Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonYeni otomobil teknolojilerine bir bakış...

    Yeni otomobil teknolojilerine bir bakış…

    Female hands holding map of future in the car. Map is my own design

    Modern otomobilin doğumu olarak 1886 yılı kabul edilir. O yıl Alman mucit Karl Benz, ilk otomobil şirketi olan Benz Patent-Motorwagen’i kurmuştu. 20. yüzyıla gelinceye kadar otomobiller halk arasında çok yaygınlaşmadı. Ancak, Ford Motor Company tarafından seri olarak üretilmeye başlanan Model T, 1908 yılında otomobilin halka inmesine neden oldu. O günden bu yana 130 yıldır otomobiller teknoloji sayesinde gelişmeye devam ediyor. Peki, bizi otomobille dünyasında hangi yenilikler bekliyor? İlk 10 teknolojiyi sizler için sıraladık.

    1 – Sürücüsüz otomobiller: Bu konuda uzun süren çalışmalar var. 2020 yılına kadar bu teknolojiye sahip otomobillerin yollarda yerini alması bekleniyor. Aslında yanıtlanması gereken bir çok soru var. Ama uzaktan kumandanın ilk günlerini düşünün… Bu teknolojinin gelmesi kaçınılmaz bir sonuç…

    2 – Sürücüyü devre dışı bırakan sistemler: Orijinal adı “Driver override systems” olan bu teknoloji aslında, sürücüsüz otomobil teknolojisiyle ilişkili. Hatta bu yeni teknolojiye geçişte yeni bir evre olarak da düşünülebilir. Sürücünün yetersiz kaldığı bazı durumlarda otomobilin otomatik olarak devreye girmesi. Diyelim ki, sürücü ani fren gerektiren bir durumda frene basmakta gecikti. Otomatik sistem onun yerine frene basarak otomobili durduracaktır. 2020 yılına kadar gaz ve fren pedalını karıştırmak artık tarih olacak deniyor.

    3 – Biyometrik araca erişim sistemi: Yıllardır anahtarı kapı kilidine sokmuyoruz. Otomatik kapı sistemi, daha sonra anahtarın yanımızda olmasının bile yettiği sistem derken otomobilinize parmak izinizle, ya da retinanızı taratarak girmeye ne dersiniz? Aslında şu anda hemen hemen birçok telefonda bulunan parmak izi tarama özelliğiyle hem anahtar taşımamak, hem de otomobil hırsızlarını durdurmak güzel olmaz mıydı?

    4 – Gelişmiş araç takibi: Birçok devlet ve sigorta şirketi bir kişinin toplamda kaç km araç kullandığını sorguluyor. Özellikle sigorta şirketleri az otomobil kullanan ile çok otomobil kullananlar arasında farklı primler ödenmesi gerektiğini gündeme getirdi. Sigorta şirketleri, 2020 yılına kadar sürücülerin araç kullanma alışkanlıklarını izleyerek prim miktarına karar verecekler.

    5 – Aktif pencere ekranları: Aslında savaş uçaklarından esinlenerek geliştirilen Head-Up Display (HUD) yaklaşık 20 yıldır, göstergelerin ön cama yansıtılması suretiyle sürücülerin dikkatlerini dağıtmadan seyirlerini sürdürmelerine yardımcı oluyor. Ancak 2020’ye kadar otomobilin tüm pencereleri özel bir teknolojiyle adeta ekran gibi kullanılabilecek. Üstelik dokunmatik özellikli olarak. Navigasyon haritanızı hemen yan camda görüntüleyebilecek ve parmağınızla işaret ettiğiniz noktaya gidebileceksiniz.

    6 – Aracı uzaktan durdurma: Aslında bu teknoloji halihazırda çok pahalı otomobillerde çalınmaya karşı özel bir güvenlik önlemi olarak mevcut… General Motors’un bir iştiraki olan OnStar, birçok polis takibinde otomobilleri uzaktan durdurdu. Aslında bu teknoloji kötü niyetli kişiler bir tarafa sürücüler tarafından bile çok iyi bilinmiyor. Ancak, 2020’ye kadar hem daha fazla yaygınlaşacak, hem de daha iyi bir farkındalık oluşacak.

    7 – Aktif sağlık durumu izleme sistemi: Ford Motor Company, emniyet kemeri ve direksiyona takılacak bazı sensorlerle sürücünün sağlık durumunu anlık olarak izlemek konusunda bir fikir ortaya arttı. Ayrıca giyilebilir bazı teknolojik gereçlerin blutooth teknolojisi sayesinde otomobille eşleşmesi de söz konusu da olabilir. Kalp atışlarınızda, ya da tansiyonunuzda bir dengesizlik yaşadığınızda otomobil otomatik olarak kenara çekecek ve en yakın hastaneye ve ambulans bilgi sistemine acil durum çağrısı yapacak.

    8 – Dört silindirli süper otomobil: Ford’un çift turbo V6 kullanan yeni spor otomobili herkesin malumu… Elbette geleneksel motor gücü hayranlarına saygımız sonsuz ama, çok hafif bir V6 bile 600 beygir güç sunabiliyorsa, çok yakında 200 beygirden fazla güç sunan dört silindirli motorları yollarda görebileceğiz demektir.

    9 – Akıllı/kişiselleştirilmiş otomobiller pazarı: Facebook, Twitter ve Gmail’de davranışlarınıza göre size özel ilanlar görmeye alışmışsınızdır. 2020 yılına kadar da ortalama bir otomobil internete bağlanacak ve sizin otomobilinizi kullanma alışkanlıklarınıza göre pazarlamacıların size özel sunduğu tekliflerle karşılaşacaksınız.

    10 – Değiştirilebilir gövde panelleri: Küçük SUV otomobillere olan talep son zamanlarda büyük artış göstermiş durumda. Öte yandan küçük kamyonetlere de ilgi devam ediyor. Peki iki değişik tip otomobile de tek gövdede sahip olabilmek mümkün olabilir mi? Bir SUV düşünün, son derece hafif parçalardan oluşan… Tavan kısmı cam malzemeden… Birkaç panelin değişmesiyle bir anda kamyonete dönüşebilecek… 2020’ye kadar bir otomobil alıp birkaç değişik otomobil olarak kullanabileceksiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN