Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAndroid TV 14 beraberinde yeniliklerle geliyor

    Android TV 14 beraberinde yeniliklerle geliyor

    Google mobil işletim sistemi Android’in 14’üncü sürümü akıllı telefonlarda kullanıma sunuldu, peki Android TV’nin 14’üncü sürümünde durum nedir? Öncelikle Android TV’nin 13’üncü sürümü yalnızca geliştiricilere yönelik hazırlandı tüketicilere sunulmadı. Ancak Google’ın Android TV 14’e yönelik planlarının olduğu biliniyor. Henüz kullanıma sunulmuş olmasa da beklenen çıkış tarihi, beklenen özellikleri ve diğer konular halinde bildiğimiz bazı hususlar bulunuyor. İşte Android TV 14 hakkında bildiklerimiz.

    Android TV 14 Çıkış Tarihi

    Android TV’nin önceki sürümleri aşağıdaki tarihlerde kullanıma sunuldu:

    • Android TV 12: 30 Kasım 2021
    • Android TV 11: 22 Eylül 2020
    • Android TV 10: 10 Aralık 2019

    Android 14 sürümü Ekim ayında Pixel telefonlarla birlikte resmi olarak yayınlandı ancak şu ana kadar Android TV 14’ün ne zaman çıkacağıyla ilgili net bir bilgi yok. Ancak yıl içinde bazı cihazlara ve yeni donanımlara güncellemenin geleceği belirtiliyor.

    Android TV 14’ün Beta Sürümü Var mı?

    Android TV 14’ün kararlı sürüm çıkış tarihi henüz belli olmasa da, beta sürümü şu anda mevcut. Ancak, bu beta sürümü yalnızca Android Studio kullanılarak yüklenebiliyor. Aslında, bu sürüm geliştiriciler için tasarlanmış olup, ortalama kullanıcılar için önerilmiyor. Ayrıca, resmi sürümden önce fiziksel donanımda kullanıma sunulması beklenmiyor.

    Android TV 14 Özellikleri

    Android TV 14 büyük bir güncelleme olmayabilir, ancak uzun zamandır gelen en önemli değişikliklerden biri olacak gibi görünüyor. Güncellenmiş platform, daha düşük belleğe sahip cihazlarda işletim sisteminin daha duyarlı olmasını sağlayan performans iyileştirmeleri, yeni bir “resim içinde resim” modu ve beklenen hata düzeltmeleri ile küçük erişilebilirlik değişiklikleri sunacak. Renk düzeltme seçeneği, geliştirilmiş metin seçenekleri ve iyileştirilmiş erişilebilirlik menüsü bulunuyor. Ayrıca, Düşük Enerji Modu, Optimize Edilmiş Enerji Modu ve Artırılmış Enerji Modu gibi yeni enerji modları da eklenmiş.

    Diğer özellikler:

    • Sihirli Düğme: Bu, istediğiniz uygulamaya veya hizmete kısayol olarak atayabileceğiniz bir düğme. Şu anda yalnızca Onn 4K Pro’da mevcut olup, bir sonraki Chromecast’te de bu özelliğin yer alacağına dair söylentiler bulunuyor.
    • Çağrı Bildirimleri: Android 14 ve Google TV cihazları için yeni Çağrı Bildirimleri özelliği bulunuyorn. Uyumlu bir cihazınız olduğu sürece, TV’nizden doğrudan çağrı bildirimleri alabileceksiniz. Google bu konuda çeşitli güvenlik önlemleri de almış durumda.

    Android TV 14’ün Yeni Erişilebilirlik Özellikleri

    • Metin Ölçekleme Kısayolu: Metin ölçeklemeyi kolaylaştıran yeni bir kısayol eklenmiş.
    • Kalın Metin Ayarı: Metinleri okumayı kolaylaştıran bir özellik olarak öne çıkıyor.
    • Renk Körlüğü İçin Renk Düzeltme Ayarı: Renk körlüğü olanlar için yeni bir ayar eklenmiş.
    • Sesli Açıklamalar: Desteklenen filmler ve programlarda ekranda olanları okuyor.

    Erişilebilirlik menüsü artık daha belirgin olup, Ayarlar’da üst düzey bir alt menü olarak bulunuyor.

    Küçük Performans İyileştirmeleri

    Android TV 14, HDR formatlarını dönüştürme veya standart dinamik aralığı koruma gibi küçük performans iyileştirmeleri sunuyor. Ayrıca, yeni enerji verimliliği ayarları mevcut: Düşük, Orta, Yüksek ve Kısıtlanmamış. Düşük mod, TV’yi kullanmadığınızda ağ bağlantısını kapatıyor. Orta mod, TV’yi Wi-Fi üzerinden uyandırmak için yeterli özellikleri açık bırakıyor. Yüksek mod, neredeyse her şeyi açık bırakıyor. Kısıtlanmamış mod ise tüm ağ özelliklerini sürekli çalışır durumda tutuyor. Bu yeni özelliklerin yalnızca desteklenen donanımlarda çalışacağını unutmayın.

    Android TV 14 Beklenen Uyumluluk

    Şu anda, Android TV 14 uyumluluğu hakkında kesin bir şey söylemek zor. Android TV 13, ADT geliştirici donanımı dışında hiçbir cihazda yer almadı. Yeni Chromecast serisinin güncellemeyi alacağı kesin gibi görünüyor, özellikle Android TV 13’ü atladığını düşündüğümüzde. Her yeni Android TV donanımı da bu sürümle gelebilir. Ancak, her Android TV kutusu veya TV seti için bu güncellemenin gelmesini beklememek gerekiyor. Genellikle, Android TV cihazları tam işletim sistemi yazılım güncellemeleri yerine güvenlik yamalarına ve düzeltmelere odaklanıyor.

    Android TV’nin 14 sürümünden beklediğimiz bazı özellikler:

    • Devam Et İzleme Özelliğinin İyileştirilmesi: Tüm yayın hizmetlerinden gelen programları kaldığınız yerden devam etmenizi sağlar.
    • Entegre VPN Desteği: Google TV cihazları veya Chromecast serisi için entegre VPN desteği iyi bir ekleme olurdu.
    • Gelişmiş Oyun Deneyimi: Google Play’deki Android TV oyunlarının seçimi oldukça sınırlı. Başka platformların eklenmesi ve ekosistemin daha da genişletilmesi güzel bir gelişme olurdu.

    Sonuç olarak Android TV 14 ile birlikte bu özelliklerin ve daha fazlasının gelmesi bekleniyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN