Fotoğraf makinelerinin vazgeçilmez özelliklerinden biri de titreşim engelleme sistemleridir. Günümüzde birçok farklı teknoloji bu amaçla kullanılıyor.
Bazı özel durumlar dışında her fotoğraf çeken net, keskin ve bütün detayların göründüğü fotoğraflar çekmek ister. Teknik olarak bu tarz fotoğraf çekmenin birden fazla yolu vardır. Bu yollardan biri olmasa da net fotoğraflar çekmeye yardımcı olmak üzere kullanılan titreşim engelleme sistemleri çok işe yarar. Modern fotoğraf makinelerinin birçoğunda (özellikle uzun odaklı objektiflilerde) titreşim engelleme sistemleri bulunur.
Nasıl çalışır?
Birçok titreşim engelleme sistemi hareketi algılayarak bunun ters yönünde bir hareket oluşturarak titreşimi engellemeye çalışır. Bunu yaparken enerjiye ihtiyaç duyduğu için bu sistemleri pilin ömrünü negatif yönde etkiler. Yani titreşim engelleme sistemlerini kullandığınızda pilin daha çabuk biter. Bu yüzden birçok fotoğraf makinesinde bu özellik isteğe bağlı olarak kapatılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Ne işe yarar?
Özellikle ışığın az olduğu durumlarda, düşük enstantane değeri kullanmak gerektiğinde, makinenin tripod üzerinde değil de elde kullanıldığında titreşim engelleme sistemleri fazlasıyla işe yarar. Bu gibi durumlarda daha yüksek enstantane kullanımı sağlayarak titreşimin önüne geçer bu da net fotoğraflar çekilebileceği anlamına gelir. Ne olursa olsun bu sistemlerden mucize beklememek gerektiğini de dikkat çekmek isterim. Titreşim engelleme sistemleri belli bir noktaya kadar yardımcı olur. Fakat bunun da bir sınırı vardır. Bu sınırı geçtiğinizde dünyanın en iyi sistemine de sahip olsanız titreşim ve dolayısıyla net olmayan fotoğraflarla karşılaşırsınız.
Hangi tür sistemler var?
Piyasada farklı markaların farklı titreşim engelleme sistemleri vardır. Markaya göre değişmekle beraber Vibration Reduction, Anti Shake, Image Stabilization, Optical SteadyShot, Shake Reduction, MegaOIS gibi isimlerle adlandırılan bu teknolojinin temelinde optik imaj sabitleme teknolojisi yatar. Bu teknolojide birçok üretici imaj sensörünü oluşan hareketin tersi yönünde hareket ettirerek titreşimi engellenmeye çalışır. Bazı üreticiler ise bu teknolojiyi gövde yerine objektife entegre eder. Özellikle bazı dijital SLR fotoğraf makineleri objektif üzerinde titreşim engelleme sistemlerine sahiptir.
En önemli fark videoda
Fotoğraf makinelerinde bulunan titreşim engelleme sisteminin önemli bir artısı ise video kayıtlarında görülür. Özellikle hareketli çekimlerde titreşim engelleme sistemleri ciddi anlamda fayda sağlar. Bu da amatör ya da yarı profesyonel çekimlerde bu teknoloji çok işe yarar.
Son yıllarda gelişti
Bu sistemler son yıllarda önemi gelişimler de yaşadı. Yakın zamana kadar 3 eksenli (X, Y ve Z) olan titreşim engelleme sistemleri artık 5 eksenli (öne arkaya ve sağa sola eklendi) olarak çalışabiliyor. Bu sayede eskiden engellenmesi mümkün olmayan farklı hareketler de bu sistemler tarafından yok edilebilmektedir.
Optik ve dijital olmak üzere 2 farklı titreşim engelleme teknolojisi bulunur. Adından da anlaşılacağı gibi optik sistemler daha iyi sonuç verir. Dijital titreşim engelleme sistemleri ise optik olanlar kadar başarılı değildir. Bu yüzden bu tarz teknolojiye sahip fotoğraf makinelerini alırken mümkün mertebe optik olanları tercih etmenizi öneririm. Titreşim engelleme sistemleri biz fotoğraf çekenlerin hayatını kolaylaştıran, video kayıtlarında önemli avantajlar sağlayan bir teknolojidir. Doğru kullanıldığında çok işe yarayan bu teknoloji fotoğraf ve videoda hareket alanınızı biraz daha genişletecek avantajlar sağlar.
Işığınız bol olsun…