Oyun dünyasında 2024, hızlı çıkış yapanların popüler olduğu bir yıl olarak göze çarpıyor. Hangi oyunlar çok oynanıyor? Bu sorunun cevabını almak için Steam üzerinden çekilen veriler önemli ipuçları veriyor. Bu yazımda 2024’te şu ana dek en çok oynanan oyunları sıralayarak yılı değerlendiriyoruz.
2024 Yılının Çılgınlığı Helldivers 2
Eğlencenin öne çıktığı Helldivers 2 oyunu tam bir kitlesel çılgınlık. Bunun nedeni çok açık. Çünkü oyun uzaylılar, dev böcekler, kocaman silahlar arasında gidip geliyor. Takım oyununa açık yapısı ve hiç bitmeyen aksiyonu stres atmak için bire bir. Oyun aslında bazı yönlerden kült film Starship Troopers’ı andırıyor. Sony tarafından hazırlanan oyun PlayStation’a ek olarak PC’de de aynı anda piyasaya çıktı. Sony, iki platform arasında oynanmayı kolay hale getirdi. Sonuç? PC’de 50 bin aynı anda ortalama ile rekorlar kıran bir oyun. Görünen o ki farklı sınıflar, zengin silah seçenekleri ve devasa yaratıklara oyuncular uzun süre hayır diyemeyecek.
Manor Lords
Son dönemde Manor Lords çılgınlığı yaşanıyor desem yanılmış olmam. 1 Milyondan fazla satan ve ortalama 40 binin üzerinde kişinin aynı anda oyunda kalıyor! Yapımcılar bile bu başarıyı hayallerinin ötesinde tarif ediyor. Peki, nedir Manor Lords? Özetle Ortaçağ’da geçen bir şehir kurma oyunu olarak özetlemek mümkün. Bunu yaparken de kaynak yönetimi, ekonomi halkın ihtiyaçları gibi kriterleri dikkate almanız gerekiyor. Elbette konumuz Ortaçağ olunca savaşlar da kaçınılmaz. RTS şeklindeki savaşlar biraz daha gelişirse yıllarca bu oyundan bahsedebiliriz.
Palworld
Palworlds ilk çıktığında 2 milyon kişi tarafından oynandı. İnanması güç bir rakam. Şu an sayı 30 binlere düşse de Steam’de 3 numara olan oyun Pokemon’a benziyor. Hatta hukuki savaşlarıyla tanınan Nintendo’nun oyuna dava açmamış olmasına şaşırdım. Palworld’de Pokemon benzeri yaratıklar geliştirip rakipleri alt ediyoruz. Pokemon benzerliğine ek olarak hayatta kalma mekaniklerini de hesaba katmanız gerekiyor. Tabii Nintendo’ya göre Palworld yapımcıları daha cesur davranıp formülü değiştirdikleri için büyük ilgi görüyorlar. Grafikleri, oynanabilirliği ve genel olarak tasarımıyla insanı kendine çeken bir yapısı var.
Grey Zone Warfare
Listede Call of Duty, Battlefield göremeyince şaşırdınız mı? Artık bu oyunlar eski şaşalı günlerinden uzaktalar. Onun yerine “extraction shooter” denilen tür ve onun temsilcileri öne çıkıyor. Bu türde genellikle bir görevi yerine getirip bulunduğumuz ortamı terk ediyoruz. Grey Zone Warfare de bu tarz oyunların en yenisi ve popüleri. Güneydoğu Asya’da geçen oyun, gerçekçi ve taktiksel bir savaş oyunu. Bataklıklarda duyacağınız kurbağa sesleri arasında sıcağa karşı mücadele veriyorsunuz. Şu an için oyunda PvE yani yapay zekaya karşı oynadığınız mod ön planda. Ancak PvP yani gerçek rakipler de büyük ihtimal eklenecek. Erken erişimde olan oyun, bu tarz talep ve beklentileri dikkate alacaktır. Bu türü seviyorsanız Escape from Tarkov ve benim gözdem Ready or Not’ı da mutlaka deneyin.
Myth of Empires
Hayatta kalma MMO olarak özetleyebileceğimiz Myth of Empires oldukça detaylı bir oyun. Çin kültürüne dair silah ve tasarımlar kullanması oyunu rakiplerinden farklı kılıyor. Yağma, fetih gibi kalabalık olaylara dahil olup yaşayan bir evrenin parçası olmayı sevenler için Myth of Empires iyi bir seçenek.
Evet Steam’deki ilk beş oyun bu şekilde. Benim fark ettiğim erken erişim olan oyunların büyük çıkış yaptığı. Bunun altında bence yazının başında belirttiğim gibi oyuncuların Call of Duty tarzı AAA’lere mesafesi var. Oyuncular, eğlenceli, stres atmaya dönük, kitlesi ile iletişimi düzgün kuran oyunlara öncelik veriyor. Ayrıca ilk beş oyun strateji, FPS, MMO gibi farklı türlerden oluşuyor.