Teknoloji mi askeri uygulamaları öne taşıyor yoksa askeri amaçlı araştırmalar mı teknolojiyi geliştiriyor? Eğer yazılarımızı dikkatli takip ediyorsanız askeri amaçlı uygulamalar ve teknoloji arasında her zaman için sıkı bir bağ olduğunu fark edersiniz. Öyle ki bu bağ, insanların İkinci Dünya Savaşı’nda bazı ulusların UFO ele geçirdiğine dair teorileri bile ortaya atmasını sağlıyor. İşin bu boyutunu bilemeyiz ancak savaş sanatlarının teknoloji ile devamlı bir şekilde güncellendiğini söyleyebiliriz. Son yılların önemli ve çok konuşulan konularından giyilebilir teknolojiler de orduların içinde çoktan kullanılmaya başlandı. Hem de sandığınızdan çok daha yaygın olarak.
Attığını vur!
Google Glass’ı andıran Shot Glass avcılar için geliştirildiği iddia edilse de aslında birçok askeri birim tarafından tercih edilen bir ürün. Shot Glass sayesinde kişi, bulunduğu siper veya korumalı bölgeden kendini riske atmadan atış yapabiliyor. Ürün, rüzgarı da hesaplayarak merminin nereye gideceğini gösterebiliyor. Yani kendinizi bir nevi Terminator veya Robocop olarak hissetmeniz mümkün. Ürün sadece http://tracking-point.com/products/shotglass sitesinden 995 dolara satın alınabiliyor. Aynı firmanın bir diğer giyilebilir teknoloji ürünü ise ShotView. ShotView birçok silahla uyumlu bir ürün ve amacı bir başka kişi veya gruba silahın gözünden canlı yayın akışı yapmak. Ürün stratejik operasyonlarda askerlerin işine yarayan taktik üstünlük sağlıyor. Bu arada iki ürün de iOS ve Android uyumlu.
Yaralının durumu
Her kaza durumunda olduğu gibi bir askerin yaralanması durumunda ilk yardım oldukça kritik bir rol oynar. İşte askerler için ilk müdahaleyi daha doğru gerçekleştirmek adına geliştirilen alıcılar sağlık ekiplerine askerin durumu konusunda çok doğru bilgiler veriyor. Bu sayede ilk yardım ekibi de daha hayati müdahalede bulunabiliyor. Benzer bir sistem kısa bir süre önce teknolojik araştırmalarla öne çıkan spor markası Reebok’ta kendini gösterdi. Marka, Checklight isimli akıllı bir bere ile sporcunun ne durumda olduğunu doktor ve antrenöre iletiyor. Bu sistem özellikle dövüş sporları yapanlar için çok değerli ve hayati bir gelişme. Belki de yakın gelecekte olimpiyat gibi müsabakalarda Checklight giymek zorunlu olacaktır.
Köpekler ve askerler…
Georgia Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen FIDO isimli sistem köpekler ve sahipleri arasında çok kuvvetli ve teknolojik bir bağ kurulmasını sağlıyor. Dolayısıyla köpekler de giyilebilir teknolojiden nasibini alıyor. Köpekler düşman, bomba veya yaralı bulma gibi durumlarda üzerinde bulunan cihazın farklı bir bölgesini ısırarak sahibine rapor veriyor. Tabii bunun için ilk başta zahmetli olmayan bir eğitim verilmesi gerekli. Tabii ki köpeğe!
Pilotlar için 360 derece açı
Savaş uçakları her sene gelişmekle birlikte çok daha karmaşık sistemlere dönüşüyor. Bu açıdan bakıldığından pilot için her türlü yardımcı unsur büyük fark yaratıyor. Aviation Warrior isimli sistem uçaktaki en kritik verileri eş zamanlı olarak pilotun kaskına taşıyor. Pilot özellikle arkasında ve kör noktada kalan cisimler konusunda uyarılıyor. Sistem, pilot uçağı terk ettiğinde bile devrede kalarak pilotun hayatta kalması için kritik bilgiler veriyor. Benzer bir sistem karacılar için de geliştirilmiş durumda. ABD’nin ünlü askeri geliştirme merkezi DARPA’nın bir projesi olan Ultra-Vis askerler için zenginleştirilmiş gerçek hizmeti veriyor. Buna göre askerler en yakın askeri birlikleri, düşmanları, araç ve personelin mesafesini görüyor. Anlattıklarımız biraz bilgisayar oyunlarını ve özellikle Tom Clancy’s Ghost Recon serisini andırsa da gerçek.
Son olarak Google Glass’ın kamuoyunda beklenen ilgiyi görmediğini düşünenler olayın ticari boyutunu görmezden gelebilir. Çünkü başta ABD ordusu olmak üzere birçok ülke Google Glass’ı askeri amaçlı geliştirip adapte ediyor. Bir zamanlar Microsoft ve IBM’in de sırtını ABD ordusuna dayayarak yükseldiği düşünülürse Google Glass’ın beklenildiğinden çok daha fazla bir başarı ile Google hanesine yazılması olası.