Masaüstü sistemlerdeki işlemci savaşlarına uzun yıllar boyunca Extreme Edition işlemcilerle öncülük eden Intel, bir yeniliği daha Extreme Edition ile getiriyor.
Tüketicilere sunulan ilk on çekirdekli işlemci olan Core i7-6950X, Broadwell-E mimarisini taşıyor. Extreme Edition ailesinin önceki üyeleri gibi son nesil işlemci teknolojisi yerine, bir öncekinin güncellenmiş hâli olan i7-6950X, çekirdek sayısını 10’a çıkarırken, devre şemasını 14 nm’ye indiriyor ve yeni Turbo Boost Max 3 teknolojisini taşıyor.
Haswell-E’de beklenen patlamayı yapamayan Turbo Boost, bu sayede tek izlekli görevlerde daha iyi performans verebiliyor. Farkı ise işlemcinin sunulan Turbo Boost frekansından yüksek hıza çıkabilmesine izin vermesi. Elbette bu hız aşırtması, şartların izin verdiği durumlarda ve otomatik olarak gerçekleşiyor.
Kendi hız aşırtmasını yaparak sınırlarını aşıyor
Turbo Boost Max, öncülüne göre bir sebep sayesinde de daha akıllı, BIOS ve sürücü desteği ile en hızlı çalışan çekirdeklerini keşfedebiliyor. Daha sonra en yoğun işlem gücü gerektiren görevleri bu çekirdeklere atıyor.
Extreme Edition ailesinin önceki modellerinde görülen özellikleri bu işlemci de karşılıyor. Örneğin işlemci kilitsiz, yani hız aşırtma yapmak isteyenler bir bariyerle karşılaşmıyor. Diledikleri frekans ve çarpanı kullanabiliyorlar. Ayrıca L3 önbelleği de artırılmış ve dört kanallı DDR4 2.400 MHz bellek desteği gelmiş.
Küçülen mikromimariye karşın, işlemcinin teorik güç tüketimini gösteren termal tasarım gücü (TDP) değeri Haswell-E ile aynı seviyede, yani 140 Watt’ta kalmış. Normalde devre şeması küçüldükçe bu değer de düşerdi. Bir diğer Extreme Edition özelliği de, entegre grafik devresi bulunmaması. Bir güzel yanı ise, sisteminizi Haswell-E’den güncellemek isterseniz, Intel X99 yonga setli anakartı değiştirmenize gerek yok.
25 MB önbellek ile yavaşlama yok
LGA 2011-v3 işlemci yuvasına takılan Core i7-6950X, baz hız olarak 3 GHz’de, Turbo ile 3,5 GHz hızında çalışıyor. 10 çekirdeği, HyperThreading teknolojisi ile 20 izleklik işlem yapıyor (buna 20 çekirdek de diyebiliriz ama tam olarak aynı performansı sağlamıyor, zira destekleyen uygulamalarda bu 20 izlek kullanılabiliyor).
14 nm mimariye sahip işlemci, 25 MB’lık devasa bir L3 önbelleğe sahip. Bu önbellek işlemci için önemli, zira yapılacak işlemler için burada ne kadar geniş bir depolama olursa o kadar iyi. Böylece işlemci verileri bellek ya da bir başka dış noktadan alarak vakit kaybetmiyor, buradaki verilere düşük gecikme hızı ile ulaşıyor.
Skylake bile yanında zayıf kalıyor
En güncel işlemci platformu Skylake’in tepe işlemcisi olan Core i7-6700K ile kıyaslarsak, bir Extreme Edition işlemcinin ne kadar güçlü olabileceğini görmemiz kolaylaşıyor. Core i7-6700K, 4 GHz hızında ve Turbo Boost ile 4,2 GHz hızına erişebiliyor, ancak 4 çekirdeğe ve 8 izleğe sahip. Günümüzde video izleme, web sayfası görüntüleme gibi birçok basit işlemin dahi çok çekirdek kullanılarak yapıldığını düşünürsek, burada Skylake’in geride kaldığı söylenebilir.
Mimari 14 nm ile değişiklik göstermezken, 25 MB’a karşılık i7-6700K’nın 8 MB’lık L3 önbelleği de küçük kalıyor. Extreme Edition 40 kanal PCI ve 4 kanal DDR4 2.400 MHz bellek desteklerken, Skylake 16 kanal PCI ve 2 kanal DDR4 2.133 MHz bellek desteği ile oldukça yüksek performans sağlamasına rağmen, Extreme Edition’ın gerisinde kalıyor. Skylake’in tek avantajı 91 Watt’lık düşük TDP değeri ile daha düşük güç tüketmesi.
Ancak Extreme Edition istiyorsanız, en yüksek performansı alacağınız kesin. Zira, bu işlemci teknik verilere bile bakarak söylenebilir ki, şu an tüketicilere sunulan en güçlü işlemci.