Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelDroneların efendisi Ehang 184

    Droneların efendisi Ehang 184

    Her geçen gün çevremizde uçmakta olan drone sayısı artıyor. Yıllar önce askeri amaçlı taktiksel olarak kullanılan dronelar günümüzde oyuncak mağazalarına kadar girmiş durumda. Çocuklar için eğlence amaçlı modellerden profesyonel kullanıma kadar değişen ürünler piyasada mevcut. Hatta bazı konser ve maç yayınlarında drone kamerası kullanılarak izleyiciye hiç görmediği açılardan yayınlar yapılıyor. Dünya devi Amazon, İngiltere’de pilot bölgelerde drone kullanarak kısa sürede hızlı kargo kullanımını test ediyor. Yakında birçok ülkede site üzerinden verdiğiniz sipariş yarım saat gibi kısa bir sürede balkonunuza gelebilecek! Sonuç olarak droneları çok sevdik sevmeye de devam edeceğiz. Bu sevgi selinin ve drone evriminin son halkası ise Ehang 184.

    ehang-184-autonomous-passenger-drone-concept--2016-consumer-electronics-show_100541691_h

    Ehang 184’i farklı kılan nedir? Bugüne kadar dronelar hep yarış, eğlence veya kamera takılması gibi alanlarda kullanıldı. İşte Ehang 184 bu tabuyu yıkacak hem de son derece radikal bir şekilde. Ehang 184 ile artık bir drone’nun içine binebileceksiniz! Evet, Ehang 184, insan taşıyabilen ilk drone olarak tasarlandı. Bu yüzden de “Autonomous Aerial Vehicle” yani Kendi Kendine Hareket Eden Hava Aracı isimli yeni bir kavram ortaya çıktı. 8 pervane ile toplam 142 beygir gücünde çalışan 200 kilo ağırlığında Ehang 184, 120 kiloya kadar tek bir kişi taşıyabiliyor ve yaklaşık olarak yerden 3000 metre kadar havalanabiliyor. Ardından da belirlenen noktaya kendi otomatik olarak gidebiliyor. Yolculuk esnasında aracın hızı 100km’ye kadar çıkabiliyor ve 23 dakika boyunca uçabiliyor. Gideceğiniz yerleri kuş bakışı ölçüp süreyi ona göre hesap etmeniz gerekli. Dolayısıyla siz bir şoför veya pilot değil, yolcu olarak uçmaya devam edeceksiniz. Yolcu veya bakış açısına göre de kullanıcıların en büyük kaygılarından biri güvenlik. Her ne kadar kendinizin uçurmadığı bir araçta otomatik olarak gitmek huzurlu olsa da insanların çekincesi bitmiyor. Ancak Ehang CEO’u Huazhi Hu bu konuya ciddi anlamda takmış durumda. Aracın temel motor sisteminde sorun çıkması durumunda anında devreye girecek yedek motor güvenliği garanti altına alıyor. Bu arada aracın tüm sisteminin doğa dostu bileşenlerle üretildiği motorların da gücünü elektrikten aldığı belirtiliyor. Hu, birkaç sene önce iki pilot arkadaşını uçak kazasında kaybettikten sonra Ehang 184 üzerinde çalışmaya başlamış. Ona göre güvenli ve kısa mesafe uçuşlar için geleceğin aracı Ehang 184 olacak. Ehang 184’e bindiğinizde yapmanız gereken tek şey 12 inç dokunmatik ekranda gitmek istediğiniz yönü belirlemek. Ardından sistem hava trafik kontrolü ile iletişime geçip etrafınızdaki engelleri eş zamanlı bir biçimde ölçüp yaptığı değerlendirme sonunda sizi en güvenli yoldan varmak istediğiniz noktaya taşıyacak. İçeride gazete ve kitap okumak dışında yapabileceğiniz tek şey acil durumlarda drone’u durdurmak. Olası bir tehlike anında drone sizin komutunuza bağlı olarak havada asılı kalabilir veya iniş gerçekleştirebilir. Güvenliğin bir ileri boyutu daha var. O da Ehang’e uzaktan bağlanarak yetkili birinin uçuşu devralabilmesi. Yalnız bunun için merkezlerin oluşturulması ve uzmanların yetiştirilmesi gerekiyor. Tabii bu durum bir de hack konusunu gündeme getiriyor ki insan ister istemez iki kere düşünüyor.

    unveiled-ces-2016-drone-could-fly-you-01

    Yolcu taşıyan drone konsepti gelecekte ne kadar benimsenecek? Özellikle de şu an için 200 bin dolar civarında satılması Ehang’i gözde bir araç haline getiremiyor. Ancak Çin markası Ehang’in operasyon müdürü George Yan dronelarla insan taşımacılığının mutlaka bir gün yaygın şekilde kullanılacağını düşünüyor. “Bunun için havacılık kurumlarının, ülke politikalarının, havacılıkla ilgili hizmet veren herkesin üzerine düşen bir rol var. Tüm parçalar birleştiğinde göklerde süzülmeye hazır olacağız,” diyor Yan. Kendisi Ehang’den önce Microsoft Çin’in genel müdürlüğü görevini yürütmüş. “80’lerin başında küçük bir firma olarak her evde bir bilgisayar olacağını öngörmüştük. Şimdi de her çatı da bir yolcu drone’u hayal ediyoruz,” diyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN