsellerden oluşan oyunlar oynamak anlamına geliyor ki, tadından yenmez. 4K ile birlikte gelen önemli görsel gelişmelerden biri de, fotoğraf makinesi ve kameralarda sıkça rastladığımız HDR (High Dynamic Range – Yüksek Dinamik Aralıklı Görüntüleme) desteği… Bu da görüntüye inanılmaz kaliteli bir kontrast derinliği getiriyor. Ancak, şunu belirtmek gerekiyor. Filmleri 4K desteğiyle izleyebiliyorsunuz, oyunlar ise şimdilik “upscale” ediliyor. İşin biraz teknik detayına girecek olursak, aslında Xbox One’ın da “teknik anlamda” 4K desteklediğini söyleyebiliriz. Ancak, Xbox One’da kullanılan HDMI 1.4a portu yalnızca 30Hz’de 4K yayını sağlayacağından bu bazı videolarda sorun yaratabiliyordu. Oysa yeni nesil Xbox One S’te yer alan HDMI 2.0a 60Hz 4K yayını sunuyor, bu da pırıl pırıl, sorunsuz bir görüntü anlamına geliyor.

    Kinect girişi yok ama USB var

    Daha önceki nesillerde birçok tartışmaya neden olan Kinect’le ilgili özel bir girişin bulunmaması dikkat çekici. Ancak dileyenler USB girişinden Kinect’i oyun konsoluna bağlayabilirler.

    Oyun konsolunun ana işlemcisi ve grafik işlemcisiyle ilgili herhangi bir geliştirmenin yapılıp yapılmadığı konusunda Microsoft’tan sağlıklı bir açıklama gelmemesine rağmen, oyunlarda belirli bir performans artışı olduğu gözlemlenebiliyor.

    En önemli tasarım yeniliklerinden biri de Xbox’ın Bluetooth destekli kumandasında yapılmış. Şekil olarak daha önceki sürümlerin yapısı korunmakla birlikte, özellikle kumandanın elle kavrandığı bölümlerde kullanılan kaydırmaz doku, uzun süreli oyunlarda terden kaynaklanan kaymaları başarıyla önlüyor. Ayrıca kapsama mesafesinin artmış olması, neredeyse 5 metreden fazla mesafeden oyunların kontrol edilebiliyor olması gerçekten hoş özellikler… Kumandanın yeteneği bununla bitmiyor. Windows işletim sistemine sahip olan PC, Tablet ve akıllı telefonunuzda da bu kumandayı rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

    Microsoft, 2 TB kapasiteli “Limited Edition” (Sınırlı Sürüm) modelini özellikle tavsiye ediyor. Günümüzde oyunların konsola kaydedildiğini düşünecek olursanız, bu tavsiyeye kulak vermek yerinde olacaktır. 2 TB kapasiteli Xbox One S, 1.899 TL fiyat etiketiyle Türkiye’de sadece Media Markt mağazalarında satılıyor. Dileyenler bu konsolu MediaMarkt’ın internet sitesi üzerinden satın alabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN