Dijital fotoğraf makinesi üreticileri akıllı telefonların fotoğraf makinesine gerek bırakmadığı algısını kırmak için savaşıyorlar. Bunun sonucunda karşımıza az sayıda, ancak kaliteli özellikler taşıyan modeller çıkıyor. Daha çok ekipman ve yeni özellikler de cabası.
Bir zamanlar ekransız karşımıza çıkan DSLR’lerin artık profesyonel modellerinde dahi dokunmatik ekran bulunuyor. Birçok yeni fotoğraf makinesi modelinde WiFi desteği yer alırken, uzaktan kamera kontrolü ve fotoğraf aktarımını kolaylaştırmak için de Bluetooth’lu modellerin sayısı artıyor.
DSLR demişken, profesyonel ve yarı profesyonel makinelerdeki eğilimlere yakından bakmakta fayda var. Las Vegas’taki CES’te yeni modellerini tanıtan Nikon’un D5’i yeni amiral gemisi olma özelliğini taşıyor. Özellikle spor fotoğrafları çekenleri memnun edecek cihazın yanı sıra, uzun süre piyasada kalan Nikon D300’ün devamı niteliğindeki Nikon D500 de fuarda tanıtıldı.
Bunun dışında, CES daha çok orta düzeydeki fotoğraf makineleri ile aksiyon kameralarının hakimiyetindeydi. CES bittikten kısa süre sonra kompakt sistem kameralarında iki yeni model karşımıza çıktı. Fujifilm X-Pro 2 ve 60’ları hatırlatan ama en yeni teknolojilerle donanmış olan Olympus PEN F. Üst seviye modellerde beklenen atılım ise Şubat ayında gerçekleşti; Canon EOS-1D X Mark II, piyasaya iddialı bir giriş yaptı. Bunu Canon, Nikon ve Sony’nin modellerine ekonomik bir alternatif sunmak isteyen Pentax K-1 izledi. 36 MP’lik algılayıcısına karşın fiyatı benzerlerinden daha düşük, buna karşın dayanıklı bir model olarak göze çarpıyor.
Sadece çözünürlüğün arttığı günler, neyse ki bitti
Bütçesini zorlamak (ya da en azından diğer modellerde olacağı kadar çok zorlamak) istemeyenler için Nikon D500’ün yanında iki değiştirilebilir lensli model olan Sony Alpha 6300 ve Canon EOS 80D seçenekleri mevcut. Sony Alpha 6300, 400’den fazla ölçün noktasına sahip otomatik odaklaması ve saniyede 11 kareye kadar çekim hızıyla öne çıkıyor. Canon EOS 80D ise son derece hızlı bir otomatik odaklama ile neredeyse hiç beklemeden çekim yapabilirken, geniş optik vizörü ve akıllı zum çözümüyle rahat bir kullanım sunuyor.
Şimdi akıllı telefonlar düşünsün!
1 inçlik algılayıcılar daha kaliteli çekim yapıyor
Ekonomik modellerden kompakt modellere geçelim. Bu modeller hem düşük fiyatları hem de ufak olmalarıyla avantajlı, ancak birçoğumuz telefon ve tabletleri bu cihazlara yeğ tutuyoruz. Üreticiler de bunun farkında. Bir süredir birim alandaki algılayıcı boyutunu büyütme çalışmaları, sonunda meyvesini verdi. 1 inçlik algılayıcılar, bu cihazların artık akıllı telefonlardan daha kaliteli çekimler yapabileceğini garanti ediyor. Zira daha büyük algılayıcı, daha çok ışık demek. Işıksa, mâlumunuz fotoğraf demek. Yani daha aydınlık ve detayları belirgin fotoğraflar bu kompakt modellerle çekilebilecek. Sony bir süredir bunu RX100 serisi ile yapıyordu, şimdi ise serinin dördüncü çocuğu olan Sony Cyber-shot RX100 IV tanıtıldı. Canon, PowerShot G7 X Mark II ile, Panasonic Lumix TZ101 ve FZ1000 ile yenilikleri göz önüne sererken, Nikon da 1 inç ligine DL 25-85, Nikon 24-500 DL ve bu pazar için biraz alışılmadık olan bir model olan DL 18-50 ile katıldı. Bu son modelin özelliği, süper geniş açı zum lense sahip olması.
Ekonomik modeller bile seri çekimlerde iddialı
Geçen yıl çözünürlükte kayda değer gelişmeler olmuştu. Hem tam çerçeve hem de APS-C algılayıcılarda iki yeni rekor çözünürlüğe ulaşılmıştı. 2015 rekorunun sahibi Canon EOS 5DS ve Samsung NX1, bu rekorlarını hâlen ellerinde tutuyorlar. Bu yılın yeni modellerine bakınca, öncülünün çözünürlüğünü koruduğu ya da çok az geliştirdiği görülüyor. Canon PowerShot G7 X Mark II, 20 MP çözünürlüğe sahip. Nikon D500 ise “sadece” 20 Megapiksel çözünürlüğe erişiyor. Bunun sebebi şu: Üreticilerin bu yıl asıl odaklandığı nokta çözünürlükten ziyade, daha hızlı görüntü işleyiciler. Daha karmaşık görüntü sinyalleri işlenerek, gren gibi sinir bozucu kusurlar azaltılabiliyor. Bir diğer fark ise hızlanmış olmaları. Canon PowerShot SX540 HS gibi giriş seviyesi modeller dahi saniyede 6 kare hızına erişiyor.
4K hem ucuz hem yaygın
Bu da size yetmezse, 4K uyumlu modellerin fiyatları da düştü. Panasonic Lumix TZ101 dahi 30 fps hızında kesintisiz çekim yaparak 8 MP yani 4K video kayıt edebiliyor. Çoğu model 3840×2160 piksel çözünürlükte saniyede 30 kare hızında çekim yapıyor. Canon EOS-1D X Mark II gibi az sayıda model, bunu daha yüksek kare hızında yapabiliyor. Yüksek çözünürlükte hızlı çekimler ise Sony Alpha 6300 ve Nikon DL 24-85 ile mümkün. İki model de 1920×1080 pikselde 120 kare hızına kadar çıkabiliyorlar.