vivo’nun orta segmente sunduğu yeni iddialı modellerinden vivo V40 Türkiye’de satışa sunuldu. MediaMarkt üzerinden avantajlı imkanlarla alabileceğiniz bu modele yakından bakacağız ve kamera performansından işlemcisine, tasarımından bataryasına kadar merak ettiğiniz noktalara değineceğiz.
Tasarım
Akıllı telefon endüstrisi son zamanlarda agresif bir şekilde kavisli tasarımlardan uzaklaşıyor, ancak V40 bu akıma karşı çıkıyor. Hem önden hem de arkadan çok kıvrımlı bir cihaz. Bu, vivo’nun V serisi için kullandığı stil ile tutarlı. Yine de V40, selefi V30’dan oldukça farklı görünüyor.
Her iki telefonun boyutu ve şekli çok benzer olsa da, tasarım öyle değil. Vivo’nun V serisi cihazları her zaman oldukça farklı kamera kurulumuna sahip oldu ve V40 da farklı değil. Kesinlikle şık görünüyor, ince ve hafif bir tasarımı var.
V40’ın birçok rengi mevcut. Türkiye’ye görebildiğim ise Stellar Silver (Titanyum Grisi) ve Nebula Purple (Lotus Moru).
Malzeme ve koruma konusundan bahsetmişken, V40 çok iyi tasarlanmış bir cihaz. Birçok kişi çerçevenin plastikten yapıldığına işaret etse de, yine de plastiği sağlam bir malzeme olarak savunacağım. Hafif ve metal gibi çizilmez veya çökmez. V40’ın çerçevesi sağlam ve yapısal olarak sağlam bir his veriyor.
V40’ın arka kısmı camdan üretilmiş. Bildiğimiz kadarıyla bu malzeme Schott’un sertleştirilmiş camı, ancak tam olarak ne tür olduğu belli değil. Ön kısım Schott Xensation Alpha sertleştirilmiş cam ile kaplanmış. Schott’un ürünlerine aşina değilseniz, bir dereceye kadar Corning’in Gorilla Glass serisiyle karşılaştırılabilirler, ancak genellikle biraz daha az kaliteli, daha az optik netlik ve çizilme direnci sunar.
Schott hala bu alandaki büyük oyunculardan biri ve ürünleri oldukça saygın. En önemlisi, vivo V40’ın, selefi V30’a kıyasla Schott camının geliştirilmiş bir versiyonunu kullandığı belirtiliyor. Yani kesin bir bilgi yok bu konuda. V40’ta potansiyel olarak daha da önemli bir yapısal yükseltme var: IP68/IP69 giriş koruması.
Bu kesinlikle V30’un IP54 derecesine göre bir yükseltme olarak düşünülebilir. vivo V40 oldukça standart bir kontrol düzenine sahip. Ses düğmesi ve güç düğmesi çerçevenin sağ tarafında yer alıyor. duyarlı. Bununla birlikte, telefonun her iki tarafındaki agresif kavis nedeniyle, düğmeler çok ince, neredeyse aşırı derecede ince.
Çerçevenin sol tarafı boş. Aynı durum birkaç ikincil mikrofon deliği dışında çoğunlukla üst çerçeve için de geçerli. Alt taraf ise nano-SIM tepsisi, Type-C portu, ana mikrofon ve hoparlör ile dolu. V40’ın V30’a göre bir başka yükseltmesi de hayranların merakla beklediği stereo hoparlör kurulumunun eklenmesi.
Ekran
vivo V40 harika bir ekrana sahip. Standart 20:9 en boy oranı ve 1260 x 2800 piksel çözünürlüğü ile 6,78 inç büyüklüğünde. Bu da yaklaşık 453 ppi’ye denk geliyor ki bu inanılmaz derecede keskin bir değer. Ekran çerçeveleri oldukça ince ve V40 yaklaşık %90,1 ekran-gövde oranına sahip. Daha önce de söylediğim gibi, ekran agresif bir şekilde kavisli bir yapıda.
Yüzeyde, V40’taki panel V30’dakine çok benziyor. Ancak, açıkça yükseltilmiş ve çok daha parlak, reklamı yapılan en yüksek parlaklık 4.500 nit.
Ekran 120Hz’e kadar yenileme hızını destekliyor ve 120Hz, 60Hz ve Smart Switch olmak üzere üç yenileme modu vardır. Ekran statik içerik gösterdiğinde 120Hz ve Smart Switch 60Hz’e düşüyor, ancak Smart Switch daha sınırlı ve genellikle sistem kullanıcı arayüzünü ve uygulamaları 90Hz veya hatta 60Hz ile sınırlıyor.
vivo V40, Netflix gibi uygulamaların Full-HD ve daha yüksek akışlar sunmasına olanak tanıyan mümkün olan en yüksek Widevine L1 DRM sertifikasıyla birlikte geliyor. Telefon HDR10, HDR10+ ve HLG’yi destekliyor, ancak Dolby Vision yok.
Batarya
vivo V40, V30’un 5.000 mAh’lik paketinden biraz daha büyük olan 5.500 mAh’lik bir pile sahip. vivo V40 80W kablolu şarj desteğiyle geliyor. Yani hem bataryası uzun ömürlü hem de hızlı şarj olduğundan priz başında bizi saatlerce bekletmiyor.
Şarj hızı noktasında örnek vereyim: 15 dakika şarj ettiğinizde %0’dan %36’ya batarya doluyor, 15 dakika şarj ederseniz bu kez %66’lık seviyeyi görüyorsujnuz ve tam şarj 46 dakika sürüyor. Vivo V30’dan biraz daha yavaş olsa bile bu harika bir sonuç. Sonuçta, V40’ın pili %10 daha büyük.
Bağlantı
vivo V40 çift SIM kartlı bir cihaz. İki nano-SIM yuvası ve eSIM desteği ile birlikte geliyor. Her iki SIM kart da SA/NSA Sub-6 5G bağlantısını destekliyor. V40, konum için GPS, GALILEO, GLONASS, QZSS, BDS ve NavIC’e sahip. Yerel bağlantı çift bant Wi-Fi 6/ax ve LE destekli Bluetooth 5.4 ile sağlanıyor. NFC de var, ancak o da pazara bağlı. FM radyo alıcısı ve 3,5 mm ses girişi yok.
USB 2.0 destekli USB-C yuvası ile geliyor ve maksimum 480 Mbps aktarım hızına ulaşabiliyor.
V40 oldukça sağlam bir sensör yelpazesine sahip. Ancak hayal kırıklığı yaratan bir şekilde, donanımsal bir yakınlık sensörü yok gibi görünüyor, bunun yerine aramalar sırasında ekranı kapatırken idare eder diyebileceğimiz sanal bir sensör mevcut. Bir lsm6dsox ivmeölçer, bir vivo markalı jiroskop, bir stk36c31 ışık sensörü ve bir vivo markalı manyetometre ve pusula var. Üzerinde barometre yok.
vivo V40 Qualcomm’un Snapdragon 7 Gen 3 mobil platformunu kullanıyor. 8 çekirdekli bu işlemci GPU, Yapay Zeka sinir ağı birimi ve Görüntü Sinyali İşlemcisi gibi önemli bileşenleri aynı performans standartlarında çalıştırabilen bir platform. Güçlü bir işlemci ve hemen her oyun ve uygulamayı sorunsuz ve akıcı bir şekilde çalıştırabiliyor.
Kamera
vivo V40, selefi V30 ile benzer bir kamera kurulumuna sahip. Ancak kameralar tamamen aynı değil. Özellikle ana kamera biraz değiştirilmiş. V40 ilk bakışta V30’a benzer bir ana kameraya sahip. Gerçekte, V30’un OmniVision OV50E sensörü, daha yaygın olarak ISOCELL GNJ olarak bilinen bir Samsung ISOCELL S5KGNJ ile değiştirilmiş.
Benzer şekilde 1/1,56″ boyutunda ve 1,0µm tekil piksellere sahip. Faz algılamalı otomatik odaklama özelliği ve lens OIS özelliği ile geliyor. Ana kamera ZEISS optiklerini kullanıyor. Ultra geniş kamera doğrudan V30’dan ödünç alınmış. Samsung ISOCELL S5KJN1 (1/2.76″, 0.64µm) ve önünde otomatik odaklama özelliğine sahip f/2.0 lens bulunuyor.
Son olarak, doğrudan V30’dan alınan 50MP selfie kamerası da var. Vivo’nun V serisi uzun süredir selfie kamera tarafında iddialı geliyor ve V40 da bunu sürdürüyor. V40, 50MP otomatik odaklamalı selfie kamerası sunan piyasadaki birkaç telefondan biri. Ayrıca f/2.0 lensli Samsung ISOCELL S5KJN1 (1/2.76″, 0.64µm) tabanlı.
ZEISS, optiklerin yanı sıra fotoğraf renk işleme konusunda da vivo’ya yardım etti. Doğrudan kamera kullanıcı arayüzünden canlı, dokulu ve ZEISS doğal işleme arasında seçim yapabilirsiniz. Bunun dışında, V40’ın kamera kullanıcı arayüzü hakkında özel bir şey yok. İyi düzenlenmiş ve ek özelliklerle dolu.
Sonuç
Vivo’nun V serisi her zaman ilgi çekici modellerden oluşuyor. Yıllar içinde odak noktası değişse de, V modelleri genellikle her zaman kameraya ve özellikle de selfie kamera deneyimine odaklandı. V40 da farklı değil. Kamera kurulumu, özellikle büyük 50MP otomatik odaklamalı selfie olmak üzere bu cihazın en önemli özelliklerinden biri. V40 ayrıca, ağırlıklı olarak düz ekranlı mevcut akıllı telefon alanında öne çıkan muhteşem, parlak, kıvrımlı bir AMOLED panele sahip. Telefon ayrıca Snapdragon 7 Gen 3 yonga seti ve mükemmel soğutma kurulumu sayesinde sağlam ve çok istikrarlı bir orta sınıf performansı sunuyor.
vivo V40’a MediaMarkt ayrıcalığıyla avantajlı fiyatlarla hemen sahip olmak için tıklayın.