Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonAI PC Nedir? Eski Bilgisayarlar Rafa mı Kalkıyor?

    AI PC Nedir? Eski Bilgisayarlar Rafa mı Kalkıyor?

    Yapay zeka şüphesiz son dönemin en popüler başlığı. Çünkü bilgisayarların hesaplama gücünde yaşadığımız gelişmeler yapay zekaya yarıyor. Hem lojistik, sağlık gibi iş kollarında hem de resim, müzik gibi sanat alanında bu kavram karşımıza çıkıyor. Herkes durmaksızın şu sorulara yanıt arıyor: Gelecekte işimizden mi olacağız yoksa onun kölesi olarak mı hayatımıza devam edeceğiz? Diğer taraftan teknoloji geliştiricileri yapay zekayı benimseyen fikirlere imza atmaya çalışıyor. Bunun son örneği AI PC kavramı. Gelin şimdi bu kavramı biraz açarak ne olduğunu anlamaya çalışalım.

    AI PC
    AI PC tanımı için Microsoft Copilot+ kavramını öne çıkarıyor

    AI PC Ne Anlama Geliyor?

    Aslında şu an için AI PC tanımı gri alanda kalıyor. Çünkü %100 benimsenmiş net ifadeler yerine üreticilerin kendi standartları ve tanımları mevcut. Fakat genellemek yapmak gerekirse Microsoft’un AI PC tanımını incelemek yanlış olmaz. Microsoft’a göre AI PC’de üç temel unsur önemli. Bunlardan ilki ve en kritiği NPU (Nöral/Sinirsel İşlemci Birimi). Bu birim sayesinde algoritmalar ve makine öğrenimi bağımsız şekilde işlenerek verimlilik ve hız artıyor. İkinci gereksinim ise aslında ilkine paralel olarak CPU yani işlemci. İlk iki madde birbiriyle bağlantılı çünkü NPU, yeni nesil işlemcilerin bir parçası olarak geliyor. Örneğin Intel’in Core Ultra ailesi ve AMD Ryzen™ 5 7640U ve üstü modeller NPU’ya sahip. Snapdragon da yeni tanıttığı mobil işlemcilerde NPU desteğine sahip Microsoft’a göre NPU’lu işlemciyi elbette ekran kartının desteklemesi gerekiyor. Örneğin Nvidia RTX serisi ile yapay zekayı ilk kez ekran kartlarına katmıştı.

    Copilot+ ile Uçuşa Hazır mıyız?

    Microsoft, donanım olarak AI PC alt sınırını çekti. Peki, ya yazılım? Bu donanıma sahip olanlar için Microsoft’un Copilot+ isimli yapay zeka asistanını devreye giriyor. Yakında piyasada daha çok göreceğimiz bu bilgisayarlarda Copilot+ düğmesi olacak. Uyumlu yazılım ve donanımın ardından dört özelliği kullanabileceksiniz. Bunlardan ilki Cocreator. Paint içinde yer alan bu özellik sayesinde yapay zeka ile görsel oluşturma şansınız var. Studio Effects ile video konferanslarda özel efektler ve arka plan oluşturabilirsiniz. Bu iki özellik bana kalırsa çok büyük bir vaatte bulunmuyor. Çünkü asıl öne çıkacak ve beklenti yaratan özellik ise aramalarda gerçek zamanlı çeviri. Çeviri doğal, akıcı ve hızlı olursa başta iş toplantıları olmak üzere birçok alanda değişim gerçekleşir.

    AI PC
    Recall özelliği sayesinde PC üzerindeki eylemlerinize banttan izler gibi geri dönebilirsiniz. Peki, güvenlik açısından bu durumun sakıncaları nedir?

    Tartışmalı Seçenek

    AI PC’lerin dördüncü özelliği ise Recall. Hatırlama anlamına gelen bu yenilik hareketlerinizi kaydediyor. İhtiyaç anında geriye dönüp bilgisayarda tam olarak ne yaptığınızı görüyorsunuz. Ancak bu konu tartışmaya açık çünkü hassas bilgiler açısından taşıyor. Microsoft, veri mahremiyetine önem verdiğinin altını çizse de bazı kullanıcılar şimdiden tedirginler. Ki siber tehditlerin tavan yaptığı günümüzde Recall’a güvenmemekte hiç de haksız sayılmazlar.

    AI PC Yeni bir Devrin Başlangıcı mı?

    Yazılım ve donanım özellikleriyle AI PC’leri gördük. Şahsi görüşümü belirterek yazıyı noktalamak istiyorum. Bence şu an Microsoft’un sunduğu 4 AI PC özelliği de mevcut bilgisayarlarımızda farklı platform ve uygulamalar ile çalışıyor. Yani videolar, fotoğraflar ve not alma özet çıkarma gibi işlemler için halihazırda onlarca araç mevcut. Bu açıdan AI PC kavramını tekelleştirmek bana doğru gelmiyor. Elbette Microsoft veya başka bir şirket bu PC’ler için çok büyük özellikler sunarsa iş değişir. Fakat bana göre şu an böyle bir gerçeklikten uzağız.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN