Oyun devi Capcom’u genellikle korku ve aksiyon oyunları ile tanıyoruz. Ancak oyun geliştiricisi tecrübesini polisiye gibi bambaşka alanda da konuşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda PC, PlayStation 4, Xbox One ve Switch platformlarına gelen oyunumuz aslında epey köklü. Çünkü Ace Attorney ile ilk olarak 2001 yılında Nintendo DS el konsoluyla tanışmıştık. Bu arada Nintendo ile ayrı bir gönül bağı olan Capcom, sadece Switch için bu oyunu fiziksel olarak çıkardı. O günden bugüne seriye, 10’un üzerinde oyun çıktı. Son çıkan koleksiyon ise iki oyuna sahip. Gelin şimdi bu yeni paketin detaylarına bakalım.
Ace Attorney ve Fark Yaratan Detaylar
Paketteki ilk oyun 2001 yılında yine DS çıkan Miles Edgeworth. Kendisi duayen ve gözü pek bir savcı. Hatta hocaların hocası kıvamında el üstünde tutulan bir şahıs. Görevimiz ise bize ait olan çalışma odasında yaşanan bir cinayeti aydınlatmak. Edgeworth, mantık ve aklı kullanmasıyla Sherlock Holmes’ü andıran renkli bir kişilik. Oynadıkça onun yaşamına dair detayları öğreniyor ve karakterle bağ kuruyorsunuz.
Oyunu oynarken ister istemez ünlü polisiye yazarımız Ahmet Ümit aklıma geldi. Özellikle de onun hepimizin bildiği kitabının adı “Şeytan ayrıntıda gizlidir.” Çünkü Edgeworth herkesin gözünden kaçan detaylar ile sonuca giden bir deha. Ona yine Gumshoe gibi aceleci, direkt sonuca gitmeye çalışan ve akılda kalıcı karakterler eşlik ediyor. Genel olarak her bölümde delilleri topluyor ve onları birleştirerek yeni fikirler üretiyorsunuz. Ardından sizinle çelişen karakterlerle “atışmaya” başlıyorsunuz. Yani varsayım ve gözlemlerinizle karşı tarafın iddialarındaki boşlukları bulup çürütüyorsunuz. Bu açıdan oyun “point and click” ve etkileşimli roman tadında ilerliyor.
İçinizdeki Dedektifi Ortaya Çıkarın
Paketin diğer oyunu ise Ace Attorney Investigations 2 Prosecutor’s Gambit. 2011 yılında yine DS için çıkan bu oyunda daha dinamik mekanikler var. Özellikle tanık sorgulama esnasındaki “zihin satrancı” fikri hoş. Açıkçası özellikle ikinci oyun serinin meraklıları tarafından uzun zamandır bekleniyordu. Çünkü oyun daha önce sadece Japonya’da Japonca olarak çıkmıştı.
Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen oyunların kendine has grafik tarzı hoş duruyor. Capcom hem bol pikselli bu tarzı korumuş hem de yüksek çözünürlüklü yeni çizimlere yer vermiş. Dilediğiniz zaman iki tarz arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Eğer bulmaca çözmekle uğraşmayıp direkt olarak hikayeyi takip etmek istiyorsanız Story Mode işinize yarayacak. Capcom bu özellik ile oyunda kimsenin takılmasını istemiyor. İki oyunun toplam yaklaşık 40 saat olduğu düşünülürse yerinde bir karar diyebilirim.
Neden Türkçe Polisiye Oyumumuz Olmasın?
Bu paket ile birlikte oyunlar İngilizce, Fransızca, Almanca, Korece ve Çince destekliyor. Ne yazık ki Türkçe yok. Eğer saydığım yabancı dillere sahip değilseniz dil bariyeri oyunun keyfini çıkarmanıza engel olacaktır. Bu vesile ile Ace Attorney serisinin Türk yapımcılarına ilham verebileceğini düşünüyorum. Oyundaki Türkçe eksikliği belki bizim bu tarzda hikaye ağırlıklı kendi polisiye / macera oyunumuzu yapmaya iter. Gördüğünüz gibi teknik olarak oyunun maliyeti çok yüksek değil. Zaten bu tarz bir oyunda önemli olan doğru bir kurgu ve proje. Örneğin az önce bahsettiğim Ahmet Ümit’in Başkomser Nevzat gibi çizgi romana uyarlanan bir karakteri var. Neden bir sonraki aşama çok iyi bir oyun olmasın?