Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürYapay Zeka Hakkında 5 İlginç Bilgi

    Yapay Zeka Hakkında 5 İlginç Bilgi

    Yapay zeka hakkında birbirinden ilginç bilgileri derledik…

    1- ‘Yapay İlişki’ tehdidi büyüyor!

    ‘Her’ filmini izleyenler yapay zeka (AI) ile aşk yaşamanın oldukça zor bir deneyim olabileceğini anlamıştır. Yine de, hayatımızın her alanına işleyen AI, birçokları için yalnızlığa da en iyi çare olarak beliriyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) sosyolog ve psikolog Sherry Turkle’a göre AI insanlığın giderek hassaslaşan hisleri için çok hasar verici olabilir.

    AI ile aşka gelmenin giderek trend halini alması ile yeni bir terim de hayatlarımıza giriyor: Artificial Intimiacy, yani Yapay İlişki (yakınlık da diyebiliriz). Ancak Turkle’a göre bu yakınlık son derece zararlı olabilir.

    Robotlar merhamet ve arkadaşlık için programlandıkça ‘seni önemsiyorum’ ve ‘seni seviyorum’ gibi yakınlaşmaları başarıyla göstermeyi de öğreniyor. Turkle, “Hassasiyetin dışına çıkan bir ilişki oluşturmaya çalıştığımız zaman, empatinin aslında hassasiyetin kendisinden oluştuğunu unutuyoruz” ifadesini kullanıyor.

    Sonuç olarak, ilk kez 1980’lerde makine ile insan arasındaki romantizmi anlatmak için kullanılan ‘artificial intimacy’ gerçeğe dönüşüyor. Ancak Turkle’a göre ‘bir göstermelik empati’ şeklinde kendini gösteriyor. Çünkü, makine aslına bakarsanız sizinle empati kurmuyor ve sizi önemsemiyor.

    2- Çalışanların yüzde 77’si yapay zekanın geleceği hakkında iyimser

    Yeni Salesforce araştırmasına göre günümüzün çalışanları işlerinin neredeyse yarısının yapılması konusunda yapay zekaya zaten güveniyor. Çalışanlar yapay zeka ve insanların birlikte çalışması durumunda kendilerini en rahat hissederken, kod yazmak, veri içgörülerini ortaya çıkarmak ve yazılı iletişim taslakları hazırlamak gibi görevlerin yapılması konusunda zaman kazandıran otonom yapay zekaya güvenmeye başlıyorlar.

    Çalışanlar henüz her şeyi yapay zekaya devretmiyor. Araştırma, günümüz çalışanlarının oryantasyon, eğitim ve verileri güvende tutma gibi görevlerin insanlar tarafından denetlenmesini tercih ettiğini gösteriyor. Ancak bu muhtemelen uzun sürmeyecek. Veriler ayrıca bilgi ve eğitime yatırım yapmanın otonom yapay zeka geleceğine güven oluşturduğunu da gösteriyor.

    Neden Önemli:

    Teknoloji ilerledikçe, insanlar yapay zekanın tamamen kendi başına çalışabileceği bir geleceğe dair bir bakış açısı elde ediyor . Dünya çapında yaklaşık 6.000 kişiyi kapsayan Salesforce araştırması, çalışanların yapay zeka destekli bir gelecek konusunda heyecanlı olduğunu ortaya koydu. Çalışanlar ayrıca yapay zeka araçlarıyla güven, bilgi ve deneyim oluştururken insan dokunuşunun önemini vurguladılar.

    3- Yapay zeka yalan söylemede %99,16 başarılı!

    2001: A Space Odyssey filminde tasvir edildiği gibi bir hayatta kalma içgüdüsü mü, yoksa sadece mantık kapsamında bir gelişim süreci mi? Bilim insanı olmayan birisi için anlaması zor olsa da, bilim insanlarının en son araştırmaları, yapay zeka (AI) modellerinin belli sebepler altında yalan söyleme ve kandırma eğiliminde oldukça yetenekli olduğunu fark etti.

    PNAS ve Patterns dergilerinde geçtiğimiz ay içinde yayınlanan iki makale, geniş dil modellerinin (LLM) insanlara yalan söyleme ve kandırma yetenekleri hakkında sarsıcı bulgular ortaya çıkardı.

    PNAS dergisindeki araştırmada, AI etiği uzmanı Thilo Hagendorff, bilgili geniş dil modellerinin ‘Makyavelizm’ sergilemek için teşvik edilebileceğini veya hizasız aldatıcı davranış tetikleyebilecek niyetli ve ahlak dışı manipülasyon sergileyebileceğini belirtti.

    Stuttgart Üniversitesi’nde birçoğu OpenAI tarafından geliştirilen GPT ailesinin versiyonlarını temsil eden 10 farklı geniş dil modelinin değişen uyumsuz özellikleri üzerinde araştırmalar yapan Hagendorff’a göre, GPT-4 aldatıcı davranışlara çok iyi bir örnek: Yapılan basit deney senaryolarında, GPT-4 %99.16 oranında bu davranışları sergiledi.

    Siyasal strateji masa üstü oyunu ‘Diplomacy’de insan-seviyesinde bir şampiyon kabul edilen Meta’nın Cicero modeli, Patterns dergisindeki araştırmanın konusuydu. Bir fizikçi, bir filozof ve iki AI güvenliği uzmanı tarafından oluşan ayrı araştırma grubu, geniş dil modelinin yalan konusunda insan rakiplerini geride bıraktığını belirtti.

    Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacısı Peter Park tarafından başı çekilen araştırmada, Cicero sadece kandırmak konusunda yetenekli değil, aynı zamanda yapay zekanın kazaen yanlış cevapları güvenle ileri sürdüğü ‘halüsinasyona eğiliminden’ farklı olarak alıştıkça daha fazla yalan söylüyor, manipülasyona daha yakın ilişkiler sergiliyor.

    ‘Sadece oyunu oynaması için eğittik’

    Hagendorff’un en son araştırmasında LLM aldatması ve yalanları yapay zekanın insan kavrayışında insan benzeri bir niyete sahip olamaması ile kafa karışıklığı oluştursa da, Diplomacy oyununun sınırları içerisinde Cicero programcılarının modele özgü oyundaki müttefiklerini ‘asla bilinçli bir şekilde sırttan bıçaklamayacağına’ dair sözünü tutmuyor.


    4- ChatGPT’ye göre yapay zeka nedeniyle 4,8 milyon ABD’li işsiz kalacak

    “Yapay zekanın (AI) sınır tanımayan yükselişi insanlık için ne gibi olumlu veya olumsuz sonuçlar doğuracak” sorusu, ChatGPT’nin ortalığı kasıp kavurduğu günlerde fazlasıyla trend. Goldman Sachs tarafından kısa süre önce yayınlanan raporun ardından, ABD merkezli bir danışmanlık şirketi bu soruyu ChatGPT’ye yöneltti.

    Goldman Sachs’in kısa süre önce yayımlanan raporunda, yapay zekanın küresel istihdamı %18 daraltabileceği ifade edildi. Raporun hangi sektörlerin en çok tehdit altında olduğuna değinmeden önce ChatGPT’nin verdiği diğer cevaplara göz atalım. Chatbot’a göre LLM teknolojisinin gelecekte tepe taklak edebileceği sektörler şu şekilde:

    • Müşteri hizmetleri temsilcileri
    • Teknik yazarlar
    • Çevirmenler ve tercümanlar
    • Metin yazarı
    • Veri girişi denetleyicileri

    Goldman Sachs raporu, yapay zekan tabanlı otomasyon teknolojilerinin küresel istihdam piyasasını nasıl etkileyeceğine dair şu verileri sundu:

    • Küresel istihdam piyasasının %25’i,
    • İdari görevlerin %46’sı,
    • Hukuki işlerin %44’ü,
    • Mimarlık ve mühendislik alanlarının %37’si,
    • İnşaat sektörünün %6’sı,
    • Tamir sektörünün %4’ü ve bakım sektörünün %1’i.

    Rapor, küresel işgücücün %18’inin otomasyon aracılığı ile işsiz kalabileceğini belirtiyor. Dahası, ABD, Britanya, Japonya, Hong Kong gibi sanayisi güçlü bölge ve ülkelerde iş gücünün yaklaşık %28’nin tehdit altında olduğu vurgulanıyor.

    5- Yapay zeka tıpta devrim yaratabilir

    Son yıllarda yapay zeka, her alanı olduğu gibi tıp alanını da etkiliyor. Yapay zekanın tıp alanına dahil oluşu ilk önce eğitimden başladı, bu sebeple yapay zeka konusunda öğrencilerin fikri alınmaya başlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 409 öğrenciyle yapılan bir araştırmaya göre, öğrenciler hem tıp eğitiminde hem de hastanelerde yapay zekanın kullanılmasını istiyor. Aynı zamanda bunun gerekli olduğunu düşünüyorlar. Görüntüleme ve tanı tekniklerinde de klasik yöntemler kullanmak yerine yapay zekanın öğrencilere daha çok güven verdiğini görmekteyiz.

    İngiltere Nottingham Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, herhangi bir doktora ihtiyaç olmadan kalp krizi ve inme ihtimalinizi öngörebilen bir makine geliştirdi. Algoritma sonuçları, yüzde 74.5 ile yüzde 76.4 arası doğruluk gösterdi. Araştırmalar, dünyanın en ünlü bilim dergilerinden Science ile yaptıkları röportajda şunları ifade ettiler: “Biyolojik sistemlerde çok fazla etkileşim var. İnsan vücudunun gerçeği bu. Bilgisayar bilimi de bu etkileşimleri ortaya çıkarmamızda oldukça büyük bir yardım sağlıyor” yorumlarında bulundular.

    Ferhat Verdi – Newtech

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN