Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    MobilandroidAndroid Automotive ile Sürüş Deneyimi Kişisel Hale Geliyor

    Android Automotive ile Sürüş Deneyimi Kişisel Hale Geliyor

    Otomobil teknolojileri son yıllarda birçok inovasyona şahitlik ediyor. Özellikle araç içinde sürücüleri ve yolcuları bekleyen birçok yenilik görüyoruz. Hedef her zaman için daha keyifli, konforlu ve kişiye özel bir yolculuk deneyimi. İşte Google da Android Automotive ile bu trendi yakalayarak en yaygın platform haline gelmek istiyor. Geçtiğimiz günlerde Android Automotive 15’i tanıtan Google’ın yeni özelliklerini inceleyelim.

    Android Automotive
    Android Automotive ile üreticiler gösterge panelini araca özel hale tasarlayacak

    Android Automotive ve Auto Farkı

    İlk olarak bir kavram karmaşasının önüne geçelim. 2017 yılında hayatımıza giren Android Automotive aslında araçların sahip olduğu bir işletim sistemi. Android Auto ise bildiğiniz üzere telefonumuzun araç modu. Elbette Google’ı bu karmaşık isim seçimlerinden dolayı tebrik etmek gerek. Neyse, sonuçta Android yüklü otomobillerden bahsettiğimizde aslında Android Automotive OS ya da kısaca AAOS diyoruz. AAOS temel olarak Android Auto’ya göre araca daha fazla erişim sağlayarak kontrolü artıyor. Örneğin klimaları ya da analog radyoyu bile bu şekilde yönetmek mümkün. Android Auto ise tahmin edeceğiniz üzere daha sınırlı uygulamalara bağlı. Tabii ki AAOS sadece Android cihazlarla sınırlı değil. Apple kullanıcıları da tüm özelliklerden sınırsız yararlanıyor.

    Android 15 ile Yeni Özellikler

    AAOS’u ilk benimseyen üreticiler arasında Volvo ve Audi geliyor. Diğer markalar da desteğini genişletmeye devam ediyor. Duyurulan özellikler arasında Google’ın Bluetooth bağlantısını sıfırdan inşa ettiğini görüyoruz. Normalde kulaklığınız aracınıza bağlanırken artık tam tersi de mümkün olacak. Yani kendi işletim sistemi olan aracınız kulaklığınız ile iletişime geçecek. Peki bu ne işe yarayacak? Trafikte olduğunuzu düşünelim. Yolcular ve sürücü farklı içeriklere erişim sağlayacak. Siz haberleri dinlerken arkada çocuklar müzik dinleyebilecek.

    Android Automotive
    Artık yolcular ve sürücü ayrı kaynaklara bağlanma şansına sahip

    Ambiyans Modu Geliyor

    Araç harekete geçtikten bir süre sonra sürücünün dikkatini kaybetmemesi için doğal olarak ekran kararıyor. Bu noktada sönük bir panel yerine Google’ın Ambiyans Modu devreye girecek. Saat ve benzin ya da şarj gibi temel değerleri minimal şekilde gösterecek bu modu üreticilerin geliştirmesi de mümkün. Böylece üreticiler modele göre daha uyumlu ve gözü yormayan bir tema tasarlayacak. Bu modun ne kadar kişiselleştirilebilir olduğunu ise söylemek için henüz erken. Ancak eminim ki zamanla Google, ambiyans modunda kullanıcıların ekleme çıkarma yapmasını sağlar.

    Yeniliklerin arasında ise Google aslında en çok güvenliğin altını çiziyor. Araçları siber saldırılara karşı korumak için yazılımcılar büyük çaba sarf ediyor. Google, iyileştirmeler sayesinde artık daha güvenli ve yazılımcı dostu bir işletim sistemi yaptıklarını iddia ediyor.

    Android Automotive Artık Motosikletlerde

    Evet, hep otomobillerden bahsettik. Ancak Avusturya kökenli KTM firması AAOS’u motosikletlerine ekleyeceğini duyurdu. Bunun için de KTM uyumlu motorlarda 32GB depolama ve 3GB RAM olacağını söylüyor. İlk etapta güncellemeler servislerde yapılacak. Fakat bir süre sonra kullanıcılar bu işi isterlerse kendileri üstlenecek.

    Artık araçlardan bir PC gibi bahsetmek size de ilginç geliyor mu? Araçların yeni çağı böyle…Google, çok büyük devrimlere imza atmasa da bence AAOS’u daha iyi tanıtarak bu süreci yönetecek. Çünkü birçok kişi başta bahsettiğim farklardan haberdar değil.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN