Televizyon dünyasında son yılların en çok merak uyandıran konusu OLED ekranlar. Birkaç sene önce üretim zorluğu nedeniyle yüksek fiyatlarda olan OLED’ler artık daha yaygın. Samsung, LG, Sony, Philips gibi üreticiler özellikle sinema ve oyun tutkunları için güzel gelişmelere imza atıyor. Bu yazımızda 2024 yılındaki OLED televizyonlarda öne çıkacak özellikleri derliyorum.
OLED Ekranlar MLA Teknolojisi ile Buluşuyor
Yeni OLED panellerde konusunda 2024’ün en önemli gelişmelerinden biri MLA özelliği. Bildiğiniz gibi 2022 yılında Samsung, QD-OLED ile dikkatleri çekmişti. LG de bu sene itibariyle MLA yani Mikro Lens Dizisi ile QD-OLED’e cevap veriyor. MLA, OLED’in düşük parlaklık sorununu çözmek için önemli bir gelişme. Çünkü LG, MLA ile milyonlarca minik lensi panelin üzerine koyarak parlaklığı üst seviyeye çıkarıyor. İlk kez geçen sene G3 modeli ile karşımıza çıkan MLA paneller bu sene birçok LG modelde yer alıyor.
Samsung’dan Parlama Önleyici Kaplama
Samsung nispeten geç dönüş yaptığı OLED modellerde bu sene ivmeyi yakalıyor. Samsung’un 2024 modeli arasında S95D, önceki modellere göre %20 daha parlak olmasıyla öne çıkıyor. Bu model ile “OLED Parlama Önleyici” teknolojisi dikkatlari çekiyor. Bildiğiniz gibi televizyonlar gün ışığında büyük oranda parlama ve yansıtma nedeniyle kalitesini gösteremiyor. Samsung, yeni düşük yansımalı kaplamasıyla bu sorunu ortadan kaldıracak gibi görünüyor.
Oyunculara Gün Doğuyor
OLED monitörler oyuncuların radarına girmeye başladı. Fakat bu monitörler ne yazık ki çok pahalı. Hatta öyle ki ilginç bir durum ortaya çıktı. Çünkü OLED monitör ile 42 inç gelişmiş bir OLED TV almak aşağı yukarı aynı hesaba geliyor. Böyle olunca geliştiriciler televizyonlara oyuncular için özellikler ekliyor. Örneğin Samsung, yukarıda bahsettiğim S95D modeline 144Hz desteği veriyor. Buna ek olarak Sony, Samsung, LG gibi üreticiler VRR, gelişmiş crosshair gibi seçenekler sunarak oyunculara göz kırpıyor.
Ekranlar Hem Büyüyor Hem Küçülüyor
Ne kadar ilginç değil mi, yaklaşık 5 sene önce OLED TV dediğimizde üretim zorluğu vardı. Bunun sonucu olarak da ekran boyları 55 ve 65 inç ile sınırlıydı. Bu sene hem büyük hem küçük birçok ekran göreceğiz. Bunlardan en dikkat çekeni LG’nin MLA destekli G4 modeli. Bu televizyonun 83 ve 97 inç gibi devasa bir modeli görücüye çıkıyor. Ayrıca 48 ve 42 inç olmak üzere farklı marka ve modellerden OLED televizyonlar ufukta gözüküyor.
Yeni Ses Teknolojileri
İyi bir televizyon aldığınızda genellikle ses kalitesi görüntü kalitesinin gerisinde kalıyor. Bu nedenle soundbar gibi bir çözüm gündeme geliyor. Ancak Sony farklı bir yoldan ilerleyerek Acoustic Surface Audo+ (ASA+) isimli bir teknolojiyi televizyonlarına katıyor. ASA+, ekranın üzerine küçük hoparlörlereler yerleştiriyor. Böylece sağ üst köşeden bir uçak geçtiğinde, ekranın o bölgesinden ses alıyorsunuz. Böylece spatial / uzamsal ses devreye giriyor. Gerçekten ilginç ve gelişmiş ve farklı bir ses çözümü. Bu seneki modellerde ASA+’ı daha çok duyacağız.
Yapay Zeka Dönemi
Son olarak her alanda karşımıza çıkan yapay zeka OLED ekranlarda da yer almaya başladı. Örneğin LG, 2024’ün G4 ve M4 modellerine Alpha 11 isimli bir işlemci yerleştirdi. Bu işlemci eski modellere göre dört kat daha fazla yapay zeka işlemi yapıyor. Bu sayede bir oyuncunun duygusu, bulunduğu ortam gibi detaylar hesaba katılıyor. Ardından renkler ve gölgeler ona göre şekilleniyor. Şahsen yapay zeka ile görüntü geliştirmeye sıcak bakmıyorum. Bana göre orijinal kaynağa sadık kalan çözümler daha değerli. Fakat görünen o ki üreticiler yapay zeka ile daha yüksek performans elde etmeye çalışacak.