Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımBluetooth 6.0 Hangi Yeni Özellikleri ile Geliyor?

    Bluetooth 6.0 Hangi Yeni Özellikleri ile Geliyor?

    Kablosuz veri aktarımı konusunda devrim yaratan Bluetooth hayatımıza 1999 yılında girdi. Daha ziyade bu tarihte konsept ve teknoloji olarak görücüye çıktı. Yeni teknolojiyi kullanan ürünlerin piyasaya çıkması ise 2001’i buldu. Öyle veya böyle 20 küsur yıldır hayatımızda olan Bluetooth, farklı sürümler ile günceli yakaladı. Görünen o ki en son 6.0 sürümü duyurulan bu bağlantı teknolojisini daha uzun yıllar kullanacağız.

    bluetooth
    Bluetooth 6.0 ile ses kalitesinde bariz bir artış söz konusu olacak

    Bluetooth 6.0 İle Cihazlarımızın Yerini Nokta Atışı Tespit Edin

    Her şeyden önce ilginç bir kurumdan haberdar olmanızı istiyorum. Bluetooth Special Interest Group (SIG), tüm bluetooth teknolojilerini geliştiren bir kuruluş. 1998 yılında Ericsson ve IBM tarafından temelleri atılan kuruluş, bluetooth standartlarını belirliyor. Başka bir ifadeyle bluetooth logosunu kullanmak isteyen tüm üreticilerin yolu SIG’den geçiyor. En son 2016 yılında 5.0 standardını duyuran SIG şimdi 6.0 için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Tabii ki geçen zaman içerisinde bluetooth 5.3 ve 5.4 gibi güncellemelere tanık olduk. Ancak bana sorarsanız bunlar yeterince ses getirmeyen ara çözümler olarak arada kaynadı.

    İşte şimdi SIG, kullanıcılar en çok merak uyandıran özelliği tanıtarak beklentileri yükseltiyor. Artık yeni teknoloji ile kayıp cihazlarımızı çok daha kolay şekilde bulmamız mümkün olacak. Menzili ve hassasiyeti artan bluetooth artık cihazımıza ulaşmak için nokta atışı yönlendirme yapacak. Bu da Google Cihazımı Bul ve Apple AirTag’ler için devrim anlamına geliyor. Öyle ki İlk verilere göre sadece birkaç santim yanılma payı ile çalışacak.

    Ses Kalitesinde Artış

    Bluetooth kulaklıklar ses kalitesi konusunda önemli yol kat etti. Yine de kaliteli bir kablolu kulaklığın yeri ayrı. Özellikle yüksek çözünürlüklü müzik dinleyicileri için kablosuz çözümler tam tatmin edici değil. Ancak 6.0 standardı ile işin rengi değişiyor. Çünkü “Eşzamanlı Uyarlama Katmanı” (ISOAL) denen bir teknoloji daha düzgün ses iletimi sağlayacak. Diğer taraftan bu teknolojiye ek olarak LE Audio özelliği gelişiyor. Bu sayede bluetooth’un önemli sorunlarından gecikmenin önüne geçilecek. Dolayısıyla film izlerken dudak kaymaları artık tarih olacak. Gecikmenin azalması elbette profesyonel seviyedeki oyunculara da yansıyacak. Çünkü kablosuz gamepadler, kumandalar çok daha hızlı tepki verecek. Belki de kablolu modellerle yarışacak.

    Güvenlik Öne Çıkıyor

    Siber güvenlik, malumunuz son dönemin en korku veren konusu. Gerek çağrı cihazlarına gerekse kritik altyapılara düzenlenen saldırılar teknolojik silahları öne çıkarıyor. Bu bilinç ışığında yeni sürümde Kanal Sondajı (Channel Sounding) devreye giriyor. Mesafeyi ölçerek kayıplarının önüne geçen bu özellik aynı zamanda yerleşik üst seviye güvenliği beraberinde getiriyor. Yani rastgele bit oluşturucu (DRBG) sayesinde cihazlar kapsamlı bir şifrelemeye sahip olacak. Bu da hackerların kablosuz bağlantı üzerinden saldırı yapmasının önünü kesecek.

    Son kontrollerin yapıldığı Bluetooth 6.0 için beklentiler büyük. Ancak çıkış tarihi yakın gözüküyor. Uzmanlar ve analistler tam özellikleriyle resmi tanıtımın 2025’te olacağını öngörüyor. Tahminen 2026 yılında yeni teknolojili ürünler raflarda olacaktır.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN