Yapay Zekanın kullanım alanları giderek genişliyor ve artık ceplerimize kadar girmeye başladı.
Teknolojide belli dönemlerde önemli sıçramalar yaşanıyor. Bu dönemler dışında ise teknoloji belli bir stabil hızda büyür. Muhtemelen o sıçramaların olduğu bir döneme denk geldik ve bu sıçramanın önemli sebeplerinden biri de Yapay Zekanın yükselişi.
Yapay zeka önce yazılı içeriklerle karşımıza çıkmaya başladı. ChatGPT, Co Pilot ve benzerleri bu tarz yapay zeka çalışmalarına güzel örneklerdi. Bunlardan sonra Dal-E gibi metinden fotoğraf üretebilen yapay zeka çözümleri hayatımıza girdi. Şimdi de ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’nin yeni çözümü Sora hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Sora metinden video üretmeyi sağlıyor ve demo olarak gösterilen örnekler (bazı hataları saymazsak) gayet başarılı. Elbette bu teknolojinin hala gideceği yol var ama yine de sonuçların çok iyi olduğunu söyleyebilirim.
Yapay zekanın bu gelişimi sadece internet üzerinde olmuyor. Aynı zamanda bilgisayar ve cep telefonlarımıza da yapay zeka asistanları ve özellikleri gelmeye başladı. Microsoft yeni piyasaya sürülecek olan bilgisayarlarda Windows tuşuna ek olarak Co-Pilot yapay zeka asistanının kısa yolunu da koymaya başladı. Bu yapay zeka bütünleşik olarak çalışacak ve işlemciden güç alacak.
Benzer bir durum Samsung’un S24 ailesi telefonlarında da yaşanıyor. Bu modellere yapay zeka özellikleri geldi ve anlık çeviriden fotoğraf düzenlemeye kadar belli başlı alanlarda bu yapay zekadan faydalanabiliyorsunuz.
Görünen o ki yapay zekanın getirdiği yenilikleri önümüzdeki yıllarda da konuşmaya devam edeceğiz. Zira bu alan tabir caizse ‘leb-i derya’ ve yapılacaklar ancak hayal gücümüzle sınırlı.
Bu yeni teknolojiler sayesinde video hazırlarken ışık, kamera, ekip ya da diğer detaylara gerek kalmayacak. Bilgisayarımızın başında istediğimiz videoları üretebileceğiz. Fotoğraf tarafında bunu zaten yapabiliyoruz. İlginç ve farklı bir gelecek bizleri bekliyor.
Yapay zeka bu kadar güzellik getirirken istemediğimiz sonuçlar da doğurabilir mi? Bu soruya kesinlikle ‘hayır’ yanıtını vermek zor. Kötü ellerde kötü ya da istenmeyen sonuçların olması gayet normal. Dünyada birçok kurum ve kuruluşta bu tedirginlik var ve bununla ilgili önlemler de alınıyor.
Yine de olası kötü senaryoları bir kenara bırakırsak yapay zekanın geldiği nokta benim açımdan çok heyecan verici ve olasılıkları düşündükçe daha da heyecanlanıyorum. Son olarak yazının başında gördüğünüz fotoğrafı da yapay zeka ile ürettiğimi belirteyim. Nasıl olmuş?