Teknoloji hızlı bir şekilde gelişmeye devam ederken günlük yaşamımızı ve iş süreçlerimizi de her geçen gün daha fazla kolaylaştırıyor. Bu esnada hayatımıza bir çok yeni cihaz ya da yazılım dahil oluyor. Bu teknolojilerin birçoğu zaman içerisinde normalleşse de bazıları ilk lanse edildikleri gün kadar heyecan verici ve çoktan hepimiz için vazgeçilmez bir noktaya gelmiş durumda. Bu haftaki yazımda son 10 yıl içerisinde bence hayatımızı derinden etkileyen en önemli 10 teknolojiyi ele aldım.
Android
Google’ın 5 Temmuz 2005’te Palo Alto’da küçük bir şirket olarak temellerini attığı Android son 10 yılın en önemli yeniliklerinden biri. Kısa sürede çok yol alan Android, Symbian ve Java’nın önüne geçmeyi başardı. Gartner Mart 2015 verilerine göre tüm dünyada akıllı telefonların yüzde 82’si Android işletim sistemine sahip. ABD’de ise bu rakam comScore Temmuz 2015 verilerine göre yüzde 52 civarında. Şu an Android için geliştirilmiş 1,5 milyonun üzerinde uygulama var.
GPS
GPS veya açık adıyla Global Positioning System ilk olarak Amerikan Savunma Departmanı ve Dr. Ivan Getting tarafından geliştirildi.2005 yılında ticari olarak kullanılmaya başlanan GPS, akıllı telefonlar içindeki yerini de aldı. Bu başka ülkeye veya şehir dışına giden öğrenciler veya çalışanlar için bulunmaz bir nimetti. Bugün günlük hayatımızın vazgeçilmezi ve en büyük kolaylıklarından biri.
Sosyal ağlar
Sosyal ağlar devrimi 2003 yılında Friendster sitesinin hayatımıza girmesiyle başladı. Bir sonraki yıl Friendster yılın en iyi 50 internet sitesinden biri olmaya hak kazandı. Ancak bu başarısı kısa sürdü. Ancak buna rağmen sosyal ağlar fikri oldukça başarılıydı ve Facebook, MySpace, Twitter ve diğer ağlarla hayatımızdaki yerini sağlamlaştırdı.
Bilgisayarlı görü
Bilgisayarlı görü gerçek hayattaki çok boyutlu datayı toplama, işleme, analiz etme ve anlama yoluyla sayısal ve sembolik bilgi üretme anlamına geliyor. Bilgisayarlı görünün alt dallarına örnek olarak sahne rekonstrüksiyonu, olay algılama, video izleme, nesne tanıma, nesne poz tahmini, öğrenme, indeksleme, hareket tahmini ve görüntü restorasyonu verilebilir. Bilgisayarlı görü ve makine öğrenmesi uygulamaları son zamanlarda yükselişte. Google Glass’ın bu konuda başarılı uygulamaları bulunuyor.
YouTube
YouTube PayPal’ın eski çalışanlarından Jawed Karim, Steve Chen ve Chad Hurley tarafından kuruldu. Dünyaca ünlü video paylaşım sitesi 6 aylık bir sürede geliştirildi ve Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı. Kurulduğu günden itibaren YouTube film ve programları yayınlayabilmek için CBS, Vevo, BBC ve Lions Gate Entertainment gibi pek çok şirketle anlaşma imzaladı. Son birkaç yıldır ise markalar dünyasının bir numaralı dijital pazarlama aracı.
iPhone
İlk defa 2007 yılında piyasaya çıkan iPhone o yılın en fazla merakla beklenen teknolojik ürünü oldu. Binlerce tüketici Apple’ın çok konuşulan bu yeni ürününe sahip olmak için yorulmak nedir bilmeden bekledi. İlk 3 ayda 1 milyondan fazla akıllı telefon satışı yapıldı. iPhone insanların telefon kullanma alışkanlıklarını değiştirdi. Telefonun temel amacı olan arama yapabilme özelliğinin yanı sıra insanlar artık telefondan internete girebiliyor, mail gönderebiliyor, oyun oynayabiliyor, resim ve video çekebiliyorlardı. Apple’ın uygulama mağazası App Store Mayıs 2015 verilerine göre 1.4 milyon uygulama ile 2. en büyük uygulama mağazası olma özelliğine sahip.
Google sürücüsüz araçlar
Google ilk olarak 2008 yılında sürücüsüz araç çalışmalarına başlamıştı. Dört yıllık bir geliştirme sürecinin ardından nihayetinde Mayıs 2012’de Nevada’da trafiğe çıkma izni alan Google’ın teknolojisine sahip Toyota Prius’de fren pedalı, gaz ve direksiyon bulunmuyor. Araç hiçbir şekilde sürücüye bağımlı değil ve gücünü elektrikli motordan alıyor. Özel bir yazılım kullanan Prius’ta sürüşü rahat ve konforlu hale getirmek üzere tasarlanmış sensör kombinasyonları ve dijital haritalar yer alıyor. Sürücüsüz araçlar istenilen şekilde yaygınlaştığında trafikte milyonlarca kişinin hayatını kurtaracağı öngörülüyor.Bu anlamda bence son 10 yıla damgasını vuran teknolojilerden biri.
Dokunmatik ekran devrimi
Tuşlu telefonların kullanıldığı günleri hatırlıyorsunuzdur. Ancak bugün neredeyse tüm dünyada küçük çocuklardan yaşlı insanlara kadar her yaştan insan dokunmatik ekranlı cihazlara aşina oldu. Bu dalga dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi olan Microsoft’u ve en önemli ürünü Windows’u dahi en sonunda etkisi etkisi altına aldı. 3-4 yaşındaki çocukların TV ekranlarını hatta dergi sayfalarını parmaklarıyla dokunarak değiştirmeye çalıştığı eğlenceli videolar dokunmatik ekran devriminin en önemli kanıtı.
iPad
Apple’ın bir diğer önemli ürünü 2010 yılında piyasaya çıkan iPad.iPad ile güçlü bir tüketici elektroniği segmentine dönüşen tabletler kullanıcılar için internete girmek, film izlemek, oyun oynamak ve kitap okumak yepyeni bir deneyim demekti ve kısa sürede popülerleşti. Tabletler son yıllarda tahtlarını yavaş yavaş kaybediyor gibi görünse de Apple her yeni versiyonda iPad için sunduğu yeniliklerle devrimsel cihazının pazardaki gücünü korumaya devam ediyor.
GitHub
Şubat 2008’de kurulan ve 10 Nisan 2008’de hizmet vermeye başlayan Github, Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisi. Git ve Github kullanarak geliştirdiğiniz bir projeye farklı konumlardan farklı kişiler ekleyip, onlara görevler atayabiliyor ve yaptıkları işleri kontrol edebiliyorsunuz. GitHub bu anlamda yazılım dünyası için oyunun kuralını değiştiren bir teknoloji oldu.
Görsel kaynak: androidauthority.com