Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Manşetİkinci El Otomobil Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    İkinci El Otomobil Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    İkinci el otomobil satın almak için karar verdiğinizde sizi zorlu bir süreç bekler. Eğer iyi araştırmadan bir satın alma kararı verirseniz hiç ummadığınız sorunlarla karşılaşmanız olasıdır. Otomobilin ne amaçla kullanılacağı, yolcu taşıma kapasitesi, benzinli-dizel veya elektrikli olması gibi faktörler önem taşır. Elbette model, yaşı ve kaç kilometrede olduğu da tercihler kararınızı etkiler. Çünkü tercihinizi doğru yapabilmek için dikkate almanız gereken birçok kritik nokta bulunur.

    İkinci El Otomobil Satın Almak

    İkinci el otomobil satın almadan önce aşağıdaki başlıklara şöyle bir göz atarsanız sonuçtan memnun kalacağınızı düşünüyorum.

    Kullanım Amacınızı Belirleyin

    Alacağınız otomobilin kullanım amacına uygun özellikler seçmelisiniz. Yolcu veya eşya taşıma kapasitesi, aracın kullandığı yakıt çeşidi gibi tercihlerinizi netleştirin. Örnek vermek gerekirse, otomobili genellikle şehir içinde mi yoksa şehir dışında mı kullanacağınız önemli bir kriterdir. Alacağınız aracı da bu kriterler doğrultusunda seçmeniz gerekir.

    Tramer (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) Kontrolü Yapın

    TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi), sigortası yapılmış tüm araçlarla ilgili oluşan hasar kayıtları ile sigorta bilgilerinin bulunduğu veri tabanıdır. Bu sistem içinde aracın şu andaki sigorta durumu ve geçmişteki hasarları kayıtlıdır. İkinci el araç alım-satımlarında mutlaka kontrol etmeniz gereken en önemli başvuru merkezidir. Aracın bir kazaya karışıp karışmadığını, varsa oluşmuş hasar durumunu yani aracın geçmişini öğrenirsiniz. SMS ile ve e-Devlet üzerinden TRAMER sorgusu yapabilirsiniz.

    Ekspertiz Raporu Alın

    Alım yapmadan önce aracı profesyonel bir kontrolden geçmesini sağlayarak ekspertiz raporu almanız çok önemlidir. Çünkü bu yolla aracın motor, boya, şanzıman, fren ve mekaniğinde bir sorun varsa ortaya çıkar.

    Aracın Kilometre Kontrolünü Yapın

    Aracı kontrol ederken ilk bakılması gereken yerlerden biri de kilometre göstergesidir. Fakat sadece kilometre kontrolü yetmez burada bir oynama yapılabileceği düşünülerek TRAMER kontrolünü de ek olarak yapmak uygun olur.

    Verilen Fiyatın Karşılaştırın

    İnternetteki araç satışı yapan sitelerden benzer modellerin fiyatlarını inceleyerek size önerilen fiyat ile karşılaştırın. Böylece aynı tür bir araca piyasa değerinden fazla bir para ödememiş olursunuz.

    Bakım Kayıtlarını İnceleyin

    Aracın daha önce yapılmış olan yıllık bakım kayıtlarını isteyin ve inceleyin. Bakımı yapılmayan araçlar size uzun vadede masraflı olur. Yıllık bakımı hiç yapılmamış araçları almaktan kaçının.

    Noter İşlemleri ve Hukuki Süreci Yönetin

    Noter işlemleri yapılırken tüm evrak trafiğini işlemler sonuçlanana kadar dikkatli bir şekilde takip edin. Ayrıca alım işlemlerinde mutlaka aracıyla değil satıcıyla muhatap olun.

    Özet

    İkinci el otomobil satın almadan önce mutlaka ciddi bir zaman ayırarak araştırma yapın. Satıcının güvenirliği var mı, aracın TRAMER’de hasar kaydı var mı gibi konulara hassasiyet gösterin. Eğer yukarıda belirtilen maddelere uyarak süreci yönetirseniz güvenli bir alım-satım işlemi gerçekleşir. Bu süreçte en hassas olan konu da sorunları minimize ederek daha güvenli bir alışveriş yapmaktır.

    www.mediamarkt.com.tr

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN