Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımIntel 310 ile Çift Çekirdekli İşlemciler Anlam Kazanıyor

    Intel 310 ile Çift Çekirdekli İşlemciler Anlam Kazanıyor

    İşlemci devi Intel, giriş ve orta segment için kolları sıvadı. Şirket 2023 yılında yeni bir pazarlama stratejisi ile değişime gitti. Bunun sonucu olarak Meteor Lake adında Core Ultra işlemciler piyasaya çıktı. Şirket bu ismi bir çatı gibi kullanarak Pentium ve Celeron gibi isimleri de rafa kaldırdı. Özellikle Celeron, yetenekli ama uygun fiyatlı bir ürün olarak dikkat çekiyordu. İşlemci devi, Intel 310 ile bu boşluğu doldurmaya çalışıyor.

    Intel 310
    Intel 310 ile çift çekirdekli işlemcilerin birçok işlem için yeterli olduğunu görüyoruz

    Intel 310 Aslında Yeni Pentium ve Celeron

    2024’ün başında masaüstü bilgisayarlar için çıkan Intel 300, teknik açıdan Pentium Gold G7400’a benziyordu. 46W güç gerektiren bu işlemci, 3.9GHz saat hızına sahipti. Intel aslında 300 modeli için Pentium işlemcileri sadece %5 hızlandırmayı yeterli gördü. Açıkçası şahsi kanaatim Ocak ayında tanıştığımız bu işlemciler ile Intel’in seneyi kapatacağı yönündeydi. Fakat sızıntılar beni haksız çıkardı. Çünkü yakında 310 model işlemciler geliyor. Saat hızının 3.9’dan 4.1GHz’e çıktığı bu işlemciler 46W güç ihtiyacı ile daha verimli çalışacak.

    Çift Çekirdek Yeterli mi?

    Performans ihtiyaca göre şekillenen bir konu. Konum olarak 310, Intel’in klasik i3 işlemcilerinin gerisinde kalıyor. i3’leri Turbo Boost ve 4 çekirdek ile öne çıkıyor. Fakat 300 ve 310 Hyper Threading’e sahip. Bu sayede 300 serisi çekirdekleri aynı anda farklı işlemlere odaklanabiliyor. Bu da performansa katkı sağlayan bir özellik. Özellikle oyunlarda Hyper Threading katkısı ile beklenenin üzerinde sonuçlar görüyoruz. Şimdi birkaç oyunda bu işlemcinin oyun performansına bakalım. Aşağıdaki oyunlar 1080p çözünürlükte ve ultra ayarlarda RTX 4070 Ti ekran kartı ile oynanıyor. Değerler şu şekilde:

    • Resident Evil 4 Remake: 60 FPS
    • Horizon Forbidden West: 58 FPS
    • Cyberpunk 2077: 35 FPS
    • Red Dead Redemption 2: 50 FPS

    Gördüğünüz gibi 1080p için işlemciler yeterli. Hatta ayarları kısarak daha yeni oyunları da çalıştırmak mümkün gözüküyor. Oyunlarda çekirdek değerlerinin %100’e dayandığını görüyoruz. Yani kart bu açıdan kendi sınırlarını zorluyor. Bu noktada benim yorumum 300 işlemcisinden ziyade üst seviye modelleri eleştirmek. Çünkü fiyat ve performans olarak 300 ailesinin katbekat üstü olan işlemciler bana göre daha fazlasını başarmalı. Tabii ki bu başka bir yazının bahsi ve katılmamakta serbestsiniz.

    Bu İşlemciler Kime Hitap Ediyor?

    İşlemci kesinlikle giriş seviyesinde fiyat / performans dengesini arayanlara uygun. Düşük güç tüketimi ve dahili grafik işlemcisiyle 310’u ofislerde kullanmak da seçenekler arasında. Oyuncular ise sınırlarını kabul ettikleri takdirde bu işlemciyi değerlendirip ilerisi için zaman kazanabilirler. Şöyle ki 300 ve 310 LGA 1700 soket tipini kullanıyor. Daha sonrasında üst seviye işlemciye geçiş yapmak isteyenler için 300 ailesi idare edecektir.

    Özetle Intel, çift çekirdekli işlemcilerden vazgeçmeyerek giriş seviyesinde iddialı bir ürünle karşımızda. Fakat 300 ve 310’un çıkış tarihleri birbirine çok yakın. Sonuç olarak Intel küçük geliştirmeler yapmak yerine bence fiyatı aşağı çekecek bir strateji benimsemeli. Yani 310’u çıkarmak yerine 300’ün fiyatını aşağı çekmek daha cazip bir hamle olurdu. Üstüne üstlük 12100 gibi iddialı işlemcilerin de fiyatının düştüğünü hesaba katarsak 300 ailesi arafta kalıyor. Son olarak hiç bahsetmedik ama Intel’in 13. ve 14. nesil işlemcilerinde büyük bir sorun yaşandı. İşte bu nedenle 300 ailesi işlemciler maça bir sıfır geriden başlıyor. Intel’in şapkadan tavşan çıkarması gerektiği bu dönemde 300 ailesi biraz fazla geleneksel kalıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN