Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelMobil değil; Qualcomm Dünya Kongresi!

    Mobil değil; Qualcomm Dünya Kongresi!

    Qualcomm-snapdragon-820-speedBu yılki Mobil Dünya Kongresi’nin kazananı bir telefon ya da cihaz üreticisi değildi. Kongrenin yıldızı tartışmasız dünyanın en büyük mobil çipset üreticisi Qualcomm oldu. 2015 yılında ısınma problemleri ile gündeme gelen işlemcileri Snapdragon 810 ve 808 nedeniyle zor zamanlar geçiren Amerikalı çipset üreticisi 64-bit yarışından geri kalmamak adına ARM’ın referans çekirdek tasarımlarını kullanmayı tercih etmiş ve bunun bedelini ağır bedelini ödemişti. Apple ve Samsung gibi firmaların piyasadaki mevcut platform çözümlerinin gerisinde kalan Qualcomm, uzun süredir merakla beklenen Snapdragon 820 işlemcisiyle adeta fırtına gibi geri döndü. Zira bu yılki Mobil Dünya Kongresi’ne katılan neredeyse her telefon üreticisinin Snapdragon ile üretilmiş bir cihazı bulunuyordu.

    Samsung’un yeni cihazları Galaxy S7 ve S7 Edge, LG’nin ilk modüler akıllı telefonu G5 ve Sony’nin yeni akıllı telefonları Snapdragon 820’yi seçen cihazlardan sadece birkaçı. Popüler akıllı telefonlar dışında fenomen olmaya aday Xiaomi Mi 5 ve HP’nin Elite x3’ü de Snapdrogan 820 işlemci ile çalışıyor. Öte yandan fuara katılan teknoloji markalarının ilgisi sadece Snapdrogan’ı cihazlarında kullanmaktan ibaret değildi. Birçok marka Qualcomm’u iş ortağı olarak gururla lanse etti. Örneğin Xiaomi Qualcomm’u marka ortağı olarak tanıtırken, LG G5 sunumu sırasında Qualcomm CEO’sunu sahneye davet ederek markaya övgüler yağdırdı.

    Snapdragon 820’nin güç verdiği akıllılar

    •Samsung Galaxy S7 ve S7 Edge modelinde yer alacak Qualcomm Snapdragon 820 işlemcide tümleşik halde bulunan Snapdragon X12 LTE modem, önceki nesle kıyasla 4G+ LTE indirme hızını yüzde 33’e, LTE yükleme hızını ise yüzde 200’e kadar hızlandırıyor.

    •LG’nin MWC 2016’da lanse ettiği dünyanın ilk modüler akıllı telefonlarından birisi olan LG G5 için marka Qualcomm ile işbirliğine gitti ve amiral gemisi telefonun işlemcisi olarak Snapdragon 820’yi seçti.

    •Windows 10 yüklü olarak satışa sunulan ilk phablet olan HP’nin Elite x3 Qualcomm Snapdragon 820 işlemci sayesinde, küçük bir cihaz olmasına rağmen iş istasyonlarına benzer güç ve performans sağlıyor. Ayrıca Qualcomm Quick Charge 3.0 teknolojisi ve 820’nin enerji verimliliği için geliştirilmiş yapısı, Elite x3 ile prize ihtiyaç duyulmadan uzun süreli seyahatler yapılmasına imkan veriyor.

    •Sony Mobile, Xperia markasının yeni görünüme sahip ilk “X” serisi akıllı telefonlarından Xperia X, Qualcomm Snapdragon 650 ve Xperia X Performance ise ultra hızlı bağlantı için Qualcomm Snapdragon 820 işlemciyi kullanıyor.

    Tek yenilik Snapdragon 820 değil
    Qualcomm’un bu kadar sevilmesinin ve yeni nesil akıllı cihazlarda tercih edilmesinin en önemli nedeni şüphesiz Snapdragon 820’nin cihazlara kattığı hız ve performans. MWC 2016’da sahne alan Snapdragon 820’li cihazların ortak özellikleri hızlı kamera özellikleri, kusursuz performans deneyimleri ve yüksek çözünürlüğe sahip olmalarıydı. Snapdragon 820’nin cihazlara kattığı artıların detayına kısaca bakacak olursak; 4K’da 60 kare/saniye desteği getiren Snapdragon 820 renk derinliğini 8-bit’ten 10-bite yükseltiyor. Ayrıca Kryo çekirdek tasarımı, 2 kat daha yüksek performansı, 2 kat daha yüksek enerji verimliliği ile sağlıyor. Öte yandan Snapdragon 820 bellek bant genişliğinde de fark yaratıyor. Snapdragon 820’nin bellek bant genişliği, iPhone 6s ailesinde kullanılan A9 işlemcisinden daha fazla.

    Qualcomm’un son dönemdeki yenilikleri sadece Snapdragon 820 ile sınırlı değil. 5G teknolojisi konusunda, Ericsson ile işbirliğine giden şirketin yakın zamanda duyurduğu yenilikler arasında yeni Snapdragon Wear Platformu, SpiderCloud Wireless ile geliştirdikleri kurumlar ve mekanlar için Lisansız Spektrum içerisinde LTE destekli Küçük Hücre Sistemleri, mobil endüstrisinin gigabit seviyesinde hız sunan ilk LTE modem, Yeni Nesil Hızlı Şarj Teknolojisi Quick Charge 3.0 da var.

    Rakiplerin bu yıl iki kat fazla çalışması gerekecek
    Bu başarı Qualcomm’un birkaç yıl önceki egemenliğine henüz tam anlamıyla bir dönüş olmasa bile yine de mobil işlemci dünyasındaki pozisyonu için büyük bir adım oldu. Snapdragon 820’de 8 çekirdekten 4 çekirdeğe geri dönüş yapan Qualcomm, bu şekilde performans ve enerji verimliliği arasında bir denge sağlayarak rakiplerinden ayrışmayı başarıyor. Öte yandan Samsung Exynos, Huawei Kirin ve Apple’ın A serisi çipsetleri Qualcomm’un bu yıl piyasadaki dominantlığı için iyi birer dengeleyici olacak. Bunun yanında son dönemde Qualcomm’dan pazar payı çalmayı başaran MediaTek firmasının bu yıl 2 kat daha fazla çalışması gerekecek. Qualcomm’un en önemli mobil işlemcisinin tanıtımının dünyanın en önemli kongresine denk getirmesi şüphesiz bir rastlantı değil. Görünen o ki Qualcomm aylardır bu günü bekliyordu ve belki de beklenenin ötesinde yaptığı sükse ile katılımcılar bu yılki MWC’yi mobil değil Qualcomm Dünya Kongresi olarak hatırlayacaklar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN