Teknolojinim gelişmesiyle birlikte artan veriyi korumak belirli bir veri yedekleme stratejisi kullanmayı gerekli kılıyor. Çünkü günlük hayatta donanım arızası nedeniyle oluşan veri kaybından tutun da doğal afetler, siber saldırılar veya kullanıcı hataları verilerinizi riske sokar. Oluşan bu risklere karşı verilerinizin rutin olarak yedeklenmesi gerekir. Eğer bireysel olarak etkili bir veri yedekleme stratejisi oluşturabilirseniz işleriniz aksaklığa uğramadan sürer. Dolayısıyla yedekleme stratejisinin bireysel kullanıcılar için önemi vazgeçilmez bir disiplin olmasıdır.
Bireysel Veri Yedekleme Stratejisi Nedir?
Bireysel veri yedekleme stratejisi, kişisel verilerinizin silinme, bozulma veya çalınması gibi risklere karşı koruyan bir planlama sürecidir. Yedeklemenin hangi sıklıkta yapılacağı ve ne tür verilerin yedekleneceği çok önemlidir. Sahip olunan belgelerin, fotoğrafların, videolarını ve benzer dosyaların bir veya daha fazla yedeğinin oluşturulması ve güvenli ortamlarda saklanmasıyla sağlanır. Olası bir veri kaybı oluştuğunda yedeklenen veri hızlı bir şekilde geri yüklenir.
Yedekleme Stratejisi Oluşturmak
Verilerin Öncelik Sırası
İlk olarak hangi verilerin yedeklenmesi gerektiğini belirleyin. Her veri eşit derecede önemli olmayacağından yedeklenecek verilerin öncelik sırasına göre kategorize etmeniz faydalı olur.
3-2-1 Kuralı
Yedekleme yapılırken genel geçer bir yöntem olarak “3-2-1” kuralı uygulanır: Önemli veriler en az 3 kopya olmalıdır. 2 farklı medya ortamında (örneğin, bir kopya bulutta, bir kopya harici diskte) saklanır. Ve son olarak 1 kopya da yerel konumdan uzakta bir yerde saklanır.
Yedekleme Yerini Seçin
Bu işlem için mevcut olan farklı yöntemler:
Harici Disklere Yedekleme
En çok kullanılan yöntemler arasında harici sabit diskler veya SSD’ler ilk sırada gelir.
Buluta Yedekleme
İnternet üzerinde hizmet veren bulut servislerinin en çok bilinenleri arasında Google Drive, OneDrive ve Dropbox gibi servisler bulunur. Buluta yedekleme yapıldığında tüm verilere uzaktan erişilir. Ayrıca oluşacak fiziksel hasar riskinden korunmuş olunur.
Yedekleme Sıklığı ve Kontrol
Verilerinizin hangi sıklıkla yedekleneceğe karar verin ve bu kararınızı rutin olarak uygulayın. Sürekli güncellenen dosyalar için günlük yedeklemeleri tercih edin. Ara sıra kullanılan dosyalar için ise haftalık veya aylık yedeklemeyi. Yedeklerinizi düzenli olarak kontrol eder ve geri yükleme testlerini yaparsanız olası veri kaybı durumunda yedekler sorunsuz çalışır.
Otomatik Yedekleme Yazılımı Kullanın
Yedeklemeyi manuel olarak yapmak hem çok zaman alır hem de oldukça verimsiz olur. İşlemleri hızlandırmak ve daha verimli hale getirmek için yedekleme yazılımları kullanmak uygundur. Dahası bulut servislerinin sunduğu otomatik yedekleme uygulamalarını da kullanmanız size fayda sağlar.
Özet
Bireysel veri yedekleme stratejisi sayesinde verileriniz güvende olurken oluşan beklenmedik durumlardan etkilenmezsiniz. Yedekleriniz olduğu için verileriniz kaybolmayacağından riskiniz sadece geri yükleme yapılana kadar geçen zamandır. Her zaman için doğru bir yedekleme planına bağlı kalmak veri kayıplarını engelleyeceği gibi maddi ve manevi kayıpları da önler.