Son günlerin yeni trendi Prisma uygulaması ile fotoğraflara efekt vermek. Uygulamanın sunduğu özelliklere hep beraber göz atıyoruz.
Her şey takvimler 11 Haziran 2016’yı gösterdiğinde başladı. Önce iOS platformu için piyasaya sürülen Prisma, başlangıçta benzeri çok olan fotoğraflara efekt verebilen uygulamalardan biri olarak göze çarpıyordu. Fakat sunduğu farklı sanatçıların tarzlarını ( Van Gogh, Picasso, Levitan vb.) andıran ilginç efektler bu uygulamanın kısa sürede popüler olmasına yol açtı. Yaklaşık 1 ay sonra uygulamanın Android sürümünün de yayınlanmasıyla beraber Prisma efektli fotoğrafları görmeye başladık. Popülerliği her geçen gün artan uygulamanın resmi Twitter hesabında yapılan açıklamaya göre bugüne kadar 1 milyar Prisma’lı fotoğraf paylaşıldı. Uygulamanın başarısının ardında yatan bir gerçek ise yapay zeka destekli olması. Uygulanan efektler yapay zeka tarafından şekillendiriliyor. Bu da ortaya çıkan sonuçların daha estetik ve göze hoş görünmesinde önemli bir etkin olarak karşımıza çıkıyor.
Kaç efekt var?
Uygulamayı ilk açtığımızda kameranın görüntüsünü gösteren üst bölüm ve bazı ayarların bulunduğu alt bölüm olmak üzere iki parçalı bir tasarım bizi karşılıyor. Alt bölümde flaş açma kapama, ön/arka kamera geçiş ve ayarlar olmak üzere 3 farklı ikon yer alıyor. Alt kısmında ortaya yakın bölümünde fotoğraf çekme ikonu ve en sağda ise galeriye erişme ikonu yer alıyor. Buradan anlıyoruz ki uygulama kameraları kullanabildiği gibi galerideki fotoğraflara da efekt uygulayabiliyor.
Efekt uygulanacak fotoğrafı seçtikten sonra döndürme ve kroplama gibi işlemleri yapabileceğimiz bir menü daha geliyor. Gerekli düzenlemeleri yapıp Next diyerek ilerledikten sonra 29 farklı (Android için yazı hazırlandığı tarihte) efekt arasından seçim yapabiliyorsunuz. Android işletim sisteminde efektlerin uygulanması biraz vakit alabiliyor. Hatta bazı durumlarda sunucuların aşırı yoğun olduğu uyarısını da alabiliyorsunuz. Bu durum efektlerin bulutta bir sunucu üzerinde uygulandığını düşünmeme yol açıyor. Bekleme süresi bazen 5-6 dakikayı bulabiliyor. Can sıkıcı bir durum olsa da elde edeceğiniz sonuç için beklemeye değer.
Fakat efektleri uygulamadan önce göremiyor olmanız durumu biraz zorlaştırıyor. Ön gösterim şeklinde bile olsa görebilsek iyi olurdu. Her bir efektin bir ismi var. Örneğin Femme, Udnie, Tears, #GetUrban gibi efektleri istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca efektin görünürlüğünü de 0 ile 100 oranında ayarlayabiliyorsunuz. Bunun için efekti uyguladıktan sonra fotoğrafın üzerine parmağınızı bastırmanız ve sağa sola doğru hareket ettirmeniz yeterli.
Efekti uyguladıktan ve görünümünü ayarladıktan sonra istediğiniz sosyal medya aracı ile paylaşabiliyorsunuz. Efetkin göründüğü sayfada yer alan Kaydet ikonu ile fotoğrafınızın son halini telefonunuza da kayıt edebiliyorsunuz. Bu sayede o an paylaşmak istemeseniz bile sonradan telefondaki kopyasını istediğiniz gibi paylaşabiliyorsunuz. Bu arada yeri gelmişken belirteyim Prisma da Instagram’ın ilk dönemlerinde olduğu gibi kare fotoğraflar üretiyor.
Logoyu nasıl kaldırırsınız?
Prisma’yi ilk yüklediğinizde efekt verdiğiniz fotoğrafların sağ alt köşesine Prisma logosu ekliyor. Bunu kaldırmanın yolu ile açılış ekranında yer alan Ayarlar menüsüne girip (Dişli şeklinde ikona tıklamak yeterli) burada yer alan Add watermark ibaresinin yanındaki işareti kaldırmak.
Prisma eğlenceli, sanatsal tarafı yoğun ve estetik bir uygulama. Şimdilik ağırlıklı olarak portre fotoğraflarında kullanılıyor olsa da içerdiği bazı efektlerin manzara için de kullanılabileceğini hatırlatmak isterim.
Verilen efektler bir kere uygulandığından aldığınız sonuçları telefonunuza kayıt etmenizi öneririm. Onlara farklı efektle ile birçok farklı sonuca ulaşabileceğiniz Prisma’yı akıllı telefonunuza yüklemek istiyorsanız Android için buraya, iOS için buraya tıklamanız yeterli olacaktır. Anlatması benden uygulaması sizden.
Işığınız bol olsun…