Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelSanal Gerçeklik Gözlüklerinin Geleceği Ne Olacak?

    Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin Geleceği Ne Olacak?

    Sanal gerçeklik gözlükleri uzun süredir hayatımızda ve her geçen yıl bu ürünlere ciddi bir ilgi duyuluyor. Bu konuda en agresif üretici Oculus olmuştu. Zira kullandığı teknoloji ve yazılım desteği sayesinde bir anda parlayan Oculus, Samsung ile de yaptığı ortaklık ile sana gerçeklik gözlükleri konusunda dişe dokunur ilk ürünlerini ortaya koydu diyebiliriz. Daha önceleri HTC Vive gibi ürünler olsa da Oculus, dediğimiz gibi başka bir şey pazara sunmuştu. 2017 Yılında Samsung ile birlikte geliştirilen Gear VR isimli sanal gerçeklik gözlüğü ekran olarak telefonu kullanıyordu ve oldukça inovatifti. O günlerden beri herkesin kafasındaki soru işarei ise sanal gerçeklik gözlüklerinin geleceği ne olacaktı?

    Aradan uzun zaman geçti ve Mark Zuckerberg, Oculusu‘u satın aldı ve oradaki bilgi birikimini de kullanarak Meta Quest adındaki gözlükleri pazara sundu. Bugün 3. nesli ile pazarda sağa sola meydan okuyan Mark ve arkadaşlarının en büyük rakibi ise kim ne derse desin Apple Vision Pro oluyor. Evet Apple’ın sanal gerçeklik gözlüğü fiyat olara Meta Quest’e göre uçuk kaçık sayılsa da her iki ürünün de ciddi ortak tarafları var. Şimdi gelelim konumuza zira bu çok önemli bir durum. Zira birçok insan kendisine, ailesine ve en önemlisi de çocuklarına sanal geçeklik gözlüğü almak istiyor.

    Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin En Büyük Sorunu

    Bir sanal gerçeklik gözlüğü alacaksanız bu noktada bizce aklınızda olması gereken en önemli detay bu göslüklerin ağırlığı. Baktığımızda Apple’ın öve öve bitirilemeyen gözlüğü Apple Vision Pro yaklaşık 635 gram civarlarında bir ağırlığa sahip. Pilini kafanızın arkasına koyabildiğiniz ve başınızı yastığa dayayıp bir deneyim yaşama imkanınızın da olmadığı Meta Quest 3 gözlüğü ise 515 gram seviyelerinde. İşte bu gözlüklerin de tüm ağırlığının önde olduğunu düşündüğünüzde bu ürünlerin uzun süreli kullanımı diye bir şey olmuyor. Yani sanal gerçeklik gözlüklerinin “Netflix” desteği yok eleştirilerinin de bu noktada pek bir anlamı yok zira biz ne kadar kendimizi zorlarsak zorlayalım sanal gerçeklik gözlüklerini 40 dakika civarlarında kullanabildik ki bunları al tak uçakla Amerika’ya vs git paylaşımları kesinlikle gerçekçi değil.

    Bununla bilirkte sanal gerçeklik gözülükleri ile ilgili de ciddi bir içerik eksiklikleri bulunuyor. Özellikle Youtube tarafında ve sanal gerçeklik gözlüğü için üretilmiş içerikler henüz yeterli seviyede değil ve çok acemice çekilmiş görüntüler bulıunuyor. Bununla birlikte sosyal medya uygulamlarının da bu platformalara daha fazla destek sağlaması gerekiyor. Bu şekilde olursa sanal gerçekli gözlüklerinin belki uzun vadede bir geleceği olabilir ama bu ağırlıklar ile sanal gerçeklik gözlükler hep sanal tarafta kalacak gibi görünüyor. Zira bu ağırlıktaki bir ürünü insanlar çocuklarının kullanımına asla vermeyecektir. Bir ürünü de çocuklar kullanmıyorsa o ürün asla kalıcı olamaz…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN