Teknoloji devi Apple beklendiği gibi kablosuz kulaklık serisini yeniledi ve 9 Eylül lansmanı öncesindeki iddiaları boşa çıkarmadı. AirPods 4 beklentiler doğrultusunda ANC yani aktif gürültü engelleme özelliğiyle birlikte geldi ve böylece ilk kez AirPods Pro modelleri dışında da ANC özelliği AirPods serisine kazandırılmış oldu. Ancak Apple burada AirPods 4’leri ikiye ayırarak ANC özelliği olan ve olmayan modelleri birlikte piyasaya sürdü. ANC özelliği için daha yüksek bir fiyatı göze almak istemeyenler bu özelliğin bulunmadığı AirPods 4’ü alma şansına sahip.
Peki yeni AirPods hangi özellikleriyle öne çıkıyor?
AirPods 4 AirPods Pro 2 gibi silikon kulak uçlarına sahip değil. Birçok insan hala kulak uçlarının kulaklarına sıkışmasından hoşlanmıyor ve açık kulaklıkları daha rahat buluyor ve AirPods 4 bu tip kullanıcılar için üretildi. AirPods 4 önceki modele göre biraz daha küçük bir tasarıma ve daha iyi bir sese sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda genel performansı artıran ve yeni özelliklere güç veren Apple’ın H2 çipiyle donatıldı.
Tasarım ve Konfor
AirPods 4, tasarım açısından AirPods 2 ve 3’ün karışımı gibi. AirPods 3’ten biraz daha küçük ama AirPods 2’den de biraz daha büyük. Bununla birlikte, kulaklıkların her biri 4,3 gram ağırlığında ve bu haliyle AirPods 3 ile aynı.
Apple, yeni tasarımın daha geniş bir kulak yelpazesi için daha iyi bir uyum sağlamasını umuyor. Kulaklarıma AirPods 3’ten biraz daha iyi oturdu, ancak gerçekten tam bir uyum sağlamak için bazen kulaklıkların açısını ayarlamam gerekti. Pek çok insan gibi benim de kulaklarımdan biri diğerinden biraz farklı ve kulaklıklar sağ kulağıma sol kulağıma kıyasla biraz daha iyi oturdu. AirPods 2 veya AirPods 3’te çok uyumu yakaladığımı söyleyemem ama AirPods 4 önceki modellerin hepsinden daha iyi çıktı.
Elbette herkesin kulağı farklıdır, bu nedenle aralarında küçük kulaklı olanların da bulunduğu bazı meslektaşlarıma AirPods 3’ün tasarımına kıyasla yeni tasarım hakkında ne düşündüklerini sordum (tepkilerinden bazılarını yardımcı inceleme videomda görebilirsiniz). Hepsi AirPods 4’ün tasarımını tercih etti ve çoğu güvenli bir uyum sağladı. Temel olarak, tasarım bir gelişme gibi görünüyor, ancak tüm kulaklıklarda olduğu gibi, herkesin kulağına eşit derecede iyi uyacaklarını garanti edemem.
Ses Kalitesi
Açık olmak gerekirse, her iki yeni AirPods 4 de (ANC ve ANC olmayan modeller) aynı tasarıma, aynı ses kalitesine ve aynı sesli arama performansına sahip. Ayrıca her ikisinde de Apple’ın Bluetooth 5.3 özellikli H2 çipi bulunuyor. Bu, AirPods Pro 2’de bulunan çipin aynısı.
Apple her iki kulaklığı da yeni bir akustik mimari ve amfi ile yükseltti. Ayrıca, ses kalitesini artırması beklenen sürücülerin kulağınıza doğrultulma açısını da biraz değiştirdi. Yeni sürücüler ve yükseltilmiş H2 çipinin Apple’ın Adaptive EQ (kulaklıkların kulağınızdaki konumu çok az değiştiğinde ses kalitesini anında optimize eden bir özellik) için işlem gücü kombinasyonu, AirPods 4’e AirPods 3’ten daha iyi ses veriyor.
Genel olarak, ses biraz daha temiz ve biraz daha fazla bas alıyorsunuz, bu nedenle dinlediğiniz her şeye biraz daha fazla derinlik ve dolgunluk var. Hala AirPods Pro 2’nin bir kademe altında olsalar da yakın bir seviyedeler.
Hâlâ AirPods Pro 2’deki kadar bas alamayacaksınız ama aradaki fark büyük değil. En azından sessiz bir odada dinlerken AirPods Pro 2’ye kıyasla ses kalitesinden çok fazla ödün verdiğimi hissetmedim.
AirPods 4 ve AirPods 4 ANC: Aralarındaki Farklar
Elbette, gürültülü bir ortamdaysanız, bu kulaklıklar yine de sesin kulaklarınıza girmesine izin veriyor ve bu da ses kalitesini etkileyen bir faktör. Ancak gürültü engelleme özelliği eklendiğinde bu tablo değişiyor. İşte bu yüzden iki model arasındaki bu temel farkı ve giriş seviyesi AirPods 4 ile AirPods 4 ANC arasında ne elde edeceğimize yakından bakalım.
AirPods 4’ün ANC versiyonu normal modelden biraz daha pahalı, ancak paranızın karşılığında gürültü engellemeden daha fazlasını da elde ediyorsunuz. Örneğin, şarj kutuları aynı boyutta ve neredeyse aynı görünse de, bir üst model olan ANC modelinin kutusu bir BLE (Bluetooth Low Energy) çipi ile donatılmış ve AirPods Pro 2’nin kutusu gibi içine entegre edilmiş bir hoparlöre sahip.
Giriş seviyesi modelin kılıfında bu özelliklerin hiçbiri bulunmuyor (giriş seviyesi AirPods 4, FindMy’nin daha az gelişmiş bir versiyonunu kullanıyor ve bu versiyon şarj kasasını değil kulaklıkların kendisini takip edebiliyor ve kulaklıklar aracılığıyla bir ses çalabiliyor).
Ayrıca, giriş seviyesi modelin kılıfı kablosuz şarj özelliğine sahip değilken, ANC modelinin kılıfı kablosuz şarj özelliğine sahip. Her iki modelde de, kılıflarında U1 çipi bulunan AirPods Pro 2’nin daha gelişmiş Precision Finding özelliğinin bulunmadığını unutmayın.
AirPods 4’ün şarj kutusu AirPods 3’ün şarj kutusundan biraz daha küçük ancak bir fark daha var: AirPods 4’ün şarj kutusunda Bluetooth’u etkinleştirmek ve Apple dışındaki cihazlarla eşleştirmek için artık fiziksel bir düğme bulunmuyor. Bunun yerine, eşleştirmeyi başlatmak için LED’in yanındaki kılıfın ön tarafına iki kez dokunmanız ve sıfırlamayı başlatmak için üç kez dokunmanız gerekiyor. Hem kulaklıkların kendisi hem de şarj kasası IP54 derecesine sahip, yani su sıçramasına, toza ve tere karşı dayanıklı.
ANC (Aktif Gürültü Engelleme) Özelliği İşini İyi Yapıyor
Gürültü engelleme özelliği gerçekten de başarılı. Gürültülü ortamlarda müziğinizi daha iyi duymanızı sağlıyor ve ortamdaki sesi belirli bir dereceye kadar boğduğunu hissediyorsunuz.
AirPods 4’ün gürültü engelleme özelliği düşük frekansları bastırma konusunda daha becerikli ve uçakta taktığımda motor gürültüsü seviyesini yaklaşık yüzde 40 oranında azaltmayı başardı. Ayrıca İstiklal Caddesi’nde ve kalabalığın olduğu sokaklarda taktığımda da bir miktar etkili oldu.
Gürültü engelleme özelliğinin, kulak uçlarıyla bir miktar pasif gürültü yalıtımı da sağlayan AirPods Pro ile elde ettiğinizin yarısından biraz daha az iyi olduğunu söyleyebilirim. Ancak yine de gürültü engelleme özelliğinin bu kadar iyi çalışması büyük bir teknolojik başarı gibi görünüyor.
Apple ayrıca iOS 18’in bir parçası olan ve arama kalitesine yardımcı olan yeni Ses Yalıtımı özelliğini de AirPods 4’e dahil etmiş. Her iki kulaklıkta da bu özellik var ve Airpods Pro 2’de de bulunuyor. Temel olarak arka plan gürültüsünü azaltırken arayanların sesinizi daha iyi duymasına yardımcı oluyor.
Bazı test aramaları yaptım ve arayanlar neredeyse hiç arka plan gürültüsü olmadan sesimi iyi duyabildiklerini söylediler ki bu etkileyici. AirPods bugüne kadar sesli arama deneyimi noktasında hep iyi oldu ve AirPods 4 de hayal kırıklığına uğratmıyor.
Batarya Ömrü
Apple’ın pil ömrünü iyileştirememiş olması ve AirPods 3’ün pil ömründen biraz daha kötü olması biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Gürültü engelleme özelliği kapalıyken 5 saate kadar, açıkken ise 4 saate kadar pil ömrü elde edebilirsiniz. Şarj kasası, ANC kapalıyken 25 saat ve açıkken 16 saat ek süre sağlıyor.
Sonuç
Standart AirPods 4, AirPods 3’ün biraz daha küçük hali; ancak daha iyi ses kalitesine ve ileriye dönük daha güçlü H2 çipinin avantajlarına sahip. Aktif Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4 ise AirPods Pro 2’nin açık kulaklık tasarımına sahip versiyonu. Ancak, Apple’ın yeni işitme cihazı özelliği AirPods 4’e değil, yalnızca AirPods Pro 2 ile çalışıyor, bu nedenle ilginizi çeken bir şeyse satın almadan önce bunu göz önünde bulundurun.
AirPods 4’ü satın almak için tıklayın.
AirPods 4 ANC modelini satın almak için tıklayın.