Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetTelevizyon Teknolojileri: LED, QLED; Mini LED ve OLED

    Televizyon Teknolojileri: LED, QLED; Mini LED ve OLED

    Televizyon teknolojileri arasında yer alan LED, QLED, Mini LED ve OLED detaylarına bu yazıda göz atıyoruz. Günümüz televizyon ya da monitör ürünlerinde farklı teknolojiler kullanılıyor. Bunların temelinde LCD paneller yer almakla beraber aydınlatma teknolojileri açısından farklılıklar gözleniyor.

    LED aydınlatmalı paneller, günümüzde temel düzeyde karşımıza çıkan modeller. Bu ürünlerde adından da anlaşılacağı üzere LED teknolojisi kullanılır. QLED ise LED teknolojisine ek olarak daha geniş bir renk yelpazesi üretmelerini sağlayan kuantum nokta katmanına sahiptir. Bu tür panellere kullanan televizyonlara farklı üreticiler farklı isimler verebiliyor. Ancak temelde kullanılan teknoloji aynıdır. LED panellere göre daha geniş bir renk yelpazesi ve siyaha daha yakın renk imkanı sunar. Bu yazı hazırlandığı tarihte en popüler panel aydınlatma teknolojilerinden biri QLED idi.

    Televizyon teknolojileri

    Televizyon Teknolojilerinde Doğru Seçim

    Mini LED ise temelde QLED teknolojisine sahip olsa da arkadan aydınlatma özelliği bulunan paneller üretilmesini sağlar. Bu paneli kullanan televizyon ya da monitörler geniş bir renk gamı ve yüksek bir parlaklık değeri sunabiliyor. Bu da Mini LED teknolojisi kullanan televizyonların biraz daha pahalı olmasına yol açar.

    Gelelim günümüz teknolojileri içinde en üst seviye olan OLED’e. OLED teknolojisi, organik ışık yayan diyotlar anlamına gelir. Işık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Böylece her piksele uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanır. Bu teknolojiyi kullanan televizyonlar net ve parlak bir deneyim sunar. Ayrıca siyahlar tam siyah olarak görüntülenebilir. Günümüzde bazı telefonlarda, monitörlerde ve televizyonlarda bu teknoloji tercih ediliyor. Renkleri doğru aktarması ve siyahın gerçek siyah olması bu teknolojinin en önemli avantajıdır.

    Günümüzde en pahalı panel teknolojisi, OLED olarak karşımıza çıkıyor. Televizyon teknolojileri açısından değerlendirdiğimizde OLED’in sunduğu renk doğruluğu her zaman tercih edilir. Satış rakamlarına baktığımızda ise QLED teknolojisinin zirvede olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca Mini LED de satılan televizyon teknolojileri arasında yer almaktadır.

    Peki hangisini tercih etmek gerekiyor? Bu biraz ne beklediğinize ve bütçenize bağlı. Zira 65 inçlik bir QLED televizyon parasına ancak 48 inç OLED televizyon alabiliyorsunuz. Ya da farklı bir açıdan bakılırsa, aynı boyutta OLED bir televizyona QLED muadiline göre 2 kat daha fazla ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle, QLED veya Mini LED televizyonlar en bütçe dostu çözümler olarak öne çıkıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN